Dünya

ATİK DAVASI | “Almanya Türkiye’deki diktatörlük şartlarını kendi menfaatleri için kullanmaya son vermeli!”

15 Nisan 2015’te ATİK’e dönük operasyondan bu yana devam eden dava kapsamında tutsaklardan Erhan Aktürk’ün serbest  kalmasının ardından açıklama yapan dava avukatları hala üç kişinin tutuklu olduğunu hatırlatarak davanın geri çekilmesini istedi ve “Almanya Türkiye’deki diktatörlük şartlarını kendi menfaatleri için kullanmaya son vermeli” dediler

Münih: Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) üye ve yöneticilerine dönük “TKP/ML üyesi” oldukları gerekçesiyle 15 Nisan 2015’te gerçekleşen operasyonda tutuklanan on devrimcinin altısı geçtiğimiz duruşmalarda serbest bırakılmıştı. Son olarak da Erhan Aktürk geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmış; böylece bu davada tutuklu yargılananların sayısı üçe düşmüştür.

“Aktürk’e ‘ölü bölüm’de günde 23 saat tecrit işkencesi uygulandı”

Aktürk’ün serbest kalmasının ardından bir açıklama yapan savunma avukatları Müslüm Elma, Deniz Pektaş ve Seyit Ali Uğur’un halen tutuklu yargılandığını hatırlattılar.

Aktürk’ün 3.5 yıldan fazla süren bir tutukluluğunun ardından serbest bırakılmasına sevindiklerini belirten avukatlar, Aktürk’ün tutsaklığının ilk dönemlerinde bir tecride maruz bırakıldığını aktardılar ve bu durumun Uluslararası Af Örgütü’nün (ai) kriterlerine göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesi anlamında sakıncalı bir durum teşkil ettiğine vurguladılar:

“Erhan tamamen boşaltılmış bir hücreler bölümünde tutulmaktaydı, ki buranın ‘havalandırması’ olarak adlandırılan alana kendine özgü bir yolla çıkılıyordu. Kendisi tutsakların bu koşullarda tutulduğu ve ‘ölü bölüm’ tabiri ile anılan bu bölümde 23 saat boyunca hücrede kapalı tutulmuş ve tüm sosyal ilişkilerden tecrit edilmişti. Somut olarak bu biçimde düzenlenmiş bu tutukluluğa ‘tecrit işkencesi’ denilebilir.”

“Alman devleti bugüne dek somut delil gösteremedi”

“Bugünkü tahliye ile ceza dairesi, savunmanın tutuklama emirlerinin kaldırılmasına yönelik defalarca yönelttiği talebe kısmen karşılık vermiş oldu” diyen avukatlar, bu davada yargılananların “TKP/ML’nin Yurt Dışı Komitesi” oldukları iddialarının yöneltilmesine karşın Alman devletinin bu konu ile ilgili bugüne dek somut bir delil gösteremediğini belirttiler.

“Almanya Türkiye’deki diktatörlük şartlarını kullanıyor”

“Sanıklar aleyhine yürütülen bu davan iptal edilmelidir, Adalet Bakanlığı’nın takibat yetkisi geri alınmalıdır” sözleriyle açıklamasını  sürdüren avukatlar Alman makamlarının Türk makamları, özellikle de Türk adli kurumları ve polisi ile ortak çalışmasının kabul edilemez olduğunu belirterek açıklamasını şu çağrı ile sonlandırdı:

“Türk makamlarında keyfiyet ve işkence hakimdir. Alman devleti Türkiye’deki diktatörlük şartlarını kendi dış ve iç siyasi menfaatlerini kabul ettirmek için kullanmaktadır. Buna son verilmelidir!”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu