Kültür&Sanat

Armenak belgeseli çalışmaları devam ediyor !‏

Cenevre: Sınıf bilinçli proletaryanın sürdürdüğü devrim, sosyalizm ve altınçağ mücadelesinin gözüpek kararlı kadrolarından Armenak Bakırcıyan ( Orhan Bakır) 13 Mayıs 1980 de Elazığ Karakoçan`da  jandarmayla girdiğiçatışmada toprağa düşmüştü.

Devrim mücadelesinin efsanevi  militanı, Ermeni devrimci Armenak Bakırcıyan`ın  hayatınıve TKP/ML saflarındakidevrimci mücadelesini konu edinen bir belgeselçalışması  aylardır devam ediyor. İsveç  sürgünü Armenak`ın annesi Meryem Ana ile Stockholm`de başlatılan belgesel-dökümantarçalışması, Armenak`ın dostları, yoldaşlarıve süreci birlikte yaşayanlarla söyleşiler, geçtiğimiz günlerde İstanbul`da gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz  hafta ise, Avrupa`da bulunan yoldaşları, dostlarıve tanıklarla, Armenak Bakırcıyan`a dair bilinmesi ve öğrenilmesi gereken söyleşiler ve çekimler gerçekleştirildi. Armenak`ın İzmir cezaevinden 18 Ekim 1977’de kaçırılışı, o dönemde yaşananlar ve  birlikte yürütülen  faaliyetler,  o dönemden Armenak`ıtanıyan, aynıçalışmalara  imza atan yoldaşlarıve dostları  tarafından anlatıldı. Duygusal ve hüzünlü ortamların yaşandığı, üzeri küllenmiş ateşin yeniden harlanmasıgerektiğine dair anıların paylaşıldığı, sürece ve geçmişe dair siyasal tartışmaların da  yapıldığı  buluşma, 20-30 yıl birbirinden ayrıdüşmüş  insanların bir araya getirilmesi ve devrimci değerlerin korunmasına yönelikçalışmaların yapılıyor olması  bakımından anlamlı, sevindirici ve olumlu bulundu.

Armenak ” Bir  Ermeni devrimcinin Portresi”belgeselçalışması, yoldaşları,devrimci kurumlar, vakıflar ve dostları  tarafından maddi-manevi  desteklenmekte.

Belgeselçalışmasını  koordine eden Kollektiv sözcüleri, önümüzdeki dönem Amed, Elazığ ve  Dersim`deçekimleri sürdürülecek olan belgeselin, Ermeni soykırımının 100.yılında kamuoyuna sunulmasının  planlandığını  belirttiler.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu