Güncel

Seçim 2023 Blog | Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimine ilişkin gelişmeler

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için oy verme işlemi, saat 08.00’da başladı. Saat 17.00’da kapanacak sandıklarda oy sayımı başlayacak. 

17.00 | Oy verme işlemi sona erdi

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi, ülke genelinde saat 17.00 itibariyle sona erdi.


16:47 | İstanbul’da gazeteci Fatoş Erdoğan’a saldıran AKP’li okul sorumlusu ve diğer AKP’liler “rabia” işareti yaptı

İstanbul Hürriyet Mahallesi Ahmet Çuhadaroğlu Ortaokulu’nda, seçimleri izleyen Dokuz Sekiz haber muhabiri Fatoş Erdoğan’a saldırıda bulunan AKP’li okul sorumlusu ve diğer AKP’liler “rabia” işareti yaptı. AKP’liler tarafından saldırıya uğrayan Erdoğan elinden yaralandı.


16:25 | Urfa’da bir grup, Ferit Şenyaşar’ın aralarında olduğu heyete taş ve sopalarla saldırdı, bölgede silah seslerinin geldiği belirtiliyor

Urfa’nın Haliliye ilçesinde bir grup, Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu heyete taş ve sopalarla saldırdı.

MA’da yer alan habere göre, Urfa ‘nın Haliliye ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi’nde müşahitlerinin oy kullanmasına izin verilmediği bilgisi üzerine mahalleye gelen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) heyeti, burada bir grubun taşlı ve sopalı saldırısına maruz kaldı. Yeşil Sol Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar, HDP İl Eşbaşkanları Ahmet Atış ve Garibe Yeşil, DBP İl Eşbaşkanı Vahit Akgün, Urfa Barosu avukatlarının da aralarında olduğu partili heyet, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı.

Bazı araçların camları kırıldı. Ferit Şenyaşar darp edilirken, haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirinin kamerası parçalandı. Saldırının halen devam ettiği öğrenildi.

Saldırının olduğu bölgeden uzaklaşmayı başarabilen bazı partililer, saldırının yaşandığı bölgeden silah seslerinin geldiği bilgisini paylaştı.


16:15 | Bostancı Mualla Selcanoğlu Lisesi’ni basan AKP’li grup, okuldaki CHP’li müşahitlere saldırdı

AKP Gençlik Kolları üyelerinden oluştuğu belirtilen grup, Bostancı Mualla Selcanoğlu Lisesi’ni basarak okuldaki CHP’li müşahitleri darp etti. Olaya müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.


15: 32 | Rize’de M.Ö. isimli şahıs oy kullanma kabinine silah ve el bombası ile girdi, fotoğrafı sosyal medyada paylaştı

Rize’nin Fındıklı ilçesinde M.Ö. isimli bir seçmen oy kullanma kabinine silah ve el bombası ile girdi. Seçmen, silahı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy pusulası üstündeki resmine doğrultarak, yanına da “Bu ülkenin ekmeğini yiyip ihanet eden ekmeğini yediği memleketin evladından kurşun yer” yazılı bir kağıt koyup fotoğrafını çekti. Çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan M.Ö., şikayet üzerine gözaltına alındı.


15:23 | İstanbul’da AKP’liler, CHP’li sandık görevlilerine saldırdı

İstanbul Sultangazi’de toplu ve açık oy kullanmak isteyen AKP’liler, CHP’li sandık görevlilerine saldırdı.


15: 13 | Hakkari’de AKP, Yeniden Refah Partisi ve korucular, Yeşil Sol Partili vekil ile avukatlara saldırdı

Hakkari’nin Derecik ilçesinin Mavan köyünde toplu oy kullanımı bildirimini araştıran Yeşil Sol Parti Milletvekili Onur Düşünmez ve avukatlar bazı korucuların saldırısına uğradı.

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Mavan (Samanlı) köyünde toplu oy kullanıldığı ileri sürüldü. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Hakkari Barosu avukatları, bunun üzerine köye gitti. AKP, Yeniden Refah Partisi ve korucular, vekil ile avukatlara saldırdı.

Korucular havaya ateş açtı

Yaşanan saldırıyı kayıt altına alan ÖHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Cevahir Ağrali, AKP’liler ve Yeniden Refah Partisi Derecik İlçe Başkanı Reşit Ekinci tarafından engellendi. MA’ya konuşan ÖHD’li Eşbaşkan Ağrali, olaya dair, “Toplu oy kullanımına dair emareler vardı. Bunun üzerine sandık kurulu ve başkanına durumu aktardık. Durumdan haberdar olduğumuzu gören AKP’li ve Refah Partililer, kargaşa çıkararak bizi dışarı çıkartmak istediler. Bu sırada kolluk içeri girip olayı yatıştırmak isterken, dışarıda da iki grup arasında arbede yaşandı. Korucular silahlarla havaya ateş açmaya başladı” ifadelerini kaydetti.


15:00 | Bağcılar’da avukatlar ve halk saldırıya uğradı

Bağcılar İstoç İlkokulu’nda, avukatlar sınıflara alınmayarak darp edildi. Bostancı Mücella Selcanoğlu Lisesi’nde oy verdikleri sandıkları takip etmek isteyen halk saldırıya uğradı.


14:41 | Milletvekili Mahmut Tanal da Urfa saldırıya uğradı

Milletvekili Mahmut Tanal da Urfa saldırıya uğradığını duyurdu. Twitter hesabından paylaşım yapan Tanal, “İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, görevli olduğu Şanlıurfa Eyyübiye Karaali Mahallesi’nde usulsüz oy kullanımına karşı çıktığı için bir grubun saldırısına uğradı. Şu an Karaali’de bekliyoruz. Bana yönelik de saldırı oldu. Burada devlet zafiyeti var! Tehditlere, saldırılara boyun eğmeyeceğiz, sandıkları koruyacağız! Biz haklıyız, biz kazanacağız” dedi.


14:40 | İki kişi oy verdiler

Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı Hasbağlar köyünde açık oy kullanımı ve seçmenle birlikte oy kullanımı tespit edildi. CHP’liler, duruma itiraz etti. Ancak sandık kurulu itirazı tutanak altına almadı. CHP’li müşahitler ve görevliler, bunun üzerine İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu.

Başvuruda, 1324 No’lu sandıkta, herhangi bedensel engeli bulunmayan Gülizar Dağyeli adlı seçmenin, başka biriyle oy kullanma kabinine girmesine ve oy kullanmasına sandık kurulunun izin verdiği kaydedildi. Durumun hukuka aykırı olduğu belirtilen başvuruda, sandık kurulu üyeleri ile o sandıkta görevli CHP’liler dışında diğer partilerin müşahitlerinin tutanağa imza atmaktan imtina ettiği vurgulandı.


14:35 | Seyhan’da oy verme işlemini “olay var” gerekçesiyle durduruldu

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Küçükdikili Mahallesi’nde bulunan Büyüksaat Ortaokulu’nda oy vermeye gelen yaşlı bir kişinin yardım edilmesine tepki gösteren AKP’liler, oy vermeye gelenlerle tartıştı. Tartışma nedeniyle çok sayıda zırhlı araç okulun bahçesine girdi. Polisler, oy verme işlemini “olay var” gerekçesiyle durdurdu.


14:00 | İki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalanan MHP Dilovası İlçe Başkan Vekili ‘linin savunması: Bunun suç olduğunu bilmiyordum

MHP Dilovası İlçe Başkan Vekili Yücetan Dilmaç iki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalandı. Dilmaç hakkında tutanak tutuldu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan Dilmaç’ın avukatlara “Bunun suç olduğunu bilmiyordum” dediği öğrenildi. (t24)


13:54 | Çorlu’da da Erdoğan tercihli oy pusulası çıktı

Tekirdağ Çorlu’da 1024 nolu sandıkta zarf için Erdoğan’a evet mührü basılmış pusula çıktı. Yaşanan ihlal ile ilgili tutanak tutuldu.


13:32 | Bursa’da AKP’liler sandık müşahidine saldırdı

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde yaşlı bir kadınla oy kabinine bir başka kişi daha girdi. Durumun yasak olduğunu bildiren müşahite AKP’liler tarafından saldırı gerçekleştirildi.

AKP’li müşahit yaşlı olduğu gerekçesiyle kabine giren bir kişin yanında başka birinin de girmesini istedi. Buna itiraz eden Türkiye Gönüllüleri müşahiti, oy kullanmaya giren bir kişin yanında başka birisinin bulunamayacağını söylemesi üzerine saldırıya uğradı.


13:27 | Antakya’da köy muhtarı ve yakınları usulsüzlüklere itiraz eden iki müşahite saldırdı, asker sadece izledi

Antakya’da bir köyde köy muhtarı ve yakınları usulsüzlüklere itiraz eden iki müşahite saldırarak darp etti, jandarma ise olayları izlemekle yetindi.

Antakya’daki Demirköprü Muhtar Abdurrahman Çetiner İlkokulu’nda müşahit olan iki kişi, kabine birlikte girme ve kimliksiz oy kullanma gibi usulsüzlüklere itiraz ettikleri için saldırıya uğradı.

İki müşahitin usulsüzlüklere itiraz etmesiyle köy muhtarı yakınlarını sandık çevresine çağırarak müşahitleri tehdit etti. Muhtar, müşahitlere “Cumhurbaşkanına hakaret ediyorsunuz” diye iftira ederek ortalığı provoke ederken, müşahitlerin duruma tepki göstermesi üzerine saldırdı. Muhtar ve yakınları müşahitlere tekme ve yumruklarla saldırarak uzun süre darp etti.

Saldırganlardan biri iki genci “Buradan cenazeniz çıkar, burası sağcı” diyerek ve küfürlerle tehdit etti. Olayın başından itibaren etrafta bulunan jandarmalar ise durumu sadece izledi.


13:06 | Şırnak’ta AKP’liler muhtar ve koruculardan oylarının görüntülerini istedi

Şırnak’ın Uludere ilçesinde AKP ilçe başkanı ve bazı yöneticilerin, muhtar ve korucuları arayarak, “Oy kullandığınızda çekip bize atacaksınız” dediği ileri sürüldü. Beytüşşebap Mutluca köyünde ise, açık oy kullanan korucular ile CHP’li sandık görevlileri arasında tartışma yaşandı. (MA)


12:54 | İzmir’de zarfların içinden Erdoğan tercihli oy pusulaları çıktı

İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan Aydınoğlu Mehmet Bey İlköğretim Okulu’ndaki 1394 nolu ve Eşrefpaşa 80. Yıl İlkokulu’ndaki 2146 nolu sandıkta boş olması gereken zarfların içinden Erdoğan tercihli oy pusulaları çıktı


12:36 | Midyat’ta açık oy kullanmaya karşı çıkanlara saldırı, askerler de olaya müdahil

Mardin Midyat Çavuşlu köyünde 1094 numaralı sandıkta açık oy kullanmaya karşı çıkanlar darp edildi. Görüntülerde askerlerin de olaya müdahil olduğu kaydediliyor. (Yeni Yaşam)


11:58 | İstanbul’da CHP ve Yeşil Sol Partili sandık görevlilerine saldırı

İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde AKP’liler, CHP ve Yeşil Sol Partili sandık görevlilerine saldırdı.


11:50 | Balıkesir’de Diyanet Vakfı’na ait araçlarla okula sokulmak istenen oy pusulası ve zarfları engellendi

Balıkesir, Burhaniye, Şehit Pilot Üsteğmen Erdem Mut Ortaokulu’nda Diyanet Vakfı’na ait araçlarla getirilerek okula sokulmak istenen oy pusulası ve zarfları sandık görevlilerinin dikkati sonucu fark edildi ve engellendi. (Seçim ihlalleri)


 11:36 | Urfa’da toplu oy kullanımı bildirimi üzerine okula giden avukatlara saldırı ve tehdit: “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye”

Urfa Akçakale’deki Yazlıca Ortaokulu’nda toplu oy kullanımı belirlemesi üzerine giden avukatlar saldırıya maruz kaldı. Saldırıyı sosyal medya hesabından duyuran Av. Ahmet Musri, “Yazlıca mahallesinde toplu oy kullanımı bildirimi üzerine itiraza yetkili avukatlar olarak köye gittik tehdit hakaret ve darp edilerek sandıklardan uzaklaştırıldık” dedi.

Avukat Ronayi Paydaş ise, okul kapısında ve bahçesindeki gerginlik sırasında çekilen görüntüleri, Twitter hesabında paylaştı. Paydaş, “Toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık” dedi. Paydaş’ın paylaştığı videoda, avukatlara “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denildiği görüldü.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan avukat Paydaş şunları belirtti:

“Görevli olduğumuz bölgelerden Akçakale Yazlıca kırsal mahallesindeyiz. Burda toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık. Şu an can güvenliğimiz olmadığı için, suç duyurusu ve şikayet için köyden ayrıldık.”

Paydaş’ın paylaştığı videoda, avukatlara “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denildiği görüldü.


11.12 | Mardin’de polis zorbalığı: AKP’ye müşahit topluyor, avukatlar ve sandık görevlileri tehdit ediliyor, toplu oy kullanılıyor

Mardin’de avukatları sandıktan uzaklaştıran ve sandıklarda AKP müşahidi olup olmadığını soran polisler, AKP’ye müşahit topluyor. Kimi sandıklarda toplu oy kullanılıyor.

Mardin’in Artuklu, Yeşilli, Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde polislerin sandık sandık gezerek, AKP müşahidi olup olmadığını sordukları bildirildi. AKP müşahidi olmayan sandıklara dışarıdan müşahit getirdikleri görülen polisler, zırhlı araçları da okul içinde tutuyor.

Polise, avukatların sandıklardan uzaklaştırılması talimatı

Mardin’de tüm ilçelerden polislere avukatların sandık çevresinden ve okullardan uzaklaştırılması yönünde talimat verildiği öğrenildi. Okullara giden avukatlar ile polisler arasında yer yer gerginlik yaşanırken, Yeşilli ve Nusaybin’de avukatlar duruma tepki göstererek, hukuksuzluğa izin vermeyeceklerini belirtti.

Sandık görevlileri tehdit edildi

Yeşilli ilçesinde Sakarya Ortaokulu’nda da avukatlar okul içine alınmazken, AKP’li Belediye Başkanı ve AKP İlçe Başkanı’nın sandıkları gezerek, sandık görevlilerine tehditlerde bulundukları bildirildi.

Toplu oy kullanımı 

Yeşilli ilçesinde Şirinevler Ortaokulu’nda 1025, 1026 ve 1027 nolu sandıklarda toplu oy kullanıldı. CHP’nin sandık görevlisinin itiraz etmesi üzerine, sandık başkanı tarafından tehdit edildi. (MA)


11:03 | İstanbul’da YSK’ya ait silinebilir imza çizelgeleri tespit edildi

İstanbul Çekmeköy’de bulunan pek çok sandıkta YSK’ya ait imza çizelgelerinin basılı ve silinebilir olarak hazırlandığı tespit edildi.


10: 58 | CHP’li Özel: İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker müşahitlerimizle darp edildi, telefonları kırıldı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, ilk turda bütün oyların kullanıldığı ve tek adaya çıktığı Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde görev yapıyor. Kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için müşahitlerimizle darp edildi, telefonları kırıldı. Köyde jandarma var ancak sayısı yeterli değil” açıklaması yaptı.


10:50 | Şırnak’ta AKP’liler Erdoğan’a oy verilmesi yönünde tehditte bulunuyor

Şırnak Cizre Ulaş köyünde AKP eski İlçe Başkanı Cihan Güven ile yeğenleri Ferzen Güven, Mesut Güven ve Mehmet Kaçar köylülerle birlikte oy kabinine girip Erdoğan’a oy verilmesi yönünde tehditte bulunuyor.


10:47 |  Urfa’da toplu oy kullanımını engelleyen avukat ve sandık görevlilerine saldırı

Urfa Akçakale Yazlıca kırsal mahallesinde avukatlar ve sandık görevlileri toplu oy kullanımını engellerken toplu oy kullanmak isteyenlerin saldırısına uğradı.


10:42 | Yalova’da dışarıdan getirilen zarfların tespiti üzerine tutanak tutuldu

Yalova’nın Çınarcık ilçesindeki Hüdaverdi Aydın İlköğretim Okulu’nda bulunan 1033 Nolu sandıkta katlanmış zarfların sandığa atıldığı tespit edilmesi üzerine yaşanan usulsüzlükle ilgili tutanak tutuldu. Katlanmış zarfların dışardan getirildiği belirtildi.


10:17 | Manisa’da seçim başlamadan tutanak imzalatıldı

Manisa Şehzadeler’de bulunan bir okulun 1232 no’lu sandığında seçim başlamadan tutanak imzalatıldı. İmzalı tutanaklar, CHP’li görevlinin tespiti sonucu böyle imha edildi.

10:11 | Siverek’te 1364 numaralı sandık muhtarın evinde kurulmuş

Siverek’e bağlı Kavaklıdere köyünde 1364 numaralı sandığın köy muhtarının evinde kurulduğu belirtildi. Muhtarın köylülere oy kullandırmayıp bütün seçmenlerin yerine oy kullanmaya çalıştığı aktarıldı. (Seçim ihlalleri)


09.05 | Polis ve bekçilerin belgesiz oy kullanma işlemi

İstanbul’un Kadıköy ve Sarıyer ilçelerinde belgesi olmadan oy kullanmaya çalışan polis ve bekçiler müşahit ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

İstanbul Kadıköy’de bulunan İhsan Sungu İlkokulu’nda belgesi olmayan bir polis ve bir bekçi oy kullanmaya çalışırken müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi. TKP müşahitlerinin verdiği bilgiye göre, sandık başkanının belgesi olmayan polis ve bekçi için oy kullanabilir demesine karşılık, olay, itiraz sonucunda YSK’ye iletildi. YSK’den karar çıkmadan oy kullandırılmayacağı bilgisi iletildi.

İstanbul Sarıyer Reşitpaşa’daki Karacapaşa İlkokulu’nda da belgesi olmayıp oy kullanmak isteyen polislerin müşahitler tarafından engellendiği aktarıldı. (direnisteyiz)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu