Güncel

(Foto) Ovacık’ta MÇD Coşkusu (Yenilendi)

Dersim: “Doğamızı katledenlere karşı yaşam alanlarımızı savunmak için dayanışmayı büyütüyoruz!” şiarıyla Munzur Çevre Derneği Ovacık Şubesinin örgütlediği etkinlik dün (25.10.2014) Ovacık Belediye Düğün Salonunda saat 18.00′ de başladı. Uzun bir süredir yoğun bir emekle çalışmaları yürütülen Ovacık MÇD’nin Ovacık’taki ilk etkinliği; “Dersim ve Ovacık’taki maden ve baraj karşıtı yürüyüşleri” konu edinen sinevizyon gösterimiyle açılışı yapıldı. Ardından Kobanê Direnişi ve tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Dersim’in ilçeleri ve çevre ilerin katılım göstereceği etkinlik; TC’nin Dersim’de OHAL ilan etmesiyle tüm yollar kapatıldığı için dışarıdan gelecek olan kitle askerler tarafından engellenip Dersim’e alınmadı. Devletin tüm yasaklarına rağmen coşkuyla başlayan etkinlik; Pınar Aydınlar, Grup İsyan Ateşi, Domane Mercan, Gürsel Ekici, Murat Akar, Şorwénkli Devrim’in türkü, marş, deyişleri ve konuşmacıların mesajlarıyla gece 00.00’a kadar sürdü.

Müzikle başlayan dernek açılışı etkinliğinde ilk olarak Zeynel Dede konuşma yaptı. Zeynel Dede “38’de köylerimizi yakıp insanlarımızı öldüren akbabalar bugün de direnişimize perde çekmeyi amaçlayarak doğamıza tahrip etmeye mücadele alanlarımızı daraltmayı amaçlar. Hızını alamayarak Kobane’de ki görkemli direnişe gözlerini dikmişlerdir. Ancak bizler bu oyunları biliyoruz ve örgütlü mücadelemiz ile önderlerimizden aldığımız güç ile bu saldırılara zafer yumruğunu indireceğiz” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Ardından MÇD Ovacık Şube Başkanı Ali Asker Atalay söz aldı. Atalay’ın yaptığı konuşmanın ardından Domane Mercan, ezgileriyle kitleyi coşturdu

Ardından konuşma yapan İstanbul Munzur Çevre Derneği Yönetim kurulu üyesi Hatun Esen’in mesajı okundu. Esen mesajında “Kapitalizmin gelişmesi ile birlikte özellikle Dersim’e saldırılar artmıştır. 37–38 katliamı ile birlikte ormanlarımız yakılmış insanlarımız katledilmiştir. Munzur’dan Kobane’ye bir kez daha selamımızı iletiyoruz. Gezi direnişinde ki çevre duyarlılığımızı Dersim temelinde tüm ülkeye yayalım” dedi.

Eser’in ardından Partizan’ın mesajı okundu. Partizan’ın mesajında “Ülkemiz topraklarında yaşanan soykırımlarının bir parçası olan doğa katliamları emperyalist ülkeler ve uşakları tarafından her daim yürütülen programatik bir ekonomik politik adım olarak karşımıza çıkmıştır. Kimi zaman bunun adı rant olmuş kimi zaman ise kitlelere yönelik politik bir kıyım amacı ile doğamız katledilmiş ve katledilmektedir” denildi. Egemenlerin doğa katliamındaki ısrarının hiç tükenmemiş olduğuna vurgu yapılan mesajda “Gezi isyanında açığa çıkan durum ise bu ısrarı örneğini bizlere bir kez daha göstermiştir. Kitlelerin biriken öfkesi egemenlerin karşısında dik durmuş ve bu daha başlangıç şiarı ile yükselmeye devam etmiştir. Karadeniz de Munzur’da Hewsel’de ve daha nice direniş kokan yerlerde halkımız doğa ve insanlık onuru için her türden faşist saldırıya siper olmuştur. Siyanürlü madenlere, barajlara, HES’lere, kalekol ve karakollara her türden doğa katliamına karşı bedel ödemek ödetmek bilinciyle Munzur Çevre Derneği mücadele ve direniş ruhuyla Partizan adına selamlıyoruz” cümleleriyle sonlandırıldı.

Partizan’ın ardından okunan Yeni Demokrat Gençlik mesajında ise “Yaşamımızın her alanı kendi çıkarları doğrultusunda peşkeş çeken egemenler doğa ve yaşam alanlarımıza HES’ler ve barajlarla saldırmaktadır. Ortadoğu’da ezilenlerin direnişine kırmaya çalışan emperyalist güçler ve uşaklarını coğrafyamıza saldırıları ifade eden HES’ler, barajlar ve kalekollar halkın örgütlü mücadelesi ile yıkılacaktır. Doğamızı ve yaşam alanlarımızı bekleyen geleceksizliğe karşı örgütlü mücadelemizle karşı koyalım ” diyerek etkinlik selamlandı.

Yapılan konuşmaların ardından Disk Gıda İş ve Munzur-İş’in yolladığı mesaj da Ovacık halkı ile paylaşıldı.

Daha sonra Grup İsyan Ateşi sahnedeki yerini aldı. Dersim yöresine ait türküler de seslendiren İsyan Ateşi Kobanê direnişinin görkemini de türküleriyle, konuşmalarıyla sahneye taşıdı.

Birçok demokratik kitle örgütünün katılımıyla dayanışma mesajlarının okunduğu gecede Gürsel Ekici türkülerini, deyişlerini Dersim halkı için Dersim’in zulümlere göğüs germiş coğrafyası, doğası için seslendirdi. Ovacık halkı doğasına ses olan türkülere eşlik ederek kucakladı.

Son olarak Dersim’de devletin uyguladığı olağanüstü hal uygulamalarına, giriş çıkış yasaklamalarına karşın etkinliğe katılan Pınar Aydınlar sahne aldı. Aydınlar, türküleri ile kitleyi coştururken, devletin Dersim’den Kobanê’ye uyguladığı zulmü vurguladı.

[widgetkit id=939]

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu