Güncel

Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleri için emsal karar

Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının belli periyotlarla değerlendirilmemesini "işkence ve kötü muamele" kabul ederek, ihlalin ortadan kaldırılmasına karar verdiği Civan Boltan dosyasının yeniden görülmesine karar verdi.

Boltan’ın avukatı Mehdi Özdemir, AİHM’in, Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının tekrar inceleme ve değerlendirilmesini düzenleyecek iç hukuk yolunun bulunmamasına işaret ettiği ve  ihlalin ortadan kaldırılması kararı doğrultusunda yeniden yargılanma talebinde bulundu.
Mezopotamya Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre, yapılan başvuruyu değerlendiren Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in Boltan’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence yasağını düzenleyen 3’üncü maddesinin ihlali kararı verildiğini işaret ederek, Boltan’ın yeniden yargılanmasını kabul etti.
Mahkeme, ihlal tespitinin bir tahliye imkanı tanımadığına işaret ettiği AİHM kararına atıfta bulunarak, infazın durdurma talebini ise reddetti.
Mahkemenin kararını değerlendiren Boltan’ın avukatı Mehdi Özdemir “Bu karar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için yeni bir penceredir” dedi.
NE OLMUŞTU?
Bingöl’de 24 Nisan 2012’de askerlerle yaşanan bir çatışmada yaralı olarak yakalanan Civan Boltan’a Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Ocak 2014’te “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”tan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer suçlamalardan dolayı da 95 yıl hapis cezası verdi.
Boltan’a verilen ceza, başkanı ve üyeleri FETÖ’den yargılanan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından onandı. Bunun üzerine Boltan’ın avukatı Mehdi Özdemir, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Özdemir’in müvekkiline “işkence ve insanlık dışı kötü muamele” yapıldığına dair başvurusu reddedildi.
İç hukuk yolları tükenince dosyayı AİHM’e taşıyan Özdemir’in başvurusu kabul edildi. AİHM, Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında, şahsın sağlık ile dosya durumunun tekrar inceleme ve değerlendirme yapılmadığını, bunu düzenleyen iç hukuk yolunun bulunmadığı ve bu kapsamda AİHS’in 3’üncü maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Bin 500 Euro mahkeme giderinin Türkiye’ye yüklenmesine karar veren AİHM, ihlalin ortadan kaldırılmasını istedi.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu