Güncel

Ankara ve Mersin’de Kızıldere’de katledilen devrimciler anıldı

Ankara ve Mersin’de düzenlenen anmalarda Tokat'ın Niksar İlçesi Kızıldere köyünde 52 yıl önce katledilen Mahir Çayan ve arkadaşları anıldı.

Tokat’ın Niksar İlçesi Kızıldere köyünde 52 yıl önce katledilen Mahir Çayan ve arkadaşları için Ankara’da bulunan Karşıyaka Mezarlığı’nda anma düzenlendi. Düzenlenen anmada “Kızıldere son değil savaş sürüyor” ve “Yaşansın devrim ve sosyalizm” yazılı pankartlar açıldı. Anmada sık sık “Mahir, Hüseyin, Ulaş, Kurtuluşa kadar savaş” ve “Onlara sözümüz devrim olacak” sloganları atıldı.

78’liler Derneği Federasyonu Ankara Şube Başkanı Hüseyin Esentürk, burada yaptığı konuşmada Kızıldere Direnişini yaratanları selamladı. Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve gericiliğe karşı mücadelenin hiç solmayan kan çiçeklerinin üzerinden bunca zaman geçmiş olmasına rağmen, dipdiri kalmış ve günümüze ulaşıp yön veren bu büyük devrimci mücadele mirasını yaratanların önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

Esentürk, “Dünyanın neresinde olursa olsun haksızlığa, zulme, karşı durun. Kızıldere’de yaratılan dayanışma ruhunu bugün tüm coğrafyamızda zulme zorbalığa karşı durarak taçlandırmalıyız. Anıları ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz” diye ekledi.

Ardından konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat ise, “Mücadelelerinin bizim mücadelemiz açısından da çok önemli bir miras ve çok değerli olduğunu tekrar belirtiyoruz Deniz’lerin İbo’ların Mahir’lerin mücadelesi bir anlamda Mazlum’un adıyla da birleşti diyoruz. Tekrar aynı şiar ve anlayışla mevcut ceberut iktidara ve onların zalimliğine karşı da omuz omuza yürümenin devrimci dayanışma ve mücadelenin örneğini tekrar yaşatacak günlere doğru yol almamız gerektiğini yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu da Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla Kızıldere Katliamında yaşamını yitirenleri andı. Anmada açıklamayı Mersin 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran okudu. “1972 Kızıldere’den 2024’e bu tarih bizim” pankartının taşındığı açıklamada sık sık, “Kızıldere son değil, kavga sürüyor” ve “Onlara sözümüz devrim olacak” sloganları yükseldi. Karanfil eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu.

Kızıldere Katliamını anımsatan Kapıkıran, “Kızıldere Katlimanı’nın üzerinden 52 yıl geçmiş olsa da onların mücadelesi bize dayanışmayı, fedakarlığı gelecek güzel günler için tarihi bir sorumluluk olarak yükledi. Onlar bizlere ortak bir geleceğin yolunu göstermiştir. Yoldaşları için ölümü göze alan bu duruş bugün ülkemizde hüküm süren tek adam ve tek parti yönetimlerine, sömürü ve baskı düzenine, doğanın talan edilmesine karşı birlikte halk mücadelesi yürüterek mücadeleyi yükseltmeliyiz” dedi.

Bu mücadele yönteminin yarınki seçimlere de yansıması gerektiğinin altını çizen Kapıkıran, şöyle devam etti: “Yerel seçimlerde tek adam ve tek parti rejimini gerileten bütün demokrasi güçlerini birleştiren bir tutum almak bizi bekleyen görev olarak önümüzde durmaktadır. Bizler Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak Kızıldere Katliamında hayatını kaybeden on devrimci arkadaşı saygı, sevgi ve özlem ile anıyor. Onları unutmadığımızı ve her zaman bugünün toplumsal mücadeleleri içerisinde yaşatacağımıza söz veriyor. Ve diyoruz ki tıpkı Mahir Çayan’ın söylediği gibi ‘Onların bugün büyük görünen güçleri ve imkanları bizlere vız gelir. Onlar bir avuç, biz ise milyonlarız. Kaybedeceğimiz hiçbir şey yoktur ama kazanacağımız koca bir dünya vardır’.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu