Emek

Alacaklarını isteyen işçiler işten çıkarıldı

Sermayenin devleti: 2 aylık alacakları için vinçte eylem yapan işçiler önce işten çıkarıldı daha sonra gözaltına alındı

Türkler İnşaat’ın İzmir’deki Bomonti şantiyesinde Ermak taşeron firmasında çalışan ve 2 aydır maaş alamayan işçiler iş bıraktı. İşçiler kule vincine çıkarak maaşlarını talep etti. Eylem yapan yaklaşık 25 işçi, alacakları ödenmeden işten atıldı. Eylemin ardından yaklaşık 8-10 bin TL alacağı olan işçilere bin ile 2 bin TL ödeme yapıldı. Bu ödemenin yetersiz olduğunu belirten işçiler eyleme devam etti.

Polis, işçilere yemek götürülmesini engelledi

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, vinç dışında şantiye alanında bekleyen işçiler, vinçlerdeki arkadaşlarına yemek götürmek istediler ancak polis “aşağıya inmeden yemek veremezsiniz” denilerek engellendi.

‘Çocuğum okuldan geri gönderildi’

Sabah erken saatlerden beri kule vincinde eylemlerini sürdüren işçilerden Arif Pars, firmayla Eylül ayından beri çalıştığını ve o zamandan beri de ödeme alamadığını söyledi. Üç çocuk babası olan Pars, çocuğunun okul masraflarını karşılayamadığını, bu yüzden bugün Çarşamba İmam Hatip Ortaokulu’ndan geri gönderildiğini söyledi.

‘Bu kadarcık para için canımızı alacaklarsa buyursunlar’

Firmanın aylardır ödemeleri vermediğini aktaran Pars, “Kriz var diyorlar. Madem kriz var, bu kadar demirin betonun parası neyle ödeniyor? Biz işçilere gelince kriz var ama onlar istedikleri gibi işlerini yapıyorlar. Bize inin paralarınız ödenecek deniyor ancak 10 bin TL alacağımız yerine bin TL gibi komik bir ödeme yaptılar. Biz tüm alacaklarımız yatırılmadan inmeyeceğiz. Biz işçileri cahil görüp böyle aşağılayanlar bilsin ki hakkımızı almadan gitmeyeceğiz. Biz emeğiyle geçinen bu ülkenin insanlarıyız. Polis ‘eylemi bitirin yoksa gözaltı yapacağız’ diyerek bizi sıkıştırıyor. Bu kadarcık para için canımızı alacaklarsa buyursun alsınlar.”

Holdingin ‘ödedik’ yalanı

Türkler Holding’in şantiye sorumlusu Enver Turan ise, işçilerin açıklamalarının doğru olmadığını, alacaklarının önemli bir kısmının ödendiğini iddia etti. İşçiler bu iddiayı yalanladı. Turan ayrıca işten çıkarma kararını Türkler Holding’in değil, taşeron firma Ermak’ın verdiğini belirtti.

İşçiler gözaltına alındı

Öte yandan polis çevrede bulunan gazetecileri ve halkı alandan uzaklaştırarak işçileri vinçten indirip gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler Konak Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu