Güncel

Bursa’daki bir okulun merdivenleri: Ya Türkçe konuş ya da sus

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Şehit Komando Er Ramazan Okur Ortaokulu’nda merdivenlere “Ya Türkçe konuş ya da sus” şeklinde ırkçı yazılar yazıldı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Bursa Şubesi Mali Sekreteri Yusuf Özmen, sosyal medya hesabından Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Şehit Komando Er Ramazan Okur Ortaokulu’nda merdivenlere yazılan ırkçı yazıların fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafta merdivenlerde, “Ya Türkçe konuş ya da sus, Dilimiz kimliğimizdir, Dilimizden utanmayalım, Türkçenin bir eksiği yok ya sizin?, Türkçe ağzımızda ana sütü gibi temiz olmalı” şeklinde ırkçı ifadeler yazıldığı görüldü.

Özmen sosyal medya paylaşımında okul merdivenlerine yazılan ırkçı ifadelere tepki göstererek, “Bu resmi bugün Bursa’da bir okulun merdivenlerinde çektim. Aklıma 12 Eylül Diyarbakır Cezaevinde yazılı “Türkçe konuş çok konuş” sloganı geldi. Bir sürü etnik unsurun bir arada yaşadığı bir yerde “Ya Türkçe konuş ya da sus” demek en hafif tabirle faşizmdir” sözlerini kaydetti.

Irkçı yazılar için meclise soru önergesi

Bursa’daki okul merdivenlerinde 12 Eylül dönemini hatırlatan yazılar HDP Batman Milletvekili Ruştu Tirkayi tarafından meclise taşındı. Milletvekili Ruştu Tirkayi, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. Tiryaki’nin yönelttiği sorular şunlar:

Bakanlığınız yukarıdaki iddiadan haberdar mıdır, bu görüşlere katılmakta mıdır?

Söz konusu yazıların yazılmasında sorumluluğu bulunan kişi veya kişiler hakkında başlatılmış idari ve/veya adli bir soruşturma var mıdır, var ise ne aşamadadır?

Daha önce benzer bir olayın meydana geldiği Adana’nın Seyhan ilçesi Onur Mahallesi’nde bulunan 125. Yıl Ortaokulu’nun müdürü hakkında başlatılmış olan soruşturmanın akıbeti nedir?

Şehit Jandarma Komando Er Ramazan Okur Ortaokulu’nda, bakanlığınızın 12668 sayı ve 2012/37 No’lu Seçmeli Dersler Genelgesi ile 2012-2013 eğitim yılından itibaren uygulamaya geçirilen Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi verilmekte midir?

Söz konusu okulda 2012-2013 yılından bugüne Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi almak için başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu