GüncelManşet

20. yılında Gazi Katliamı binler tarafından kınandı

İstanbul: 20. yıldönümünde Gazi katliamı protesto edildi. 12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirilen katliamın yıldönümü dolayısıyla anma yapmak için bir araya gelen binler, hep bir ağızdan katliamı kınadı.

Katledilişinin 20. Yıldönümünde hem şehitleri anmak hem de devletin katliamcı politikasını protesto etmek için saat 10.00’da Eski Karakol durağında toplanan kitle sık sık “Katil devlet hesap verecek” sloganlarını atarken, Gazi 12 Mart Platformu, HDP, HDK bileşenleri, Demokratik Alevi Derneği, KJA, Halkevleri, BHH ve birçok demokratik kitle örgütü kortejleriyle eyleme katıldı. Partizan da “”Gazi’den Kobanê’ye şehitlerimiz zaferimizin teminatıdır” yazılı pankartıyla eyleme katılırken, sık sık Kobanê direnişini selamlayan sloganlar atıldı.

Karakol durağından kortejler haline yürüyüşe başlayan kitle, İsmetpaşa caddesi üzerinden Gazi mezarlığına doğru sloganlarla ilerlerken, MLKP milisleri ve KGÖ de açtıkları bir pankartla eyleme katıldı. Sık sık “Bijî partime MLKP” sloganı atan milisler Kobanê’de IŞİD çetelerine karşı savaşırken şehit düşen Erkan Altun’u da sloganlarla andı.

 

“AKP kendi ‘derin devleti’ni yaratıyor”

Yürüyüşünü Gazi mezarlığına kadar sürdüren kitle, mezarlıkta anmalar gerçekleştiriken; yapılan saygı duruşunun ardından bir basın açıklaması okundu. Kitle adına açıklamayı okuyan Sultangazi HDP ilçe Eşbaşkanı Mevlüt Alkoç; Gazi katliamını hatırlatarak AKP’nin kendi derin devletini yarattığını söyledi. Kobanê’de emperyalist politikaların YPG, YPJ ve enternasyonalist güçler tarafından püskürtüldüğünü ifade eden Alkoç, “Berkin, Ceylan, Uğur ve birçok çocuğu da öldüren bu devlet hesap verecek. Biz halkların kardeşliğini savunanlar; işçiler, emekçiler olarak bu katliama sessiz kalmayacağız.

Mücadele edip, barışı getireceğiz” dedi.

 

“Katliam aydınlatılmadan barış olmaz”

Alkoç’un ardından HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel söz aldı. 12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirilen katliamın yıldönümü dolayısıyla anma etkinliği için sokağa çıkan insanların katledildiğini ve buna rağmen mücadelenin her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Tuncel, Gazi katliamının lokal olmadığını ve aydınlatılmasının yeni katliamları önleyeceğini belirtti. Resmi ideolojiden yana olmayanların her zaman zulme uğratıldığını da ifade eden Tuncel tüm katliamların faillerinin bilinmesine rağmen açığa çıkarılmadığını ve bu durumun da yeni katliamlara dayanak oluşturduğunu söyledi. Katliamların unutturulmak istenmesine rağmen unutmayacaklarını ifade eden Tuncel son olarak barışın olması için tüm katliamların aydınlatılmasının şart olduğunu dile getirerek sözlerini sonlandırdı.

 

“Dönemin sorumluları yargılanmadı aksine ödüllendirildi”

Tuncel’in konuşmasının ardından söz alan ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, göstermelik yargılamalarla sürecin geçiştirilmeye çalışıldığını ifade etti. Dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Vali Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Mehmet Ağar, Başbakanı Tansu Çiller başta olmak üzere esas sorumluların yargılanmadığını, sadece 20 kişinin hâkim karşısına çıkarıldığını belirten Ulusoy; bu 20 kişinin 18’inin ise beraat ettirildiğini hatırlattı. Davada ceza verilen Adem Albayrak isimli kişiye de 4 kişiyi öldürdüğü kanıtlanmışken sadece 4 yıl ceza verildiğini de ekleyenb Ulusoy, elbette bu devletten adalet beklemediklerini, adaleti halkın kendi mücadelesiyle sağlayacağını söyledi. Son olarak Ulusoy seçimlerde HDP’nin devlete iyi bir cevap vereceğini söyleyerek sözlerini bitirdi.

Son olarak EMEP İl Başkanı Güven Gerçek söz alarak 20 yıl geçmesine rağmen sorumluların açığa çıkarılmadığını ancak halkların bu devletten katliamların hesabını soracağını söyledi. Gerçek, birleşik mücadele çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı. Yapılan konuşmaların ardından, tüm Gazi şehitleri adına Hasan Ocak’ın mezarına karanfiller bırakıldı.

 

[widgetkit id=1106]

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu