Güncel

‘Bir sanatçıyı daha öldürmeyin’

Grup Yorum üyesi Seher Adıgüzel, İbrahim Gökçek’in eylemini devam ettirdiğini hatırlatarak ‘Bir sanatçıyı daha öldürmeyin’ dedi

Konser yasakları, tutuklama ve gözaltılar ile birlikte çalışma yürüttükleri İdil Kültür Merkezi’nin sürekli basılmasına karşı önce açlık grevine sonra ölüm orucuna dönüştüren Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek, direnişinin 288. Günün ölümsüzleşirken, İbrahim Gökçek ise hükümetten henüz somut bir adım gelmemesine karşı eylemini sürdürüyor. Sağlık durumunun el vermemesinden kaynaklı Gökçek konuşamazken durumu hakkında bir diğer Yorum üyesi Seher Adıgüzel bilgi verdi.

‘Helin’e söz verdi’

Öncesinde Gökçek’in sağlık durumu ile ilgili Yeni Yaşam’dan Reyhan Hacıoğlu’na bilgi veren Grup Yorum üyesi Seher Adıgüzel, Gökçek’in sağlığının kritik bir aşamada olduğunu belirterek, ayağında ölüm orucundan kaynaklı damarlarda pıhtı oluştuğu ve bunun da enfeksiyona yol açtığını söyledi. Ciddi bir kol kaybı da yaşadığını belirten Adıgüzel, bunlara rağmen iki sanatçının da kararlılıklarını gösterdiğini belirterek Bakanlığın grevi bıraksınlar taleplerini değerlendiririz sözleri için ise şu yorumda bulundu: “Son sözlerini aslında Helin vermiş oldu; Hayır dediler. Biz bu kadar gün boşuna ölüm orucu yapmadık ve böyle bir sözle de asla vazgeçmeyeceğiz dediler. İbrahim Gökçek de onu diyor. Bakanlık sıkışmış durumda bizce. Çünkü evet burada, 2020 Türkiye’sinde bir sanatçı şehit düştü. Aslında iktidar bir sanatçıyı öldürdü, taleplerini kabul etmeyip böyle açıklamalar yaparak. Vazgeçmeyeceğim diyor İbrahim Gökçek de. Yan odasında şehit düşen arkadaşına da o sözü verdi.”

‘Zaten bir insanı öldürdünüz’

“Bir arkadaşımızı kaybettik. Daha fazla insanın yaşamı gitmesin” diyen Adıgüzel, ” Biz İçişleri Bakanlığı’na da çağrı yapıyoruz. Siz bir insanı evet öldürdünüz, taleplerini kabul etmeyip. Şimdi de bir ikincisini neden olmayın, talepleri kabul edin. Şu an birçok destek sunan, sanatçı, aydın var ve artık bir twitin ötesine de geçilebilir. Şuan İbrahim’i yaşatılmak için uğraşılmalıdır” dedi.

‘Bir adım atılmadı’

5 Nisan Avukatlar Günü’nde kendileri de açlık grevinde olan Halkın Hukuk Bürosu üyeleri (HHB) Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’ın da ölüm orucuna başladığını hatırlatan Adıgüzel, onların da taleplerinin müvekkillerinin taleplerinin kabul edilmesi olduğunu belirtti. Gökçek’in de avukatların ölüm orucunda olduğundan haberdar olduğunu belirten Adıgüzel, Bölek’in hayatını kaybetmesinin ardından hükümet tarafından bir girişim olmadığını belirtti.

‘Size güvenmiyoruz’

Birçok Grup Yorum üyesi hala tutuklu iken, bazı üyeleri için ise “arama kararları” çıkartıldı. Hayatını kaybeden Bölek ve Bahar Kurt 20 Kasım 2019’da tahliye edilirken, Gökçek ise 24 Şubat 2020’de tahliye edilmişti. Kurt bir süre sonra açlık grevine ara verirken, yasakların kaldırılmaması üzerine Bölek ve Gökçek eylemlerini ölüm orucuna dönüştürerek devam etti. 3 Nisan’da ölüm orucunun 288. gününde Helin Bölek hayatını kaybetti. Cenazesinin yıkanmasına bile izin verilmezken, cenazeye katılanlar gözaltına alındı. Bölek’in hayatını kaybetmesinden 2 gün önce insan hakları örgütlerinin çabalarıyla yapılan görüşmede İçişleri Bakanlığı grevlerini bırakmaları halinde taleplerini görüşebileceklerini açıklasa da somut bir adım atılmaması üzerine sanatçılar, bakanlığa “güvenmediklerini” belirterek grevlerini sürdüreceklerini açıklamıştı. (Kaynak: Yeni Yaşam)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu