GüncelManşet

(Röportaj) Süryaniler “samimi özür” bekliyor

Midyat/Mêrdîn: Midyat’taki Süryaniler; Süryani Birliği Derneği, Süryani Kadın Derneği (SURKADİM) tarafından oluşturulan Seyfo* 100. Yıl Komitesi Süryani Soykırımı’nın 100.yıl dönümünde 100 saatlik açlık grevi gerçekleştiriyor.

Açlık Grevi, bugün 24 Nisan itibarıyla saat 14.00’te Midyat Barış Parkı’nda yapılacak olan basın açıklamasıyla son buldu.

Biz de bu açlık grevini selamlayarak Seyfo 100. Yıl Komitesi adına Evgin Türker ile kısa röportaj gerçekleştirdik:

Merhaba, öncelikle Özgür Gelecek olarak eyleminizi selamladığımızı belirtmek isterim. Eyleminizin amacını kısaca aktarabilir misiniz?

1915 Soykırımı’nın 100. yıldönümü sebebiyle Ermeniler ve diğer bazı kimliklerle beraber Süryanilerin de ciddi katliamlardan geçtiğini Türkiye kamuoyuna duyurmak ve farkındalık yaratmak için 100 saatlik açlık grevi başlatmış bulunmaktayız.

– Süryani katliamları o dönemde daha çok hangi alanlarda gerçekleşti?

– Özellikle üzerinde bulunduğumuz ve merkezi Midyat olanTurabdin** diye ifade ettiğimiz Süryanilerin anavatanı olan bu bölgede ve Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Hakkari, Van, Bitlis, Garzan-Batman, Şırnak gibi bölgelerde yoğun kırımlar gerçekleşti.

Araştırmalara göre 500 binden fazla Süryani soykırımdan geçirildi.

Kurtulanların çok büyük çoğunluğu da yurtdışına göç etmek zorunda kaldı. Kalanlar ise özellikle Malatya, Adıyaman, Urfa gibi bölgelerde dinlerini değiştirmeye zorlandı ve aslında ne Müslüman oldular ne de dinlerini özgürce yaşayabildiler. Yani anlayacağınız iki arada bir derede kaldılar.

suryaniler ozur bekliyor evgin turker– Daha önce Süryani Soykırımı için bir açlık grevi olmamıştı Türkiye’de.

– Evet, doğrudur. Daha önceleri yurtdışında sıklıkla bu tür eylemler gerçekleştirilip kamuoyu yaratılmaya çalışılıyordu fakat bu Türkiye için bir ilktir. Ayrıca soykırımın yaşandığı toprakların merkezinde gerçekleştirilmesi de son derece önemlidir.

– Peki, Süryaniler olarak devletten beklentiniz nedir?

– Evet var ama öyle çok dillendirildiği gibi herhangi bir tazminat veya toprak talebimiz yoktur. Kaldı ki üzerinde yaşadığımız topraklar da bizim esasında. Yine bu yönde maddi bir talebimiz yoktur. Bugün 300 bin Süryani, tek tipçi politikalar ve soykırım yüzünden istememelerine rağmen yurtdışında yaşamak zorunda kalmıştır. İçtenlikle ve net olarak söyleyebilirim ki, bizim devletten tek beklentimiz gerçek anlamda “samimi özür”dür, daha fazlası değil.

Ayrıca Türkiye halklarına da gerçeklerin anlatılması ve halkların gerçekleri bilmesi sağlanmalıdır. Bununla yüzleşmeleri gerekmektedir ve bu noktada özeleştiri yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde her daim bu tür acıların gerçekleşme ihtimali olacaktır. Zanaat, kültür, aydınlanma konularında Osmanlı’ya da öncesine ve sonrasına da Süryanilerin çok ciddi katkıları olmuştur. Bu asla göz ardı edilmemelidir.

 

“HDP’nin Yeni Yaşam şiarını önemsiyoruz”

– Önümüzde genel seçimler var ve sizin taleplerinize cevap olmaya en yakın siyasi parti olarak HDP gibi. Bu noktada HDP’den beklentileriniz nelerdir?

– HDP’nin siyasetini ve söylemlerini önemsiyoruz. Tarihte ilk kez bir Süryani milletvekilinin ve sonrasında belediye eşbaşkanının seçilmesinin önünü açtılar. Bunu çok önemsiyoruz. Bu anlamda aynı yaklaşımı diğer partilerin de sergilemesinin gerektiğine inanıyoruz. Özellikle HDP’nin Yeni Yaşam şiarını çok önemsiyoruz ve buna katılıyoruz. Tabii özellikle bu süreçte Süryani milletvekili adayını belirlerken Süryanilerin örgütlü dinamiklerinin daha çok dikkate alınmasını isterdik.

Mesela biz gerçekten değerli olduğuna inandığımız iki adayı önerdik: Tuma Çelik (Sabro*** Yayın Yönetmeni) ve Aynur Özgün (SURKADİM Koordinatörü). Ancak tekrar sayın Erol Dora’da karar kılındı. Yine de biz Erol Dora’ya ve HDP’ye sonuna kadar desteğimizi sunacağız.

 

* Seyfo: Süryanice “kılıç” manasına gelen ve 1915 Soykırımı için Süryanilerin kullandığı kelime.

** Turabdin: Süryanice’de “Tanrı’nın Hizmetkârlarının Dağı” manasına gelen ve merkezi Midyat olup komşu bazı il-ilçeleri kapsayan Süryaniler’in anavatını olarak bilinen bölge.

*** Sabro: Süryanice “Umut” anlamında, Süryanice-Türkçe yayın yapan aylık gazete

 

[widgetkit id=1143]

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu