Güncel

Sağlık emekçileri “Büyük Beyaz Miting’de” buluşuyor

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, tüm sağlık çalışanlarını 15 Mart’ta Ankara’da düzenlenecek Büyük Beyaz Miting’e katılmaya çağırdı

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, şiddetsiz bir sağlık ortamında emeklerinin karşılığını alarak çalışmak istediklerini söyledi.

Tüm sağlık çalışanlarını 15 Mart’ta Ankara’daki Büyük Beyaz Miting’e katılmaya ve seslerini çoğaltmaya davet eden Obuz, “ Her yıl 14 Mart yaklaşırken sağlık çalışanları sağlık alanındaki sorunları ve iktidardan taleplerini dile getirir.

Bunların çoğu görmezden gelinirken bazıları içinse vaatlerde bulunulur. Ancak sağlık çalışanlarına verilen sözlerin bugüne kadar tutulduğu görülmemiştir.

Bu yıl, içinde Türk Tabipleri Birliği’nin de olduğu çok sayıda sağlık meslek örgütü sağlıkta şiddetin sona ermesi için bir araya geldiler. Ortak olarak alınan karara göre sağlık çalışanları 15 Mart 2020 tarihinde Ankara’da Büyük Beyaz Miting’de buluşacaklar. İzmir Sağlık Platformu’nu oluşturan sağlık emek ve meslek örgütleri de 15 Mart’ta Ankara’yı beyaza boyamak için üyelerine ortak çağrı yapıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son beyaz kod verilerine göre günde 51 sağlık çalışanın şiddete uğradığını kaydeden Obuz, “Son üç yılda bu sayının yüzde 60 oranında arttığını söyleyebiliriz.

Sağlıkta şiddetin giderek artmasının en önemli nedeni son 17 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’dır. Kısa sürede çok sayıda hastaya bakılmasına neden olan, hastaneleri bir işletmeye dönüştüren bu sistem, ne hastaları ne de hekimleri mutlu ediyor. Toplumdaki şiddetten bağımsız olmayan sağlıkta şiddeti artıran bir neden de sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran dildir” diye konuştu.

Obuz şunları söyledi:

“Bizler İzmir Tabip Odası olarak tüm sağlık çalışanlarını 15 Mart’ta Ankara’daki Büyük Beyaz Miting’e katılmaya ve sesimizi çoğaltmaya davet ediyoruz.

Sağlıkta şiddete çözüm olabilecek beş talebimiz var: TTB’nin hazırladığı sağlıkta şiddet yasa tasarısının bir an önce yasalaşması, iş kazası olarak kabul edilen sağlıkta şiddet için var olan yasanın etkin olarak uygulanması, hastalara muayene için yeterli süre ayrılması, acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmesi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilerek sevk zincirinin uygulanması.

Bu taleplerimiz yerine getirilmediğinde, 2012’de Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakınının saldırısıyla yaşamını yitirdiği ve Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü olan 17 Nisan’da, tüm Türkiye’de “Ya sağlıkta şiddet duracak ya da biz sağlık sistemini durduracağız!” diyerek iş bırakma-GöREV eylemi gerçekleştireceğiz. Şiddetsiz bir sağlık ortamında emeğimizin karşılığını alarak çalışmak istiyoruz!”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu