Güncel

2018 1 Mayıs’ı | Binler Maltepe’ye aktı

1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Partizan, HDP, HDK, ESP, SMF ve daha birçok işçi-emekçi örgütü yanı sıra onlarca demokratik kitle örgütü coşkuyla 1 Mayıs’ı kutluyor.

H. Merkezi: Her yıl olduğu gibi bu yılda gözler 1 Mayıs kutlamalarının yaşandığı İstanbul’da. On binlerin üç koldan aktığı miting alanında, sloganlar, zılgıtlar ve marşlarla 1 Mayıs coşkulu bir şekilde karşılanıyor.

On binlerin dahil olduğu yürüyüş kortejlerinde OHAL’e ve iktidarın baskı politikalarına tepki gösterildi. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), “Karanlık saltanatınıza inat aydınlık gelecek öğrencilerindir”, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), “KHK’ler gidecek biz kalacağız”, “OHAL’e, sömürüye, savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs”, Partizan, “OHAL’e sömürüye son buradayız, biz kazanacağız” pankartlarının arkasında yürüyüşe katıldı.

“Katliamın lokumu olmaz”

Son dönemde baskıların hedefinde olan üniversite öğrencileri de kortejlerde yerini aldı. Öğrenciler “Seni başkan yaptırmayacağız” ve “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” sloganları atarak, tutuklu arkadaşlarının fotoğraflarını taşıdı.

Davul ve zurna seslerinin eksik olmadığı yürüyüş kolları alana doğru yürüyor.

Kadınlar tacize karşı alanda

Onbinler alana giriş yaparken, en renkli görüntüleri ise kadınlar oluşturdu. Renkli görüntüler oluşturan kadınlar, sistematik tacize, ötekileştirilmeye karşı sesini yükseltti. Kadınlar alana platformdan çalınan “Kadınlar her yerde” ezgisi eşliğinde giriş yaptı.

Alanda Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz’ın yanı sıra tutuklu HDP önceki dönem Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da dövizleri taşındı. Ayrıca Selahattin Demirtaş, posteri ve sarı bareti ile protokolde yer aldı.

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ardından DİSK Korusu ezgiler seslendirdi. Ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuştu.

Çerkezoğlu: Erdoğan’ı emek durduracak

Mitingde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Erdoğan’ı emek durduracak” dedi. On binleri selamlayan Çerkezoğlu, “Demokrasiden eşitlikten, adaletten yana olanlar, bu ülke bizimdir diyenler, bu ülkenin bütün güzelliklerini biz üretiyoruz diyenler hoş geldiniz” dedi. Çerkezoğlu, “1 Mayıs emektir. 1 Mayıs meydandır, 1 Mayıs Taksim’dir. Bir kez daha tarih bize ya sosyalizm ya barbarlık diye sesleniyor” diye konuştu.

“Erdoğan’ı emek durduracak”

Çerkezoğlu, “Bir rejim değişikliği öncesinde 1 Mayıs alanındayız. Bu sömürü ve baskı rejimine itirazı olan Türkiye’nin dört bir yanında alanlarda buluştu. Bir seferberlik ediyoruz. 2018 1 Mayıs’ı tarihe geçmiştir. Emekle yoğrulmuş umudun 1 Mayıs’ı olmuştur. 24 Haziran ve sonrasına kadar devam edecek bir mücadelenin fotoğrafıdır bu. Tek kişinin ağzından çıkan bir sözün kanun sayıldığı bir ülkede emekçiler en çok mağdur olur. Recep Tayyip Erdoğan’ı emek durduracak” dedi.

“Yalnız ve çaresiz değiliz”

KHK ve OHAL’i de işçilerin durduracağını söyleyen Çerkezoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2018 1 Mayıs’ı tarihe geçecek dedik. Bu 1 Mayıs milyonların itirazı olarak tarihe geçecek. Halkın iradesini yok sayan, aydınları, gazetecileri, siyasetçilerin içeriye tıkan sisteme itirazımız var. Ülkeyi ele geçiren sermaye güçlerine itirazımız var. Yalnız değiliz, çaresiz değiliz. Gezi’den, adalet yürüyüşünden biliyoruz. İşçi havzalarından biliyoruz. Beyazıt meydanında bir araya gelen öğrencilerden biliyoruz. En karanlık alanları dolduran kadınların isyanından biliyoruz. Bütün ülkenin bütün güzelliklerini yaratan, güzel günleri göreceğiz diyen işçilerden, emekçilerden biliyoruz. Biz bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Milyonlarız. Halkını satanların korkusu hiçbir şeye benzemez. Korktukları başlarına gelecek. Hep birlikte söz verelim. Bu güzel memleketi diktatörlük sevdalılarına bırakmayacağız. Söz veriyoruz. Güzel günler göreceğiz

Bozgeyik: AKP-MHP’ye 24 Haziran’da gereken cevabı vereceğiz

Ardından KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, konuşmasına halkı selamlayarak başladı. Taksim alanının yasaklanmasını kınayan Bozgeyik, mücadelelerinden taviz vermeyeceklerini ifade ederek, “Biz insanlar bu ülkede yaşanılacak bir ülke için tüm zincirleri birlikte kıracağız” dedi. OHAL’e tepki gösteren Bozgeyik, “Baskın seçim kararı alan AKP-MHP ittifakının ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğini daha iyi görüyoruz. Tekçi, faşizan politikalar eşliğinde yeni bir dizayn oluşturmak istiyorlar. Buna izin veremeyiz. 10 yıllarımızı planlamak istiyorlar. Bizler artık 24 Haziran’a kadar canımızla, başımızla mücadele edeceğiz. AKP-MHP ittifakına 24 Haziran’da gereken cevabı vereceğiz. AKP-MHP ittifakı ülkede artık sonlarını yaşıyor. Bunu gördükleri için saldırganlaşıyorlar. 7 Haziran ve 16 Nisan’da başarabileceğimizi gördük. Linç politikalarına, gericiliğe, savaş politikalarına izin vermeyeceğiz. Yaşasın barış, yaşasın özgürlük diyoruz” diye konuştu.

Kürt sorununda savaş politikalarına, KHK ve OHAL rejimine hayır diyoruz” diyen Bozgeyik,  “Bahar güzel günlerin mesajıdır. Emekçiler, karanlığı param parça edecek. Bu kavga eşitlik, özgürlük, laiklik ve demokrasi kavgasıdır. Yaşasın 1 Mayıs. Kazanacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Miting oyuncu-sanatçı Genco Erkal’in söylediği şiirler ile devam etti.

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu