EmekGüncel

Antalya’dan emek örgütlerinden uyarı: Acil sosyal politikalar üretilmeli

‘Normalleşme’ adımlarının sermayeye hizmet ettiği belirtilen emek örgütleri "yönetenlere halkın sağlığının korunmasının bir insan hakkı olduğunu, işinin ve geçiminin korunması sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Toplumun sağlığı için acilen etkin sosyal politikalar üretilmeli” diye belirtildi.

Antalya Tabip Odası, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Şubeler Platformu ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Akdeniz Bölge Temsilciliği, “normalleşme” sürecinde turizm kenti Antalya için duydukları kaygılarını yayınladıkları yazılı açıklamayla kamuoyuyla paylaştı.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken sağlık turizminin 20 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla başlatıldığı, koronavirüsten ciddi biçimde etkilenen 31 ülkeden hasta girişine izin verildiğine yer verilen açıklamada, Turizm Bakanlığı’nın “normalleşme” adımları hatırlatılarak, sağlık turizminin içinde birçok risk taşıdığı kaydedildi.

Virüsünün yayılım hızını azaltmak için bayram tatili boyunca evlerde karantina altında olacaklarının belirtildiği açıklamada, koronavirüs ölümlerinin artış göstermekte olduğunu belirterek durumun ciddiyetini hala koruduğu vurgulandı. Sendikalar, bunun 2. dalgayı getirebilmesinin de mümkün olduğunu düşünüyor.

Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla ilk 2 günde Antalya’ya 6 bin aracın giriş yaptığının söylendiğini açıklayan sendikalar, bu sayının her geçen gün yükseldiğini vurguladı.

Açıklamada, kent merkezinde iki mahalle bir hafta önce karantinaya alındığı ve yeni infaz sisteminden yararlanarak tahliye edilen bir mahkumun 34 kişiye hastalığı bulaştırdığı belirtildi

‘Normalleşme’ adımlarının sermayeye hizmet ettiği belirtilen açıklamada, “Hem salgınla mücadelede hem de salgının yarattığı devasa iş ve gelir kayıplarında kamusal hizmet ve Anayasa’nın sosyal devlet ilkeleri ihtiyacı önemini bir kez daha göstermiştir. Yönetenlere halkın sağlığının korunmasının bir insan hakkı olduğunu, işinin ve geçiminin korunması sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Toplumun sağlığı için acilen etkin sosyal politikalar üretilmeli” diye belirtildi.

“Virüsün bulaşma hızı ve boyutu, kontrol altına alınamamışken, normalleşme adı altında tedbirlerin gevşetilmesi, yeni sıçramalara sebep olabilecektir” denilen açıklamada, 3 kurumun sektörün açılmasıyla duydukları endişeler ve yaşanabilecek sorunlar da sıralandı.

Önlemlerin erken dönemde gevşetilmesinin yaratacağı sonuçların ayrıntılı bir şekilde tartışması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, fiziksel mesafeyi korumak, maske kullanmak, hijyen kurallarına ve “evde kal” çağrılarına uymaya özen gösterilmeye devam edilmesi gerektiği kaydedildi.

Sağlık çalışanlarının, turizm alanında, müze ve ören yerlerinde çalışanların koronavirüs tarama testlerinin düzenli olarak yapılıp, kişisel koruyucu ekipman destekleri sağlanması gerektiğinin aktarıldığı açıklamada, “Salgına karşı bilim ve akıl ile mücadele etmeli, ekonominin ve piyasanın değil halkın ve toplumun ihtiyaçları ve sağlığı esas alınmalıdır. Bilim insanlarının ve sağlık meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda hareket edilmeli ve karar süreçlerinde yer almaları sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu