GüncelManşet

İstanbul’dan öfke: Yüreğimiz yandı; saltanatınızı yakacağız

İstanbul: Ankara’da gerçekleştirilen katliama dönük öfke ülkenin birçok yerinde kitlesel eylemlerle protesto edilirken eylemlerin bir adresi de İstanbul’d. Katliamın ardından yapılan çağrı ile Taksim’de bir araya gelen on binlerce kişi katliamı protesto etti.

 “Katilleri tanıyoruz. Faşist saldırıları ve katliamlara karşı direneceğiz” yazılı pankart açan kitl Suruç ve Ankara’da katledilenlerin fotoğraflarının olduğu döviz ve flamalar taşıdı.

. İstiklal Caddesi’nin dört bir yanından toplanma yerine yapılan yürüyüşler boyunca, “Katil devlet hesap verecek”, “Katil IŞİD, katil AKP”, “Faşizme karşı omuz omuza”, sloganları atıldı. Galatasaray Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından Ankara’da şehitl düşenlerin ahsında tüm devrim şehtleri için saygı duruşu gerçekleşti. Saygı dırışı sırasında kitle hep bir ağızdan  Çarxa Şore marşını okudu. Saygı duruşunun ardından ilk sözü EMEP İl Başkanı Güven Gerçek aldı. 7 Haziran’dan beri ülkenin kan ve gözyaşına boğulduğunu belirten Gerçek. AKP ve egemen güçlerin savaşla Türkiye halkını teslim almaya çalıştığını belirtti. Gerçek sözlerini şu şekilde tamamladı. “Diz çökün diyorlar. Ama bu ülkenin halkı savaş politikalarına karşı asla eğilmedi, direndi. Asla egemenlere teslim olmadı, olmayacağız.”

Gerçek’in ardından  ESP Genel Başkan Yardımcısı ve İl Başkanı Çiçek Otlu, bu katliamın failini Suruç katliamından tanıdıklarını söyledi. Katliamın hesabını soracaklarını belirten Otlu faşist saldırılar karşısında diz çökmeyeceklerini belirtti.

 Otlunun ardından  KESK İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Özlem Torlu  emek örgütleri olarak katliama karşı iki günlük genel grev ilan ettiklerini duyurdu. İşçi sınıfının üretimden gelen güçlerini kullanacağını belirten Torlu “Saray’ınıza da savaşınıza da lanet olsun” dedi. Torlu’nun ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, “Ankara’da bugün barış katledildi” dedi. “Bugün bizim de yüreğimiz, canımız koptu. Bu acıyı unutmayacağız. Katilleri tanıyoruz. Ne Suruç’u ne Roboski’yi unutacağız. Ne Maraşı’ı ne de Sivas’ı unuttuk. Hesap vereceksiniz, sizden halkımız hesap soracak.” Dedi barış analarına Suruç şehitlerine Hacı Birlik’te Ekin Wan’a sözlerinin olduğunu belirten Üstün , “bu kavga bitmedi bitmeyecek bedel ödedik bedel ödeteceğiz” dedi.

Barış Annesi Döndü Ergün ise Erdoğan’a seslenerek “Ne yaparsan yap, bu halk sana biat etmeyecek” dedi.

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapıldı  ve kitle burada “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganını haykırdı. Oturma eyleminin ardından kitle Taksim Meydana doğru yürüyüşe geçti burada polis engeli ile karşılaşan kitle yön değiştirerek Tarlabaşı yoluna geçerek burada caddeyi kesti. Sloganlar atarak yürüyen kitle TRT binası önüne geldiğinde polisin saldırısı ile karşılaştı. Gaz bombası ve plastik mermi ile saldıran polise kitle torpil ve taşlarla karşılık verdi. Kısa süreli yaşanan çatışmanın ardından kitle ara sokaklara dağılarak eylemi sonlandırdı. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu