Güncel

Ayhan’dan baz istasyonlarına karşı soru önergesi

H. Merkezi: HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, başbakan Ahmet Davutoğlu’na Urfa’nın özellikle Karaköprü ilçesinde aile parklarına, çocuk parklarına kamufle edilerek kurulan baz istasyonlarına ilişkin soru önergesi sundu.

Cep telefonları kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber GSM şirketlerinin  müşterilerine daha kaliteli ve hızlı iletişim hizmeti sunmak için baz istasyonlarını kurmasıyla beraber baz istasyonlarını kurma, bu istasyonların ölçüm denetimlerinin ilgili kurumlarca yapılması, bakanlıklarca yönetmelik ve genelgelerle belirleniyor.

Ancak Urfa’daki baz istasyonlarının kurulduğu yerler açısından gerek GSM şirketleri gerekse de bu işten birinci dereceden sorumlu olan yetkililerce belirtilen usul ve esaslara yeterince riayet etmedikleri bir kez daha görüldü. Baz istasyonlarının kurulduğu alanda canlıların yaşamlarını tehdit ettiği ve istasyonların yaydığı elektro manyetik alan yani radyasyon etkisiyle kalıcı hastalıklara ve ölümlere sebebiyet verebildiği göz önünde bulundurulduğunda ki yönetmelik ve genelgelerde özellikle kamu binaları, okul, hastane, kreş, kışla ve park alanlarına asla baz istasyonları kurulamayacağı açıktır.

Konuyla ilgili yönetmeliklerde de buralarda baz istasyonu kurulamayacağı belirtiliyorken Urfa’da yaşanan usulsüzlüğe ilişkin İbrahim Ayhan soru önergesinde şu soruları sordu:

1-               Baz istasyonlarının kurulması hangi bakanlığın sorumluluğundadır? Bakanlık baz istasyonlarının kurulması için gerekli koşullar hususunda yeterince sorumlu davranabilmekte midir?

2-       Herhangi bir yerleşim yerinde kurulan GSM şirketlerine ait baz istasyonlarının elektronik manyetik alan ölçümleri hangi bakanlıkça yapılmaktadır?

3-      Yapılan inceleme ve kontroller sonucunda kurulum ve ölçüm kriterlerine uymayan baz istasyonları ile ilgili ne gibi işlemler yapılmaktadır? GSM şirketlerine bu bağlamda her hangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

4-      Şuana kadar belirtilen koşulları taşımayan, ölçüm değerleri yüksek çıkan kaç baz istasyonu tespit edilmiştir? Tespitler sonucunda kaç GSM şirketine soruşturma açılmıştır?

5-       İlimiz Şanlıurfa’ da GSM şirketlerinin kaç baz istasyonu bulunmaktadır? Bu baz istasyonlarının kaçı bakanlıklarca belirtilen kıstasları taşımakta, kaçı taşımamaktadır? Bunlar hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?

6-       İlimiz Şanlıurfa’ da özellikle Karaköprü ilçesinde kimi parklara kamufle edilerek baz istasyonları kurulduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerek bu izni veren gerekse de kuranlara dönük herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Buralarda kurulan baz istasyonları hala faaliyette midir? Kaldırılması için talimatınız olacak mıdır?

7-       İlimiz Eyubiyye ilçesinin batı kent mahallesi (TOKİ evleri) okul, hastane, park ve kreşin bulunduğu alanda baz istasyonu kurulacağı iddiaları vardır bu iddialar doğru mudur?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu