GüncelManşet

1300 TL; sefallette ısrar anlamına geliyor.

H. Merkezi: Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstatistik verileri üzerine “Asgari ücretle geçim raporu” hazırladı.

Hazırlanan raporda asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir ailenen gıda harcamasına ayırabileceği miktar 15 TL olduğu belirtildi. 4 kişilik ailede üç öğün için kişi başına 3,75 TL düştüğü ve öğün başına bu tutarın sadece 1 TL 25 kuruş olduğu açıklandı.

TÜİK’in Madde Fiyatları istatistiklerine göre Kasım 2015 tarihinde ortalama kira bedelinin 66 TL olduğu vurgulanan raporda asgari ücretlinin kira ve diğer konut harcamaları için ayırabildiği tutarın sadece 418 TL olduğu ifade edildi. “Buna göre asgari ücretli sağlıksız bir çevrede, kentsel donatı hizmetlerinin en az olduğu, deprem riski altındaki konutlarda yaşamak zorunda bırakılıyor. Sefalet sadece sofrada değil, sağlıksız konutlarda da asgari ücretliyi bulmaya devam ediyor” denilen raporda asgari ücret ile çalışan bir kişini, ulaşıma ayırabildiği günlük pay sadece 3,5 TL olduğu bu gelirle sadece tek yön bilet alınabildiği belirtildi.

Ayrıca “Asgari ücretin 1300 TL”ye yükselmesi demenin “halkın alım gücünün arttığı” palavraları sefalette ısrar etmenin asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak işçinin muhtaç bırakılmak olduğu yine ortadadır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu