GüncelManşet

“Artık yeter! Hedef tahtası olmaktan yorulduk!”

İstanbul: Sağlık emekçileri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Uzman doktor ve hemşireye yönelik gerçekleşen fiziksel saldırıyı kınamak için bir araya geldi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Uzman doktor ve hemşireye yönelik fiziksel saldırıyı kınamak ve sağlıkta her gün yaşanan 30’a yakın fiziksel şiddeti durması için İstanbul Tabip Odası(İTO) ve Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emeçileri Sendikası(SES) Aksaray Şubesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde bir araya gelerek şiddetin durması gerektiği belirtildi.

“Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Sağlıkta dönüşüm şiddete dönüştü” sloganlarının atıldığı açıklamada “Hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet son bulsun”, “Sağlıkta şiddeti durduralım” pankartları açıldı.

 

Toplumda “istediği şeyi yapmak için” şiddet öneriliyor

Yaşanan saldırıyla ilgili gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk sözü TTB Başkanı Raşit Tükel aldı. Şiddetin Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine de yansıdığını ifade eden Tükel günde 30 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını ve bunların üçte birinin doktorlar olduğunu söyledi.

2005 yılına kadar hazırlanan sağlıkta şiddet raporlarına göre bir veya iki vaka bulunurken, şiddetin bu kadar artmasının sağlık sisteminin sorunlarının aksamalarının neden olduğunu belirten Tükel, bu durumun da hekimlerin değersizleştirilerek gerçekleştirildiğini açıkladı.

Topluma da istediği şeyi yapmak için şiddetin önerildiğini vurgulayan Tükel, gerekli önlem ve tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

“Nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz”

SES Aksaray Şube Başkanı Selma Okkaoğlu da, “Şiddet bugün her yerde” diyerek konuşmasına başladı. Geçen haftalarda Çapa Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik saldırıyı belirten Okkaoğlu, metrobüste şort giydiği için saldırıya maruz kalan kadını hatırlattı. Toplumun kendini ifade etmek için şiddete yöneldiğini nedeninin ne olduğunu soran Okkaoğlu, bunun bir çözüm olmadığını ve hasta birinin iyileşmek için geldiği hastanelerde buna yönelmesini anlamlandıramadığını söyledi.

Devletin sağlıktaki dönüşümün mükemmel olarak göstermesinin gerçekçi olmadığını vurgulayan Okkaoğlu, “doktorlarıyla çalışanlarıyla, teknik ekipmanlarıyla hastanelerimizin yetersiz olduğu ortada. Ve yaşanan şiddetin vakalarının da buradan beslendiğini” ifade etti.  Okkaoğlu son olarak, “Nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz” dedi.

 

“Tek avuntumuz, sağlık çalışanlarının hayatını kaybetmemiş olmalarıdır”

Basın açıklamasını Türk Tabipler Birliği(TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Melahat Cengiz okudu. Sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarının ardı arkası kesilmediğini ifade eden Cengiz, sağlık çalışanlarının işlemeyen sistemin faturasını ödemeye, sözlü ve fiziki şiddetin, hakaretin, horgörünün hedefi olduğunu söyledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yaşanan dehşet verici olayla ilgili olarak “tek avuntumuz saldırıya maruz kalan sağlık çalışanlarının hayatını kaybetmemiş olmalarıdır” diyen Cengiz, yaşanan saldırının sadece yaralanmayla gerçekleşmesinin yaşanan olayın şiddetini, dehşetini azaltmadığını vurguladı.

Sağlık emekçilerinin, sağlık ortamında şiddete artık tahammül edemediği bir noktaya vardığını, zor şartlarda ve insanüstü bir gayretle hizmet vermeye çalışan sağlık çalışanlarının, yaşanan bu şiddet ve gerilimle görevlerini yapamadığı söyleyen Cengiz, “Sağlık hizmeti sunulan alanlarda yaşanan şiddet olaylarının temelinde siyasi iktidarın ve özellikle sağlık yöneticilerinin, sağlıkçılara karşı yürüttüğü, mesleği değersileştirici, sağlık çalışanlarını aşağılayıcı ve hedef gösterici tavırlarının önemli rol oynadığını bir kez daha yeniliyoruz” dedi.

 

“Tükeniyoruz, saldırıya uğruyoruz, hor görülüyoruz, öldürülüyoruz!”

Sağlık emekçilerine yönelik olarak, “Yıllardır dile getirdiğimiz bu gerçekliğe kulaklarını tıkayan, akılcı ve yerinde önlemler almaktan uzak duran yetkililere birkez daha Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden haykırıyoruz: “Tükeniyoruz, saldırıya uğruyoruz, hor görülüyoruz, öldürülüyoruz! Artık yeter” diyen Cengiz,  isteklerinin sağlık alanında her türlü şiddetin sona ermesi ve toplumsal bir iklimin oluşturulması olduğunu belirtti.

 

Nasıl oldu

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yaşanan durum dün(29 Eylül) gerçekleşti. Bir aya yakın hastanede tedavi gören hastanın kendi isteğiyle taburcu olmasının ardından hasta yakını tarafından yaşanan saldırı anı şu şekilde açıklandı.

Kendi isteğiyle taburcu olan bir hastanın yakınları bir gün sonra hastaneye gelerek Uzman Doktor Engin Hatipoğlu ile özel görüşmek istediğini belirtmiş ve ardından fiziksel şiddet uygulamış. Hatipoğlu’nun odasından gelen seslere bakmaya giden hemşire Gülümser Polat’ın da odaya girmesiyle kendisi de hasta yakını tarafından darp edildiğini ve hastalarında olaya müdahale etmesinin ardından saldırganın hastaneden kaçtığı belirtildi. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu