Dünya

Hong Kong eylemleri devam ediyor: Bir polis merkezi ateşe verildi

Hong Kong eylemleri 14. haftasında da devam ederken bu eylemler sırasında bir polis karakolu ve birçok metro istasyonu ateşe verildi

Hong Kong eylemleri 14. haftasında da devam ederken bu eylemler sırasında bir polis karakolu ve birçok metro istasyonu ateşe verildi. Geçtiğimiz hafta içi HK lideri Carrie Lam’in yasanın geri çekileceğini açıklamasına karşın demokrasi protestoları bu hafta sonu da devam etti.

Hong Kong eylemcileri, Hong Kong’un Kowloon bölgesindeki bir polis merkezin etrafını ateşe verdi ve Cumartesi gecesi süren eylemlerde şeyrin farklı bölgelerinde demir yolu aktarma noktalarını kullanılamaz hale getirdi.

Bazı protestocular ise  Mong Kok Polis Merkezini kuşattı ve lazerlerle polis merkezinin raporlama bölümünü hedefleyerek bu bölümü işlemez hale getirdi.

Bu sırada birçok eylemci de etraftaki yolları işgal edip barikatlar kurarak yolu trafiğe kapattı.

Polis, protestocuların eylemlerini yasa dışı ilan ederek derhal eylemlerini bırakmaları gerektiğini söyledi. Daha sonrada “protestocuların dağıtılması için polis memurlarının ‘uygun güç’ kullanılabileceği” açıklandı.

Pazar gecesi ise bankaların, kuyumcu dükkanlarının ve lüks alışveriş merkezlerinin bulunduğu bölge grafiti, kırılmış cam ve yollardan sökülmüş taşlarla doluydu. Protestocular karton kutuları ateşe verdi ve metal çitlerle barikatlar kurdu.

HKSAR, eylemleri vandalizm olarak görüyor

Causeway Körfezi’ndeki 20 yaşındaki bir protestocu olan Oscar, “Ayrılamıyoruz, çünkü çevik kuvvet polisi var” dedi. Bu sırada çevik kuvvet polisi istasyona göz yaşartıcı gaz attı. Bu noktada birkaç eylemci gözaltına alındı.

Hong Kong Özel İdare Bölgesi (HKSAR) eylemler üzerine bir açıklama yaptı ve yaptığı açıklamada eylemleri “vandalizm” olarak değerlendirerek; “Kimse bu eylemlere destek vermemeli veya bunlara katılmamalıdır.” dedi.

Bu arada eylemci Joshua Wong (Wong Chi-fung), kefalet şartlarını ihlal ettiği iddiasıyla Pazar günü Hong Kong havaalanında yeniden tutuklandı.

Beş yıl önce Hong Kong’daki protestoların arkasındaki demokrasi yanlısı “şemsiye hareketi”nin liderlerinden biri olan Wong, Haziran ayında polis merkezinin dışında resmi olmayan bir meclise katılmakla suçlanarak tutuklanmış ve 30 Ağustos’ta kefaletle serbest bırakılmıştı.

Wong’un Pazartesi günü serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi.

Ayrıca bu eylemler sırasında bazı protestocuların, “the Star-spangled Banner” (Amerikan milli marşı)’nı söylediği ve Amerikan bayraklarını taşındığı görüldü.

(Haber Merkezi)

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu