Güncel

Elçi yaşamını yitirilişinin 3.yılında anıldı

Katledilmesinin üzerinden 3 yıl geçen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, vurulduğu Dört Ayaklı Minare önünde anıldı.

H. Merkezi: Elçi için katledilişinin 3. Yılında yapılan anmada yürüyüşle başladı ve yürüyüşte taşınan pankartla “Devletin aydınlatamadığı cinayet yoktur, devletin aydınlatmadığı cinayet vardır” mesajı verilerek, faillerin bulunması istendi.

Anma ekinliği, Diyarbakır Adliyesi önünde başlayan yürüyüşle başladı. Buradan “Devletin aydınlatamadığı cinayet yoktur, devletin aydınlatmadığı cinayet vardır” pankartı arkasında Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’ye yüründü.

Yol boyunca polisin yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Dört Ayaklı Minare önüne ulaşılmasıyla birlikte ise, Tahir Elçi’nin öldürülmeden önce burada yaptığı basın açıklamasına ait ses kaydı dinletildi.

Dinletilen ses kaydının ardından Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın konuştu.

“Bir mekâna ölüm kokusu sinmişse, orayla barışmak kadar oraya sırt dönmek de zordur” diyerek sözlerine başlayan Aydın, Dört Ayaklı Minareyi işaret ederek, “İşte bizim de, Tahir Elçi’nin dostlarının da burayla barışması kadar, buraya sırt çevirmesi de zordur” dedi.

Her şeyin, Elçi’nin katıldığı bir televizyon programında söylediği sözlerle başladığını hatırlatan Aydın, “Hemen arkasından sekiz sütuna manşet ettiler onu, linç kültüründen beslenenler birbiriyle yarıştılar” diye konuştu. Aydın, buna rağmen Elçi’nin tek bir adım dahi geri atmadığını ifade etti.

Yine Elçi’nin öldürülmesi sonrası dönemin iktidar yetkililerinin, “Bu cinayeti aydınlatacağız” sözlerini sarf ettiklerini hatırlatan Baro Başkanı, şunları söyledi: “Dediler, ama 3 yıl oldu. Bir arpa boyu yol gidemediler. 3-5 kovanı bile toplayamadılar. Bazı kamera görüntüleri ortadan kayboldu, bazı kameralar bozuldu, bazı görüntüler de her nedense silindi. Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapor, bugüne kadar bizlerden ısrarla gizlendi ve gizlenmeye de devam ediliyor. Sözler bir kez daha tutulmadı ve failler hala aramızda dolaşmaya devam ediyor. Tahir Elçi dosyası da, binlerce faili meçhul dosyasının tozlu rafları arasında unutulmak ve unutturulmak istenmektedir. Ama buna izin vermeyeceğiz. Tahir Elçi’nin inadı ile takip edeceğiz, soruşturacağız ve failleri yargı önüne çıkaracağız.”

“Biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Var, çünkü kökümüz burada”

Elçi, Hrant Dink’in katledilmesi sürecinde aynı mekaniğin çalıştırıldığına vurgu yaptı.

Aydın, “Önce fikirlerinden dolayı mahkûmiyet karar verdiler, ardından manşetlere çektiler, hedef gösterdiler, sonra da elbirliği ile öldürdüler. Hrant, doğduğu toprağa doyamayanlardandı. Şöyle diyordu: ‘Biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Var, çünkü kökümüz burada. Ama merak etmeyin bu toprakları alıp gitmek için değil, bu toprakların gidip dibine girmek için.’ Bu dileği kalleşçe bir suikast ile gerçekleşti. Hem Tahir hem de Hrant yüzükoyun sarıldılar bu topraklara” şeklinde konuştu.

Aydın, “Aradan kaç yıl geçerse geçsin faillerini bulma mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini” de sözlerine ekledi.

Anma etkinliği, Aydın’ın konuşması sonrası Elçi’nin katledildiği Dört Ayaklı Minare’nin ayakları ve çıkıntılarına karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

Diyarbakır Barosu tarafından düzenlenen anmaya, eşi Türkan Elçi, bölge barolarının yanı sıra  Antep, İzmir, Ankara ve Türkiye Barolar Birliği (TTB) temsilcileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Selçuk Mızraklı, Musa Farisoğulları ile çok sayıda avukat katıldı.

Kaynak: MA

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu