Güncel

71 yaşındaki kadın ‘yardım ve yataklıktan’ tutuklandı

Dersim’in Hozat ilçesinde yaşayan mide kanseri hastası Fatma Güler, 2012 yılında yaşanan bir çatışma sırasında hayvanlarını otlatırken orada bulunmasından dolayı "Örgüte yardım yataklık ettiği" iddiasıyla hakkında açılan davada aldığı 5 yıl 3 aylık hapis cezasının onanması üzerine tutuklanarak hapishaneye konuldu.

H.Merkezi: Hakkında açılan bir davada verilen cezanın onanması üzerine 71 yaşında mide kanseri Fatma Güler, tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı hapishanesine konuldu. Oğlu Bülent Güler, annesinin ağır hasta olduğunu belirterek, İHD İzmir şubesine başvuruda bulundu.

Dersim’in Hozat ilçesinde yaşayan 71 yaşında ve mide kanseri olan Fatma Güler, 2012 yılında hayvanlarını otlattığı Çet bölgesinde çıkan bir çatışma sırasında orada bulunmasından dolayı “Örgüte yardım yataklık ettiği” iddiasıyla hakkında açılan davada aldığı 5 yıl 3 aylık hapis cezasının onanması üzerine tutuklanarak hapishaneye konuldu.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, 31 Ekim’de Aydın’ın Didim ilçesinde kızının ziyaretine gittiği sırada tutuklanan Güler, Aydın E Tipi Kapalı Hapishanesi’ne gönderildi. Annesi Güler ile görüşmek için 7 gün cezaevi önünde beklediğini anlatan oğlu Bülent Güler, annesinin hayatından endişe duyduğunu belirterek, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubesine başvuruda bulundu.

‘Tebliğ edilmeden karar onandı’

Annesinin, mide kanseri olduğunu ve iki defa ameliyat geçirdiğini aktaran oğlu Güler, Astım, yüksek tansiyon ve karaciğerlerinde rahatsızlıkları bulunduğunu dile getirdi. Annesinin asılsız bir iddia üzerine cezaevine konulduğunu dile getiren Güler, yaşananları şöyle anlatı: “Annem 10 Mayıs 2012 tarihinde hayvanları otlatmak için meraya götürürken üst rütbeli bir asker ile karşılaşıyor. Komutan anneme ‘hayvanlarını geri çek birazdan burada çatışma çıkacak’ diyor. Annem de hayvanları geri çevirmek isterken hayvanlar ürkerek sağa sola kaçışmaya başlıyor. Bir kısım hayvanı önüne alıp köye götürürken birkaç dakika sonra çatışma başlıyor. Olaydan birkaç gün sonra Jandarma tarafından annem çağrılarak ifadesine başvuruldu.  Jandarma karakolunda ifade verirken anneme yaşanan olay gününde ne görüldüğü sordular. Annem de askerlere ‘Siz bana ne söylediyseniz ben onu yaptım. Bir şey görmedim’ diyor. Ardından annem serbest bırakıldı. Sonra bu olay ile ilgili anneme dava açıldı, olay tarihinden bu yana 6 yıl boyunca dava devam etti. Bu olay nedeniyle annemi ‘Örgüte yardım yataklık’ iddiası ile 5 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bu davanın sürecini takip edilmesi için Tunceli Barosu bize bir avukat tahsis etti. Avukat ilk gelen 5 yıl 3 ay olay cezayı Yargıtay’a gönderdi. Ardından hiçbir evrak bize tebliğ edilmeden annemin tutuklama kararını onaylandı. Annem Aydın’ın Didim ilçesinde yaşayan ablam Gülseren Öğütücü evinde gitmişti. Biz de dosyayı takip etmek üzere 31 Ekim 2018 tarihinde noterden avukata vekalet çıkarttık. Vekaleti çıkarttıktan hemen sonra Aydın TEM şube polisleri eve baskın düzenleyerek annemi gözaltına alarak, Aydın E Tipi Kapalı Cezaevine götürdü.”

‘Birçok ameliyat geçirdi’

İHD’ye başvuran Bülent Güler, hapishanede annesiyle görüştüğünü ve sağlık durumunun kötü olduğunu dile getirdi. Annesinin cezaevinde ilaçlarının verilip verilmediğini dahi bilmediğini aktaran Güler, şunları söyledi: “Annemle yaptığım görüşmede bana, ‘Çok hastayım, koğuşlar çok soğuk sadece 1 battaniye tek var’ dedi. Mide kanseri olan ve bu nedenden dolayı birçok ameliyat geçiren kişi 1 battaniye ile nasıl ısınır. Annem bugüne kadar kimseye zarar vermedi. Suçsuz yere yargılandı ve ceza aldı. Bütün yetkililerin duyarlı olması için çağrıda bulunuyorum. Ayrıca hastalığından dolayı ciddi yaşamsal kaygılarımız bulunmaktadır.”

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu