Güncel

ATİK: “Yaşasın işçi sınıfının birlik ve mücadele günü 1 Mayıs!

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu(ATİK) 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyor: “Emperyalizme, faşizme, ırkçılığa, patriarkaya ve her türden gericiliğe karşı mücadeleyi büyütmek için 1 Mayıs’ta alanlara çıkalım.”

Avrupa’nın köklü demokratik kurumlarından Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu(ATİK) 1 Mayıs’a yönelik açıklama yayınladı. 1 Mayıs Birlik ve Mücadele Günü’nde alanlarda olacağını belirten ATİK “Emperyalizme, faşizme, ırkçılığa, patriarkaya ve her türden gericiliğe karşı mücadeleyi büyütmek için 1 Mayıs’ta alanlara çıkalım.”

Açıklamada 1 Mayıs’a giderken koşulların işçi sınıfı için zorlaştığı, iş cinayetlerinin durmadan devam ettiği, işçi grevlerinin yasaklandığı ve buna karşın işçilerin bu koşullara karşı direnişte olduğu bir dönem olunduğuna dikkat çekildi.

Sistem krizi devam ediyor, sermaye sahipleri işçi sınıfının haklarına saldırıyor

Emperyalist-kapitalist sistemin krizinin derinleşerek devam ettiğinin belirtildiği açıklamada “Emperyalist sistemin krizi derinleşerek devam etmektedir. Sermaye sahipleri; bu krizi işçilerin haklarına saldırarak çözmenin yollarını arıyorlar” ifadelerine yer verildi.

Başta işçi sınıfının büyük mücadeleler sonucu elde ettiği 8 saatlik iş gününü uzatma girişimleri üzere işçi sınıfının var olan haklarına saldırıldığı belirtilerek Avrupa’da bunun meşrulaştırılması için yeni yasaların gündemde olduğu kaydedildi.

Yine Avrupa’da bulunan büyük otomobil firmaları ve yan sanayide çalışan işçilerin işlerinden olmasının gündemde olduğu belirtilerek “Az işçiyle çok üretim sağlamak için geliştirilen bu çalışma modellerinin sonucunda, binlerce işçinin işten çıkarılacağı açıklamaları yapılmakta. Bu şirketlerde öncelikle güvencesiz çalışan kiralık ve sözleşmeli işçilerin işlerine son verileceği bilinmekte. Bu da binlerce işçinin işsiz kalacağı anlamına gelmektedir” denildi.

Göçmenler için alanlara

Emperyalistlerin Ortadoğu’da büyüttüğü savaşlar sonucu milyonlarca insanın hayatını kaybettiği ve yine milyonlarca insanın memleketlerini terk ederek Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldıkları belirtildi. Bu göçler sonucu Avrupa’da ki ırkçı ve faşizan grupların göçmenlerin hayatlarını yaşanmaz hale getirmeye çalıştıklarının altı çizilerek “Göçmenlerin hakları da insan haklarıdır. Göçmenlere yönelik insan haklarının ihlali olan uygulamalara karşı durmak, omuz omuza vererek sömürüye karşı ortak mücadeleyi geliştirmek için, ‘Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği’ şiarını, 1 Mayıs’ta her zamankinden daha gür bir şekilde haykırmalıyız” denildi.

Başta işçi sınıfı olmak üzere göçmen hakları, ezilen sınıflar için 1 Mayıs çağrısı yapan ATİK açıklamasını “Uluslararası işçi sınıfının birlik ve mücadele günü 1 Mayıs, tüm işçilere ve emekçilere kutlu olsun. Emperyalizme, faşizme, ırkçılığa, patriarkaya ve her türden gericiliğe karşı mücadeleyi büyütmek için 1 Mayıs’ta alanlara çıkalım” sözleriyle noktaladı. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu