EmekGüncel

AtlasGlobal işçilerinin direnişi sürüyor

AtlasGlobal’ın iflas kararı 2019 Kasım ayında kabul edildi. İşçiler ise bu karardan sonra ortada kaldı. Patronun iflas başvurusundan habersiz bir süre daha çalıştırılan işçiler, maaşlarının yatmaması üzerine ilk eylemlere başlamıştı. İŞçiler 4 Aralık'tan bu yana dirneişlerine devam ediyor.

Aralık 2019’dan bu yana maaşlarını alamayan işçiler bir araya gelerek, Atlas Zedeler Adalet Platformu (AZAP) kurdu.

Bu isim altında direnen işçiler, her hafta şirket sahibi Ali Murat Ersoy’un İstanbul Suadiye’deki evinin önünde ve Ersoy Turistik Servisleri (ETS) Tur’un Kadıköy’de bulunan genel merkez binasının önünde açıklama yaparak haklarını istedi. Buna rağmen sonuç alamayan işçiler, 3 Aralık’ta ETS Tur’un genel merkez binası önünde direniş çadırı kurdu.

Atlasglobal’de 6 yıl boyunca çalışan Tamer Ercan, 3 buçuk aylık maaşlarını alamadıklarını ve sözleşmelerinin iptal edildiğini söyledi. Murat Ersoy’un sürekli kendilerini oyaladığını ifade eden Ercan, bunun üzerine direniş çadırı kurduklarını vurguladı. Ercan, ETS önünde direniş çadırı kurmalarının nedenini ise şu sözlerle açıkladı:

“ETS önündeyiz, çünkü yaşadığımız süreçte şunu gördük. Turizm Bakanı’nın kardeşinin şirketi batmış ve binlerce işçi mağdur edilmiş. Ana akım medya bu olayı görmüyor ve hiç haber yapmıyor. İşçilerin aksine bu medya ETS Tur’un seyahat ve otel reklamlarını veriyor. Bakanın kardeşinin yanında, işçilerin karşısında durarak direnişimiz engellemeye çalışıldığına kanaat getirdik. Bunun için ETS önünde direniş çadırı kurduk.”

Maaşlarını almadan üç buçuk ay çalıştırıldıklarını ve şirketin iflas kararını basından duyduklarını dile getiren Ruken Çapa da pandemiyi ekonomik olarak çok kötü şartlarda karşıladıklarını söyledi. Haklarını alabilmek için yasal süreç başlattıklarını aktaran Çapa, bundan da henüz bir sonuç alamadıklarını belirtti.

Geçtiğimiz ağustos ayında şirket ile bir protokol imzaladıklarını belirten Çapa, “Bu protokolde 31 Ağustos’a kadar ödeme yapılacağı yazıyordu. ‘Ödemelerinizin yüzde 40’ını almaktan vazgeçin’ dendi. Biz bunu iyi niyet göstergesi olduğunu düşünerek ‘tamam’ dedik. Mağdurduk zaten, kendi haklarımıza bizi muhtaç bıraktılar verebilecekleri miktara da tamam demiştik. Fakat Ağustos ayında bize ödenmesi gereken kısım bile ödenmedi” ifadelerini kullandı.

Halen işsiz olduklarını söyleyen Çapa, “Benim hayatımda hiç B planı yoktu. Havacılığa aşık bir kadınım ben. İşsiz kaldığım süreçte iş başvurularında bulundum, fakat pandemi sürecinde zaten kendi işçisini çalıştıramayanlar beni işe alamadılar. Bir buçuk senedir alacağımın peşindeyim, onu da alamıyorum çok zor durumdayız” diye konuştu. (MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu