GüncelManşet

Kobanêliler Maraş’tan sürgün edildi

H. Merkezi: IŞİD saldırısı sonrası Kobanê’den kaçarak Türkiye’ye sığınan Kobanêliler Maraş’ta bir kez daha sürgüne uğrayarak, il dışı edildi. Konu ile ilgili soru önergesi veren HDP’li İbrahim Ayhan, “Kobaneli vatandaşların sınır dışı edilme gerekçeleri nelerdir?” diye sordu.

IŞİD’in Kobanê’ye dönük 3 ay önce başlayan saldırılarının ardından Türkiye’ye sığınan Kobanêliler bu kez de sürgüne uğruyorlar. Bu yerlerden biri de Maraş!

 

Maraş’ta sürgün

25 Kobaneli aile 3 ay önce Maraş’a göç ederek günlük 20 TL karşılığında mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladılar. 12 Aralık Cuma gecesi polis tarafından apar topar herhangi bir gerekçe öne sürülmeksizin araçlara bindirilerek sınır dışı edilmek üzere Suruç’a gönderilen Kobanêliler için bu emrin Maraş Valisi tarafından verildiği belirtiliyor.

 

HDP’li Ayhan’dan soru önergesi

Konunun gündeme gelmesinin ardından HDP Riha Milletvekili İbrahim Ayhan, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

IŞİD saldırıları sonucu Kobaneli halkın durumu ve yaşam koşulları her geçen gün daha da zorlaşmaktadır” diyen Ayhan, “Bunun yanında devletin de özellikle savaş nedeniyle Kobane’den göç etmek zorunda kalan vatandaşlara yaklaşımı var olan sorunu daha da boyutlandırmaktadır” sözleriyle uygulamaları eleştirdi.

Bu uygulamaların toplumda rahatsızlık yarattığına dikkat çeken Ayhan, Maraş’ta yaşanan olaylarla ilgili şu soruları sordu:

1- Kahramanmaraş’ta mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Kobanelilerin sınır dışı edilmek üzere Suruç ilçesine getirildikleri iddiası doğru mudur?

2- Sınır dışı edilmek üzere Kahramanmaraş’tan Suruç’ getirilen Kobaneli vatandaş sayısı kaçtır? Kobane’li vatandaşların kaçı yaşlı, hasta ve çocuklardan oluşmaktadır?

3- Kobaneli vatandaşların sınır dışı edilme gerekçeleri nelerdir?

4- Kobaneli vatandaşların sınır dışı edilme talimatı hangi kurum yada kim tarafından verilmiştir?

5- Kendi imkânlarıyla almış oldukları çadır ve diğer yaşamsal malzemelere el konulduğu iddiası doğru mudur?

6- Çalışmış oldukları işe karşılık işverenden ne kadar alacakları vardır? Bu alacakları nasıl tahsis edilecektir?

7- Bu vatandaşlar şu anda nerede tutulmaktadır? Kobaneli vatandaşların durumları hakkında bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

8- Kobaneli vatandaşlar sınır dışı edilme amacıyla mı Suruç ilçesine getirilmişlerdir?

9- Bakanlık olarak yaşanan olaya ilişkin kamuoyuna herhangi bir açıklamanız olacak mıdır?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu