Güncel

Salih Muslim: Olası kara operasyonu Türkiye’nin yıkılışı olur

Türkiye’nin 2014’ten beri ‘çöktürme planını’ uygulamayı sürdürdüğünü ve bu planların başında Rojava’nın geldiğini kaydeden PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, halk ile birlikte sonuna kadar direneceklerinin altını çizerek, "Olası kara operasyonu Türkiye’nin yıkılışı olur" dedi. 

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Muslim, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük artan saldırıları ve bağlantılarına ilişkin Fırat Haber Ajansı’na (ANF) değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de Mayıs ayında gerçekleşen seçimlerin sonuçlarını değerlendiren Muslim, “Seçimlerden birkaç ay önce de söyledik. Bir diktatörün, bir despotun adil yollarla kürsüden uzaklaştırılması tarihte gerçekleştirilmemiştir” dedi.

 ‘Halk olarak mutlaka direneceğiz

Öngörülerinin gerçekleştiğini belirten Muslim, “Bu faşizm her türlü sahtekarlık ve hileyle kendi konumunu güçlendirdi. Bununla birlikte 2014’ten beri var olan ‘çöktürme planını’ uygulamayı sürdürüyorlar. Rojava bu planların başında geliyor. Savaş hükümetini kurar kurmaz kolları sıvayarak saldırı girişimlerinde bulunuyorlar. Seçimlerden bu yana saldırılar durmamıştır. Hiçbir kanunda yeri olmayan her türlü ahlak dışı yöntemlerini çocuk, kadın demeden herkese karşı uygulamaya başladılar. Özellikle de buradaki Özerk Yönetimi ve motor gücü olan Kürtleri yok etmek istiyorlar. Bizim için değişen bir şey yok, bunu biliyor, tahmin ediyorduk. Biz de buna karşı halk olarak mutlaka direneceğiz” diye konuştu.

Türk devleti tüm yaptıkları için zamanı özellikle seçer

Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük son günlerde artan saldırılara değinen Muslim, “Türk devleti tüm yaptıkları için zamanı özellikle seçer. Bildiğiniz gibi 21 Haziran’da Astana’da dörtlü bir zirve olacak. Türk faşizmi herhalde yaptıklarıyla bunlara güç gösterisinde bulunmak istiyor. ‘Ben bunları yaparım. Hatta Suriye askerlerini de vurabilirim. Rus güçlerini de vururum’ mesajı veriyor. Esas amaçları Özerk Yönetime zarar vermek. 21’inde toplantıları olacak, neyde anlaşacaklarını bilmiyoruz. Ama bir bakıma biraz susmuşlar. Hava sahasını açmak, sadece droneler değil savaş uçaklarının bölge semalarında uçması için onlara söylemiş olmalılar. Türk hükümeti, ‘bana hava sahasını açmışlar’ diyerek rahatça saldırılar düzenliyor” ifadelerini kullandı.

Rusya şimdi Türkiye’ye muhtaç

Rusya, İran ve Şam’ın saldırılar karşısındaki tutumuna değinen Muslim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya şimdi Türkiye’ye muhtaçtır. Özellikle Ukrayna savaşından dolayı batının uyguladığı ambargodan dolayı muhtaç durumda. Bu artık uluslararası bir meseledir. Çünkü en zayıf tarafı kimse o darbe yer. Bunun için bizim üzerimizde rahatça şantaj yapabilecek durumdalar. Rusların bir şey yapacağını tahmin etmiyoruz. Çünkü aralarında bir sürü anlaşma var. Onun için susuyor. Suriye rejimine gelirse, o zaten Rusya’nın ve İran’ın dedikleri dışında bir şey yapmaz. Türk devletinin bölgeye dönük yoğun saldırılarına karşı kimsenin ses çıkarmaması çok dikkat çekici. 9 Suriye rejim askeri öldürülmüş, kimse tık diyemiyor. Hatta Suriye rejimi taziye mesajı bile yayımlamıyor. Zaten Ruslar da, İran da bir şey demiyor.”

DAİŞ’le kirli işleri ve suçları ortaya çıkacaktır

Saldırılar karşısında halk ile birlikte direneceklerinin altını çizen Muslim, “Kendimizi esasen gücümüze ve halkımızın örgütlülüğüne dayandırıyoruz. Direneceğiz, başka çaremiz yoktur. Esas hedef Özerk Yönetim ve Kürtler. Bildiğiniz gibi Özerk Yönetim kısa bir süre önce Suriye sorununun çözümü için bir deklarasyon yayımladı. Türkiye, ne Suriye için bir çözüm istiyor ne de Kürtlerin bunun içerisinde yer almasını istiyor. Bir diğeri de Özerk Yönetim tutuklu DAİŞ’lileri yargılayacaklarını duyurdu. Onu da istemiyor. Çünkü başından bu yana DAİŞ’le kirli işleri ve suçları ortaya çıkacaktır. Ki zaten dünyanın gözü önünde şeffaf yapılacak bu yargılamada Türk faşizminin yaptığı tüm pislikler ortaya çıkacaktır. Bunu istemiyorlar, bundan dolayı daha da hırçınlaşarak saldırılarını devam ettiriyor. Nereye varacağını biz de bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Güçlerimiz hazırlıklıdır’ 

Muslim, bölgeye dönük olası kara operasyonuna ilişkin yöneltilen soruya ise şu yanıtı verdi: “Türk devleti ve vahşetinden her şey beklenebilir. Bunun iki tarafı var. Birincisi, olası kara operasyonunda direneceğiz. Ama kara operasyonunu göze almaları biraz zor görünüyor. Çünkü biz hazırız. Diğeri ise Til Rifat, Şehba ve Minbic’te Ruslar da, İranlı güçler de var. İşgal saldırıları İran’ın çıkarına değildir. Ama Astana’da buna izin verip vermeyeceği belli olur. Biz bunlara bel bağlamıyoruz. Biz halkımızın ve güçlerimizin direnişine bel bağlıyoruz. Biz savunma pozisyonuna geçmişiz. Ne olursa olsun sonuna kadar kendimizi savunacağız. Halkımız kendine ve öz gücüne güvensin. Türk devletinin droneleri vb. tekniği belki birkaç kişiyi öldürebilir ama halkımızın iradesini kıramaz. Olası kara operasyonu Türkiye’nin yıkılışı olur. Bizim güçlerimiz de hazırlıklıdır. Direnişten başka yolumuz yok. Herkes de bu bilinçle hareket edecektir.”

Kamuoyuna çağrı

Rojava Devrimi’nin herkes için bir umut olduğunu kaydeden Muslim, devamında şunları söyledi: “Demokrasi güçleri Ortadoğu’da bir demokrasinin genişlemesini istiyorlarsa bizi desteklemeleri gerekiyor. Çünkü tek umut budur. Türkiye, Suriye, İran gibi nerede despot bir diktatör rejim varsa bize karşı çalışıyor. Biz de direniyoruz tabii. Hem kendi varlığımız hem de demokratik ölçüleri, insanlık ölçülerini korumaya çalışıyoruz. Demokrasi güçlerinin yanımızda olmaları ve bizi desteklemelerini istememiz hakkımızdır. Bu onların görevidir. Ve bunu yapmazlarsa kendi insani görevlerini yerine getirmemiş olurlar.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu