Dünya

Riyal, dolar karşısında rekor düzeyde eridi: İran halkı üç gündür sokakta!

İran’da halk İran riyalinin Amerikan doları karşısında rekor düzeyde değer kaybı yaşamasını ve hükümetin ekonomi politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Eylemler üçüncü gününde

H.Merkezi: İran halkı İsfahan’da üç gündür sokaklarda. İranlılar hükümetin ekonomi politikalarını, İran para biriminin ciddi değer kaybını ve bunun sonucu ithal ürünlerdeki fiyat artışlarını protesto ediyorlar. Kitle ayrıca yaz ortasında yaşanan ve İsfahan’ı elektriksiz bırakan kesintilere tepki gösterdiklerini belirtiyor.

“Gazze’ye değil, Lübnan’a değil, canımı İran’a veririm”

New Shapur’da yürüyüş yapan kitle “Gazze’ye değil, Lübnan’a değil, canımı İran’a veririm” şeklinde sloganlar atıyorlar. Söz konusu söylem, İran genelinde son dönemde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde atılan ortak slogan durumunda. Bu durum birçok İranlının devlet idaresindeki İslamcı kesimin ülkenin kaynaklarını içişlerini çözmek yerine bölgedeki İslamcı militanları finanse etmek için kullanmasına destek vermediğini gösteriyor.

Bir başka görüntüde de protestocuların, “Rıza Şah’ın ruhu şad olsun” diyerek sloganlar attıkları görülüyor. Şah Rıza 1979’daki İslam Devrimi’nden önce İran’da iktidardaki son liderdi.

“Kurdaki dalgalanmayı dizginleyin”

Esnafın çoğunluğu da kepenk kapatarak protestolara katılırken İran’ın resmi haber ajansı ISNA’ya röportaj veren İsfahan Ticaret Odası Başkanı protestocuların taleplerine sıcak baktığını, taleplerin yasal olduğunu söyledi. Oda başkanı Resul Cihangiri de hükümete kurdaki dalgalanmaları dizginlenmesi çağrısı yaptı. Ancak bu şekilde esnaf ve üreticilerin önümüzdeki 6 ay için iş planlarını yapabileceğini belirtti.

Aralık ayından bu yana Iran’da sık sık sokak gösterileri düzenleniyor ve yerel ulusal yetkililer kötü yönetim, rüşvet ve özgürlüklerin kısıtlanması suçlamalarına maruz kalıyorlar.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu