GüncelManşet

(Hendeklerin arkasından) YPS’den çağrı “Faşizmi durdurmak için hendek başlarına!”

Şirnex: T. Kürdistanı’nda TC devletinin katliam politikaları çerçevesinde sokağa çıkma yasakları devam ederken diğer yandan ise Kürt halkının bu katliamlara karşı onurlu direnişi sürüyor. Binlerce kişilik kolluk kuvvetleriyle bölgede imha politikalarını işleten TC, çocuk-yaşlı demeden bölgeden her gün ölüm haberleri almamıza neden oluyor. Evet, bugün T. Kürdistanı’nda bir katliam var. Ancak meseleyi sadece katliam yüzüyle görmek, Kürt halkının hendeklerle adım adım ördüğü direnişi ıskalamak anlamına geliyor.

Bu katliamlara karşı Kürt halkı özsavunmasını kuşanarak yanıt oluyor; üstelik bu özsavunmayı da örgütlülüğe çevirmeyi de başarmış durumda. Yekîneyen Parastina Sivil (YPS), yani Sivil Savunma Birlikleri bölgede bu amaçla kurulmuş bir örgütlenme. YPS, Nisêbîn, İdil, Silopiya ve Sûr’da varlığını ilan ederken 2 Ocak günü ise Şirnex’in merkezinde kuruldu.

Şirnex’in 12 ayrı mahallesinde; Gazipaşa, Yeşilyurt, Dicle, Yeni Mahalle, Bahçelievler, Gündoğdu, Vakıfkent, Nuh, İsmetpaşa, Aydınlıkevler, Cumhuriyet ve Atatürk mahallelerindeki direnişi, halkın örgütlülüğüne çeviren YPS’den Heval Argeş ile YPS’ye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Özgür Gelecek gazetesi olarak söyleşi gerçekleştirdik.

Devletin 3-4 aydır bölgede soykırım politikaları ekseninde hareket ettiğini hatırlatan Heval Argeş, bunun Şirnex merkezinde de yansımalarının olduğunu; son süreçte burada da onlarca gencin katledildiğini ifade etti. Hacı Lokman Birlik’in TC tarafından katledilerek cansız bedenine yapılan işkencelerin bunun en bariz örneği olduğunu belirten Heval Argeş, söyleşiyi gerçekleştirdiğimiz Yeşilyurt mahallesinde de TC’nin bu politikalarının ciddi yansımalarının olduğuna dikkat çekti. Nitekim, son süreçte Yeşilyurt Mahallesi’nde 4 kişinin katledilmesi her şeyi açıklıyor.

 

“Halkla beraber bu direnişi örmek için YPS kuruldu”

Tüm Kürdistan coğrafyasında olduğu gibi burası da katliamla yüzyüze. Biz de YPS olarak halkımızı ve değerlerimizi korumak için buradayız” diyen Heval Argeş, YPS’nin kuruluşunu ise şu sözlerle ifade etti: “Dünya üzerinde gerçekleşen tüm devrimler gençliğin ve kadının öncülüğünde gerçekleşir. Toplumun en aktif kesimleri bunlardır. Başta Kürdistan’da da direniş gençlik ile başladı. Bu sürece kadar da gençlik ve kadınların direnişi söz konusu oldu. Çözüm sürecinin ardından bölgede YDG-H ve YDG-K öncülüğünde halk serhildanları başladı. Ancak düşmanın saldırıları yoğunlaşınca, işin içine ordu girince ve soykırım eksenli saldırılar başlayınca yalnız gençlikle sınırlı kalmamak; halkla beraber bu direnişi örmek için YPS kuruldu.

Rojava deneyiminin de bunda etkisinin olduğundan bahseden Heval Argeş, diğer yandan Rojava ve Türkiye’de düşmanın da benzerlikler taşıdığını, “DAİŞ’in zihniyeti bugün AKP zihniyeti ile aynıdır. AKP sadece fiziki olarak saldırılarını gerçekleştirmiyor, toplumu ayakta tutan değerleri yok etme yönünde hat izliyor. Dolayısıyla Rojava deneyimi bizim için önemlidir” sözleriyle ifade etti.

 

Devrimcilere hendek başında olma çağrısı!

TC’nin bu politikaları devam ettiği sürece karanlığın sadece Kürdistan değil, tüm Türkiye’yi saracağını ifade eden Heval Argeş, “Rojava’daki direnişe destek veren ABD’li gençler, buradaki faşizmin ülkelerine gelmemesi için savaşıyorlar. Bütün ezilenler de Kürt halkının direnişine bu mantıkla sahip çıkmalıdırlar” dedi. Türkiye’nin tamamının soykırımla yüz yüze kalmaması için tüm halkların Kürdistan’daki direnişe omuz vermesi gerektiğini belirten Heval Argeş, 2014 MGK raporlarını hatırlatarak T. Kürdistanı’daki politikaların tüm kesimleri etkileyeceğini ifade etti.

Gezi ile birlikte Türkiye’nin tüm ezilenleri ayağa kalktığında AKP’ye büyük bir darbe vurulmuştu. Aynı mantıkla halklar bugün ayağa kalkmalıdır” diyen Heval Argeş, devrimcilere de hendek başlarına çağrı yaptı. Ayrıca bölgedeki katliamlarla beraber Kürt halkının kardeşlikten yana bir umudunun kalmadığını dile getiren Heval Argeş, “Bugün burada bir kopuş yaşanıyor. Devletin politikaları ve bu sessizlik nedeniyle Kürt halkının Kürt-Türk kardeşliğinden umudu kalmıyor” dedi.

Bizim yüzde 1 de olsa Haki Karerlerin, Kemal Pirlerin hayallerini yaşatabilme şansımız var. Biz bunu başarabileceğimize inanıyoruz, halkların kardeşliğini sağlayabileceğimize inanıyoruz. Ama bu sessizliğin hakim olması bizi tedirgin ediyor. Halkın faşizm önünde bu denli çabuk pes etmesi AKP’ye güç veriyor” diyen Heval Argeş, son olarak bu faşizmin yenilmesi için omuz omuza olma çağrısı yaptı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu