Güncel

ODER Otizm Derneği’ndeki istismar davası ertelendi

İzmir’de ODER Otizm Derneği’nde otizmli bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili yeniden başlayan davanın ikinci duruşması görüldü.

İzmir’de faaliyet gösteren ODER isimli otizm derneğinde 2018 yılında yaşanan cinsel istismar olayında yeniden başlayan davanın ikinci duruşması İzmir 12 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, 13 Haziran tarihine ertelendi.

Duruşmada hâkim, ses kaydına ilişkin olarak alınan raporlar ile jandarma kriminal tarafından düzenlenen rapor arasındaki çelişkinin giderilmesine ilişkin adli tıp kurumunda alınacak raporun dönüşünün beklenmesine karar verdi. Hâkim ayrıca, istismara dâhil raporunun kabızlıkla ilgisi olup-olmadığına dair de görüş istedi. Sanık olarak yargılan U .E.’ nin ise tutukluluğu devam etti.

Öte yandan İstanbul Barosu ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin davaya müdahil olma talebi ise mahkeme tarafından reddedildi.

Uğur Erbil, otuz yıl hapis cezası almıştı

İzmir’de 2018 tarihinde anne P., çocuğunun gelişimi için ODER Otizm Derneği’ne kaydını yaptırdı. Dernekte müzik ve piyano kursu alan 13 yaşındaki oğlunun istismar edildiğinden şüphelenen anne oğlunun çantasına ses kayıt cihazı yerleştirdi. Kaydı dinlerken cinsel istismarı fark eden anne ertesi gün öğretmen Uğur Erbil hakkında şikayette bulundu. Yapılan muayenede A.’da cinsel istismar bulgusuna erişildi. Ses kaydına ilişkin bilirkişi raporunda, cinsel saldırıyı kanıtlayan ifadeler çözümlenince Uğur Erbil tutuklandı. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlayan dava Ekim 2020’de tamamlandı. Erbil’e, “çocuğun cinsel istismarı” suçundan 30 yıl hapis cezası verildi.

Sanık avukatının itirazı sonucu dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 6 Temmuz 2022’de yerel mahkeme tarafından verilen cezayı bozarak, sanık Uğur Erbil’in yeniden yargılanmasına hükmetti. Yargıtay kararında, cezaya dayanak olan ses kaydı için “Tahmini olarak tespit edilen konuşmaların delil olarak kabul edilemeyeceği”ni belirtti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu