GençlikGüncel

HDP’den kanun teklifi: KYK borçları silinsin

HDP’li Serpil Kemalbay, öğrencilerin KYK borcunun silinmesi için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, yükseköğrenim görmekte olan veya mezun olmuş, öğrenim ve katkı kredisi borcu olan bütün öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının silinmesi ve yükseköğrenim gören tüm öğrencilere öğrenim hayatları boyunca burs verilmesi amacıyla Meclis Başkanlığı’na “351 Sayılı Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” verdi.

Gerekçede üniversite mezunu olup fiilen iş arayanların sayısının her yıl arttığına vurgu yapan Kemalbay, salgınla birlikte ekonomik sıkıntıların arttığına da dikkati çekti. Türkiye’de her 4 gençten birisinin işsiz olduğunu ifade eden Kemalbay, “Kredi kullanmak zorunda kalan gençlerimiz üniversite eğitimlerini tamamladıklarında, TÜİK toptan eşya fiyat endeksi oranında işletilen faizlerle öğrenim kredilerinin karşılığında yaklaşık 30 bin TL’lik miktarlarla geri ödemekle ve iş bulamayan, istihdam edilemeyen gençlerimiz 1.40 gibi yüksek bir gecikme faiziyle karşı karşıya kalmaktadırlar” diye belirtti.

5 milyon borçlu öğrenci

Öğrencilerin aldıkları kredileri ödeyemez duruma geldiğinin altını çizen Kemalbay, “Son on yılda KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaşmış olup 280 bin üniversite mezunu gence yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilmiş ve haciz işlemi uygulanmıştır. Borçları yapılandıran torba yasa ile KYK borçları için 18 taksitlik ödeme kolaylığı sağlanırken şirketlerin faiz borçlarının silinmektedir” ifadelerini kullandı.

Kredi değil geri ödemesiz olmalı

Verilen kredi borçlarının silinmesi ve verilen yardımların geri ödemesiz olması gerektiğini söyleyen Kemalbay, “Bu anlamda iş kaygısı taşıyan, hayata atılma telaşı yaşayan ve ağır ekonomik koşullarla mücadele etmek zorunda kalan üniversite mezunlarının KYK borçlarının silinerek, sorunun çözüme kavuşturulması için yeni bir düzenlemenin yapılması elzemdir” diye belirtti.

Öneri maddeler

Kemalbay’ın verdiği kanun teklifinde değiştirilmesi talep edilen maddeler şu şekilde:

“* MADDE 1- 16/8/1961 Tarih ve 351 Sayılı Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kanununun 14’üncü Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. ‘Yükseköğrenime başlayan bütün öğrencilere hiçbir şart ve ön koşul aranmadan, tüm öğrenim hayatları boyunca burs verilir.’

* MADDE 2- 16/8/1961 Tarih ve 351 Sayılı Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kanununun 16’ıncı Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. ‘Öğrenim ve katkı kredisi almakta olan ve mezun olup kredi borcu olanların bütün borçları silinir.’

* MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

* MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu