LGBTİ+Video Haber

ODTÜ’de Onur Yürüyüşü; “Alışın Buradayız!

ODTÜ’de 8. Onur Yürüyüşü, üniversite rektörlüğünün ve Ankara Valiliği’nin tüm tehdit ve baskılarına rağmen gerçekleştirildi. Yürüyüşe yüzlerce üniversiteli katıldı.

H.Merkezi: ODTÜ Rektörlüğü’nün 7-12 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Onur Haftası ve Yürüyüşü’nü gönderdiği e-postayla yasaklamasının ardından LGBTİ+ Dayanışması’nın “Bütün yasakları yasakla” sloganıyla düzenlediği 8. ODTÜ Onur Yürüyüşü bugün gerçekleştirildi.

Onur Yürüyüşü bir araya gelen LGBTİ+’ler “Alışın, buradayız!” dedi. Polis, 10 Mayıs günü 26. kez yapılan ve yine rektörlük tarafından yasaklanmak istenen Devrim Yürüyüşü öncesi de polis yürüyüş sırasında LGBTİ+ bayrağı ya da pankartı açılmaması için öğrencileri tehdit etmiş, saldıracağını söylemişti. Ancak üniversiteliler Fizik Bölümü’nden Devrim Stadı’na yaptıkları yürüyüş boyunca LGBTİ+ pankartı taşımıştı.

LGBTİ+’ler kampüsü gökkuşağı renklerine boyarken ODTÜ Rektör Danışmanı Ahmet Yozgatlıgil ise pencereden üniversitelilerin fotoğrafını çekti.

ODTÜ’lü LGBTİ+’lerin bildirisini okuyan üniversiteliler “Bugün onur yürüyüşünün en renkli günü! Bugün Onur Yürüyüşü’nün bütün yasaklara rağmen yılmadan usanmadan örgütlendiği gündür! Bugün üniversiteli LGBTİ’lerin aşklarını, onurlarını, varoluşlarını haykırdıkları gündür. Sizler homofobik, transfobik hocalarına karşı susmayan, kampüslerimizin gri duvarlarını gökkuşağına boyayan fobik rektörlerle ve yasaklarla bizleri susturabileceklerini sananlara inat bir araya gelmekten vazgeçmeyenlersiniz! Hepiniz 8. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne hoşgeldiniz!” dedi.

LGBTİ+’lerden “bir grup insan” diye bahseden ve Onur Yürüşü’nü yasaklamaya çalışan ODTÜ Rektörlüğü’nden söz açtığı sırada konuşmaları ODTÜ Rektörlüğü’nü protesto eden yuhalamayla kesildi. Üniversiteliler, ODTÜ Rektörlüğü’nün homofobik, transfobik, cinsiyetçi iktidarın maşalığını yaptığını söyledi, “Homofobik, transfobik rektör istemiyoruz” sloganları attı.

Açıklama, “Bizi katlederek bitirebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Her yerde varız ve var olmaya devam edeceğiz” diyen üniversiteliler  bildiriyi “Bizler hiçbir yere gitmeyeceğiz, direniyoruz ve direnmeye devam edeceğiz! Daha bitmedi, sürüyor o kavga ve sürecek! Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!” sözleriyle sona erdi.

Ardından elele tutuşan üniversiteliler gökkuşağı zinciriyle yürüyüşe başladı.Polis Onur Yürüyüşü’nün önünü keserek LGBTİ+’lerin Devrim Stadı’na yürüyüşünü engellemeye çalıştı. Üniversiteliler polis tehdidine rağmen bir süre daha yürüyüşe devam etti.

Ne olmuştu?

Rektörlük 8’inci ODTÜ Onur Yürüyüşü ve 2’nci ODTÜ Onur Haftası etkinliklerini yasaklamış, üniversite yönetiminden bütün öğrencilere gönderilen e-postada ‘etkinliklere izin verilmeyeceği’ belirtmişti.

Rektörlüğün, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nı hedef haline getirdiğini söyleyen 54 öğrenci topluluğu ise, “Baskının son örnek dalgası olan lgbti+ ayrımcılığını kabul etmiyor, hepimizin bir parçası olduğu temel bir insanlık hakkı mücadelesi olan LGBTİ+ özgürlüğü mücadelesinin arkasında olduğumuzu bildiriyor ve okulu gökkuşağına boyamaya davet ediyoruz” diyerek herkesi 11 Mayıs Cuma günü düzenlenecek Onur Yürüyüşü’ne çağırmıştı.

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu