Güncel

Adana Tabip Odası: Vaka sayısında yeni bir pik yaşanacağı endişesi içerisindeyiz

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Ülkemizde ilk vakanın görülmesinin birinci yılında yeni bir pik yaşanacağı endişesi içerisindeyiz" dedi. Menteş, vaka sayısının düşürülmesi için önerilerde de bulundu

Pandeminin birinci yılı ve 14 Mart Tıp Haftası nedeniyle yazılı açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Ülkemizde ilk vakanın görülmesinin birinci yılında yeni bir pik yaşanacağı endişesi içerisindeyiz. Bütün süreç boyunca yaptığınız yanlışlara yenilerini eklemeyin. Pandeminin tüm yükünü sağlık emekçilerinin üzerine yıkarak ve yönetemeyerek bizleri koruyamadınız. Tükendik, bittik, öldük. Artık yeter” dedi.

“Yitirdiğimiz her canı saygı ile anıyoruz” diyen Menteş, “Çözüm; ortak akıldadır. İktidarın ‘her şeyi ben bilirim’ mantığı doğru bir yöntem değildir. TTB başta olmak üzere tüm sağlık meslek ve emek örgütlerini sürece dahil etmek şarttır. Süreç boyunca sağlık çalışanları canla, başla çalışmışlardır. Biz hekimleri yeterince koruyamadınız ve 150 binden fazla arkadaşımız hastalandı. 385 sağlık çalışanımızı maalesef kaybettik. Bu dünyadaki en yüksek sağlıkçı kaybıdır. Sağlık çalışanları tükenmişlik içerisinde, yeni bir hasta artışı endişesi içerisindedir” ifadelerini kullandı.

“Mutasyonlu virüs her ilde görülüyor”

Ülke olarak bir günde 1 milyon aşı yapma kapasitesinin bulunduğunun altını çizen Menteş, “Maalesef bu sayıya ulaşılamamakta, aşılama hedefi gerçekleşememektedir. Bu durumda ülkemizde yeterince aşı olmadığı düşüncesi taşımaktayız. Eğer aşı var ise derhal eğitimciler başta olmak üzere yeni grupların randevu sistemi açılmalı, toplumun yüzde 60-70’i hızla aşılanmalıdır. Ülkemizde mutasyonlu virüsün görülmediği il neredeyse yoktur. Günlük vaka sayılarımız 6 binlere düşmüş iken tekrar neredeyse 15 binlere çıkmıştır. Bu rakamların ışığında yeni önlemler alınması gerekir iken kontrolsüz bir normalleşmeye gidilmiş ve neredeyse pandemi bitti havası yaratılmıştır. Bu davranışların sonucunun daha fazla hasta ve ölüm olacağı kaçınılmazdır” diye konuştu.

Vaka sayısını düşürmek için önerilerde bulunan Menteş, “Kamusal ve toplumcu bir sağlık sisteminin gerekliliğini akıldan çıkarmadan çalışanların, esnafın kısaca vatandaşların yaşamları ve sağlığını koruyarak yeni desteklemeler yapılmalıdır. Toplumsal hareketliliği ve iller arası geçişleri hasta sayılarına göre düzenlemelidir. Aşılanmaya hız verilerek toplumsal bağışıklık hızla sağlanmalıdır. Halkımız pandeminin devam ettiğini unutmayarak maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmelidir. Kalabalıklar oluşturmadan önemle kaçınmalıdır. 14 Mart Tıp Haftasında tekrar hatırlatırız ki tüm ülkenin maviye boyanması ve pandemiden kurtulmanın yolu hep birlikte mücadeleden geçmektedir” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu