Güncel

Turgut Kaya ile dayanışmaya; Yunan Hükümeti Adalet Bakanlığı’na protesto mektupları gönderelim

Turgut Kaya’nın Özgürlüğü için Acil Komite, Yunanistan’da, Avrupa’da ve dünyadaki tüm ilerici ve özgürlük seven insan ve insan hakları örgütlerini, Yunan Hükümeti Adalet Bakanlığı’na protesto mektupları göndererek Turgut Kaya özelinde, Yunan mahkemelerinin adil olmayan kararına karşı çıkmaya, endişelerini dile getirmeye ve  ifade etmeye çağırdı.

H. Merkezi: Turgut Kaya’nın Özgürlüğü için Acil Komite tarafından,” Turgut Kaya’nın Yunan hükümeti tarafından Türkiye’ye iadesini durdurun!” başlıklı bir açıklama yapıldı.

Turgut Kaya’nın Özgürlüğü için acil Komite tarafından yapılan açıklama şu şekilde başlıyor;

30 Mayıs’ta Atina Yüksek Mahkemesi, bir Türk vatandaşı olan Turgut Kaya’nın Türkiye’ye iade edilme kararını verdi. Turgut Kaya, Türkiye’de 20 yılı aşkın süredir demokrasi ve insan hakları mücadelesi veren devrimci bir gazeteci ve yazarıdır. Öğrenciliğinden bugüne kadar  Türk devleti ve yetkilileri tarafından defalarca kötü muameleye maruz kalmıştır.  Turgut Kaya, Şubat ayında Türk rejimi tarafından çıkartılan  İnterpol ‘Kırmızı bülten“ aramasından dolayı, Yunanistan yetkilileri tarafından tutuklandı.

Atina’daki Yüksek Mahkemenin 30 Mayıs tarihli kararında, savunma avukatlarının geniş deliller sundukları iki aylık adli duruşma süreci tamamlandı.

* Kaya, kendi ülkesindeki siyasal baskılardan dolayı Yunanistan’a sığınmış siyasi bir mültecidir;

* Türkiye’de birçok kez girdiği hapishanelerde, tecrit, ağır işkence ve kötü muamele gördü;

* Sayın Kaya; daha önceki kötü muamele vakalarında, Türk Hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde dava açmış, Türk hükümeti, sunulan deliller karşısında açılan davayı kapatmak zorunda kalmıştır.

* Türk hükümeti tarafından kendisine yöneltilen suçlamalara  ilişkin, adil yargılanma şansı yoktur.

Son noktaya ek olarak, sayın Kaya savunmasında; Haziran 2015’teki başarısız darbe girişiminden sonra ilan edilen, olağanüstü hal ile birlikte, binlerce muhalifin tutukladığını,  düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün giderek yok edildiğini ve bağımsız bir yargı için tüm önemli ana organların görevden alındığını (şimdiki hâkimler doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından  atanmaktadır) dile getirmişti. Bu koşullarda siyasi iktidara muhalefet olan herkesin ama özellikle sayın Kaya gibi yurtsever, ilerici ve devrimci şahısların adil yargılanma şansının olmadığı açıktır.

Turgut Kaya’nın Yunanistan Hükümeti Adalet Bakanlığı’na iadesini öneren Atina Yüksek Mahkemesi’nin kararının açıkça haksız, hukuka aykırı olduğu ve Erdoğan ile AKP’nin önderliğindeki baskıcı Türk hükümetiyle siyasi bir anlaşmanın sonucu olduğu görülmektedir.

Yunanistan’da, Avrupa’da ve dünyadaki tüm ilerici ve özgürlük seven insan ve insan hakları örgütlerini, Yunan Hükümeti Adalet Bakanlığı’na protesto mektupları göndererek Sayın Kaya örneğinde, Yunan mahkemelerinin adil olmayan kararına karşı çıkmaya, endişelerini dile getirmeye ve  ifade etmeye çağırıyoruz”

 

“Turgut Kaya hakkındaki Interpol uygulaması derhal ve koşulsuz olarak askıya alınsın”

İlerici, demokrat, devrimci ve insan hakları örgütlerini Kaya’nın Türkiye’ye iadesini durdurmak için, kendi ülkelerindeki Yunan elçilikleri ve konsolosluklarının önünde protesto eylemlerine katılmaya çağıran Turgut Kaya’nın Özgürlüğü için Acil Komite, Türk Hükümeti’nin İnterpol (Kırmızı Bülten) uygulamasını, Kaya’ya yönelik siyasi baskıların bir uzantısı olarak kullandığı gerçekliğine karşı, Turgut Kaya hakkındaki Interpol uygulamasının derhal ve koşulsuz olarak askıya alınmasını talep etti.

Turgut Kaya’nın Özgürlüğü için Acil Komite, “Yunan Hükümeti’nden, bay Kaya ve diğer devrimci, ilericilere ilişkin Türkiye’ye iade girişimlerinin durdurulmasını, insan hakları sözleşmesi çerçevesinde, uluslararası hukuk anlamında bay Kaya’nın bir siyasi mülteci olarak kabul edilmesini, haklarına saygı duyulmasını ve Turgut Kaya’nın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Yunan Hükümeti Adalet Bakanlığı’na protesto mektupları göndermek için iletişim ve adres bilgileri veren Turgut Kaya için Acil Komite’nin verdiği bilgiler şu şekilde;

Adresler:

 

Sayin Stavros kondonis

Adalet Bakanı

 

Ekselansi

Sayin Alexis Tsipras

Başbakan

 

Adalet Bakanlığı, Şeffaflık ve İnsan Hakları
96, Mesogion Ave.,
11527, ATHENS
HELLAS
Tel. Merkezi: (+30) 210 7767000

Başbakan Genel Sekreterliği

Maxim’s Mansion

19 Irodou Attikou

10674 Athens

 

[email protected]

 

Tel: +30 2106711000

 

Dayanışma ve protesto yazılarınızın bir kopyasını Turgut Kaya’ya destek amaçlı e-posta adresine gönderilmesini isteyen Turgut Kaya için Acil Komite’nin mail adresi şu şekilde; [email protected]

Turgut Kaya hakkında

Turgut Kaya 1990 yılında başladığı üniversite yıllarında siyasal çalışmalarına da  başlamıştır. İlk olarak 1992’de üniversitede akademik ve demokratik haklar için kampüste gerçekleştirilen protesto eylemlerinde gözaltına alındı. Gözaltında ağır işkence gördü ve tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne gönderildi. Burada iki ay kaldı.

1994 yılında üniversitede tekrar gözaltına alındı. Yetkililer tarafından sunulan tutuklanma gerekçesi, Turgut Kaya’nın “yasadışı örgüt üyesi” olduğu idi. Onu gözaltında kaybetmeye çalıştılar. Polis, Turgut Kaya’nın bir hafta boyunca gözaltında olduğunu kabul etmedi. Bu süre zarfında, “Filistin askısı”, ters askı ve vücudunun her yerine elektrik verilmesi gibi yoğun işkencelere maruz kaldı. Tekrar tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne gönderildi ve orada da iki ay kaldı. Bu suçlamalardan beraat ederek tahliye oldu.

1997 yılında Muğla’da gözaltına alındı ve tutuklandı. İlk başta, itirafçıların ve mücadeleyi bırakanların bulunduğu bir hapishaneye konuldu. Burada hayati tehlike içinde olduğundan, otuz gün süren açlık grevini başlattı ve başka bir hapishaneye nakledilmesini talep etti.  Açlık grevi sonuç verdi ve Bergama Hapishanesine nakledildi. Ancak açlık grevi nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2000 yılında serbest bırakılmasının ardından demokratik, politik mücadelesine devam etti.

2005 yılında Özgür Gelecek Gazetesi’nde (Free Future) editör ve muhabir olarak çalışmaya başladı ve gazeteye düzenli olarak yazılar yazdı.

2006 yılında tekrar tutuklandı ve altı yıl hapiste kaldı. Altı yıl boyunca, hapiste kaba dayak ve disiplin cezaları başta olmak üzere, işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Örneğin, disiplin cezası olarak, bir yıl boyunca hücre hapsine maruz bırakıldı. Bu süre zarfında  diğer mahkûmlarla iletişim kurması ve ziyaretçi yasakları da uygulanarak hiç kimseyle görüştürülmedi. 2012 yılında serbest bırakılıncaya kadar işkence ve insanlık dışı muamele devam etti.

2012’den 2015’e kadar demokratik mücadelesine devam etti ve Özgür Gelecek gazetesine yazılar yazdı. Aynı dönemde “İlkel Toplum, Asya Üretim Biçimi ve Osmanlı Toplumu” adlı kitabı yayınlandı. Artan baskılar nedeniyle, 2015 yılında Yunanistan’a geldi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu