Güncel

HDP’den Mersin’de tecride karşı miting

HDP'nin Mersin’de düzenlediği mitinge binlerce kişi katılırken, sağanak yağmura rağmen alanı dolduran kitleye seslenen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, içerde ve dışarıda sıkışan iktidarın Kürtlere saldırdığını ve tecridin Kürt halkına uygulandığını söyledi.

H. Merkezi: PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle HDP  başlattığı mitinginlerin biri de Mersin’de gerçekleştirildi. Mersin’de düzenlediği mitinge binlerce kişi katılırken, sağanak yağmura rağmen alanı dolduran kitleye seslenen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, içerde ve dışarıda sıkışan iktidarın Kürtlere saldırdığını ve tecridin Kürt halkına uygulandığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek ve 94 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ile 291 tutukluyla dayanışma amacıyla düzenlediği mitinge binlerce kişi katıldı. “Adalet, Özgürlük ve Demokrasi” sloganıyla Yenişehir Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yanında başlayan mitinge kitlenin katılımı  yüksekti.
Çevresi ve alana çıkan yollarda çok sayıda polis, TOMA ve zırhlı araçlar konuşlandırılırken, 3 farklı arama noktasından alana girebiliyor. Sağanak yağışa rağmen alana ulaşan binlerce kişi, ellerinde HDP bayrakları ile çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekiyor.  Miting için kurulan platformun arkasına Kürtçe ve Türkçe “Demokrasi, Özgürlük ve Adalet” yazılı pankart asıldı.
Yine kurulan dev ekranda HDP’nin çalışmalarına dair görüntüler paylaşıldı. Ancak bu görüntüler arasında partinin önceki dönem Eş Genel Başkanı olan Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının yer almasına müdahale eden polislerin, fotoğrafının kaldırılmasını istediği öğrenildi. Mitinge katılmak üzere Osmaniye’den yola çıkan partilileri taşıyan otobüsün kent çıkışında polislerce durdurulduğu ve evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle aracın trafikten men edildiği öğrenildi. Bunun üzerine partililer özel araçlarla mitinge alanına ulaştı.
Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ve DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP’li vekiller ile çok sayıda pati, kitle örgütü temsilcisi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde ilk olarak söz alan HDP İl Eşbaşkanları Zelal Önen ve Mustafa Işık, Leyla Güven’in eylemine dikkat çekti.
Güven’in 94 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Işık, “Leyla Güven’in talebi açıktır. Leyla Güven haklıdır, tecrit kalmalıdır. Tecrit ve savaş konsepti tüm halkı bir kafese mahkum etmemelidir. Bu savaş konsepti sadece Kürtleri değil bu ülkenin geleceğini tehdit ediyor. Leyla Güven’in yaşayacağı herhangi bir sağlık sorunun sorumlusu AKP iktidarıdır. Şuna da değinmemiz gerekir ki seçim bizim için sadece bir seçim değildir. Halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için bizim için bir fırsattır ve bu fırsatı değerlendireceğiz” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk,  Çukurova halkının faşizme karşı dün olduğu gibi bugünde mücadele ettiğini belirterek, İmralı tecridinin Kürt halkının iradesine yapıldığını hatırlattı. İmralı tecridinin barışa ve Kürt halkının iradesine uyguladığını vurgulayan Öztürk, beka sorunun Türkiye için değil; AKP ve MHP için beka sorunu olduğuna dikkat çekti.
Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Leyla Güven ve tutuklu arkadaşlarımız tarihi bir direniş başlatmıştır. Karanlık döneme ışık olmuşlardır. Bizlerde bu ışıkla her yerde sesimizi yükseltmeliyiz. Tecrit başlı başına bir insanlık suçudur. Bu tecrit sadece Öcalan üzerinde değil, Kürtleredir. Bunun kanıtı milyonlarca Kürt iradem Öcalan’dır demiştir.
AKP faşist iktidar ve yapıyor. Kürt halkının iradesine tecrit uyguluyor. Hırsızlığı üzerinde çalışmalar yapıyor. İç ve dışta politikalarda sıkışanlar Kürtlere saldırıyorlar. Bu tecritte bunlardan biridir. Bugün binler bu faşistlere, zalimlere karşı her yerde karşı koymalıyız. Diyeceğiz ‘Edi bese edi bese.’”
Daha sonra kürsüye çıkan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de, “Bugün Leyla şahsında Mersin’de bu direnişi büyütenlere selam olsun. Güven kendisi için değil, bu ülkede yaşayan tüm halklar ve inançlar için bir mücadele yolu açmıştır. Şimdi pek beraber o yolu büyütme ve zafere ulaştırma zamanıdır. Nasıl Amed zindanlarında 12 Eylül faşizmini direniş yıkmışsa bu günde Leyla Güven direnişi AKP faşist rejimini yıkacaktır. Tecridi sürdürenler bilinsinler ki biz ne geçmişte diz çöktük ne de şimdi diz çökeceğiz” dedi. İmralı tecridin barışa, özgürlüğe ve demokrasiye vurulan bir kilit olduğunu vurgulayan Koçyiğit, tüm halkların tecridin kaldırılması için mücadeleye çağırdı.
Miting HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin konuşmasıyla  devam etti.
Kaynak: MA
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu