GüncelManşet

TKP/ML TİKKO Dava tutsaklarının kaldığı blokta çıkan tünelin ayrıntıları

İstanbul: 19 Şubat günü Sincan 1 No’lu F tipi hapishanesinde TKP/ML TİKKO Dava tutsaklarının kaldığı hücre basılmış ve hücreleri dağıtılmış ve Tutsakların yasal olarak hakkı olan her şeye el konulan baskında, suç delili olarak ta saz teli, iğne ve radyo gibi temel kullanım hakkı olan eşyalara “Tünel kazımın da kullanıldığı” gerekçesi ile el konuldu. Hapishane idaresi gerçekleştirdiği bu saldırıyı tutsaklarını daha önce kalmış olduğu A/13/7 No’lu koğuştan çıkan tünele dayandırdı.

Tutsakların vermiş olduğu bilgiler neticesinde yayımladığımız bu haberin ayrıntıları yine tutsakların verdiği bilgiler neticesinde elimize ulaştı. Devlet kurumlarının konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermemesi neticesinde bilgi eksikliği birçok kurum ve bireysel algıda böyle bir olayın oluşup oluşmadığına dair oluşan düşüncelere hitaben haberi detayları ile tekrar yayınlayacağız.

Tünelin ortaya çıkışı

Sincan 1 No’lu F tipi A Blok A/13/8 No’lu odada kalan adli tutsakların 15 Ocak tarihli dilekçesi ile koğuş tuvalet taşına bardak düşmesi sonucu, tuvalet taşının çatladığı ve tamir edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Hapishane teknisyenlerince tuvalet taşının çıkarılması ile tünel açığa çıkmıştır. Hapishane idaresi adına 36218 numaralı kurum 2. Müdürü tarafından imzalanan tutanak ve disiplin soruşturmasında durum şu şekilde anlatılmaktadır. “… tuvalet taşının değiştirilmesi için teknisyenlerce hükümlünün odasına girilmiş olup, hükümlünün tuvalet taşının bardak düşmesi sonucu çatladığını beyan etmesi üzerine çatlak olan ortası çıkarıldığında çöp poşetlerine rulo halinde sarılmak suretiyle tuvalet taşının altına gizlenmiş malzemelere rastlandığı, çöp poşelerine sarılı rulolar açıldığında ceza infaz kurumundan firar etmek amacıyla hazırlanan: Orlon ipi, Makrome ipi ve hamak yapımında kullanılan iplerden örülmek suretiyle hazırlanmış 2 adet 3 er metre uzunluğunda ip merdiven ve uçlarına ekli 6-7 metrelik halatlar, 43 metre aynı iplerden örülmüş kalın ve ince halatlar, 250 metre civarında makrome ve hamak yapımında kullanılan ip, iç çamaşırlardan yapılmış 2 adet eldiven ile kar maskesi, 2 adet ayakkabı keçesinden yapılmış eldiven, 7 adet pencere veya kapı pervazlarından sökülere elde edilmiş ve uçları kanca şekline getirilmiş lama demiri, 1 adet havalandırma bahçelerinde anons için kurulan hoparlörü, 13 adet kuruma ait yemek saklama kabı kapağı, 1 adet makaralı ip düzeneği, 40 metre uzunluğunda kablo vb malzemeler, ve bunlarla birlikte başka düzeneklerinde olduğu, ayrıca malzemelerin sarıldığı bir kısım gazete küpürlerinin 2003 yılına ait olduğu, aynı yerde bulunan pet kola şişesinin ise 2005 yılına ait olduğu 12 02 2015 tarihli tutanakla tespit edilmiştir”   

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu