Güncel

10 Ekim Ankara Katliamı’nı önlemeyen Gaziantep Emniyeti hakkında suç duyurusu

IŞİD'in bombalı saldırı düzenleyerek 103 kişiyi katlettiği 10 Ekim mitingini düzenleyen kurumlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve aileler, Gaziantep Emniyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara’da 2015 yılında IŞİD’in bombalı saldırı düzenleyerek 103 kişinin ölümüne sebep olduğu 10 Ekim mitingini organize eden kurumlar KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile katliamda yakınlarını yitiren aileler ve yaralılar, katliama giden süreçte görevini yerine getirmeyen Gaziantep Emniyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

Evrensel’in haberine göre; 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, katliamdan 4 yıl sonra soruşturmaya ilişkin 9 klasör evrakın kimliği belirsiz kişilerce Ankara Adliyesinin savcılık katına bırakıldığı hatırlatıldı. Mahkemeye ulaşan bu “kayıp” 9 klasörün içerisinde, katliamın nasıl organize edildiğine ve kamu görevlileri tarafından katliam faillerine nasıl yol verildiğine dair çok önemli deliller ve bilgiler bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Klasörlerin içeriğinin soruşturma savcılarının yaptıkları yazışmalardan ve soruşturmayla ilgili çok önemli delilerden oluşması ve ancak yargılama başladıktan yıllar sonra ortaya çıkması, bunların soruşturma savcıları tarafından bilinçli bir şekilde gizlenerek davaya özellikle dahil edilmediğini göstermektedir. Bu gelişmeler sonucunda, soruşturma savcılarının delilleri gizledikleri ve kararttıklarının anlaşılması üzerine haklarında bir süre önce ilgili mercii olan HSK’ye tarafımızca gerekli şikayetler yapılmıştır” denildi.

‘Kayıp’ klasörden ihmal ve kasıt çıktı

Açıklamada, sonradan ortaya çıkan klasörler içerisinde Nizip Cumhuriyet Savcılığı soruşturma kayıtlarının bulunduğu ve bu kayıtlarda canlı bombalara Antep’ten Ankara’ya eskortluk yapan Yakub Şahin’in katliamdan 10 gün önce bomba malzemesi olan amonyum nitrat satın almaya çalıştığı bilgisinin yer aldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında “Nizip Cumhuriyet Savcılığı, o dönemde Nizip’te gübre bayiliği yapan ve kendisinden gübre almak isteyen şahıslardan şüphelenen bir kişinin 30 Eylül 2015 tarihinde yaptığı ihbarı ciddiye alarak, konuyla ilgili hemen soruşturma başlatmış ve Yakub Şahin ile onunla birlikte hareket eden Hüseyin Tunç’u ve olayda kullandıkları araçları kısa sürede tespit etmiştir. Bunun üzerine Nizip Emniyet Müdürlüğü, 02/10/2015 tarihinde (katliamdan 8 gün önce) kimliğini tespit ettikleri Yakub Şahin’i, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerine bildirerek hakkında gerekli araştırmanın yapılmasını istemiştir. Ancak dosyaya gelen bilgi ve belgelerden anlaşıldığı kadarıyla Gaziantep Emniyet Müdürlüğü bu ihbarla ve Yakub Şahin’le ilgili hiçbir işlem yapmamıştır. Üstelik dava dosyasında bulunan ve katliama dair İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından hazırlanan rapora göre Yakub Şahin hakkında o dönem iletişim tespiti kararı bulunmaktadır. Yani aynı esnada Yakub Şahin, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü tarafından bilinmekte ve izlenmektedir” denildi.

Bu gerekçelerle o dönemde Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bulunan ve bu konuda görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen tüm sorumlular hakkında “kasten ihmali davranışla insan öldürme”, “suç delillerini yok etme” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından suç duyurusunda bulunuldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu