GüncelManşet

Barbara’nın ülkesinde kararlılığın simgesi Sakine Cansız Festivali gerçekleşti

H. Merkezi:Zürih de 4. gerçekleşen Sakine Cansiz Festivali, İsviçre’de faaliyet yürüten Kürt Kadın Hareketi, Kasama, Labyrinthplatz, MorVerein, Sosyalist Parti, Al Alternative Liste, Dünya Kadın Konferansı, Frauen Cafe, Kampüs Cadıları, Medico İnternational, Basta, Grüne (Yeşiller Partisi), SKB, Solifonds, WILPF Schweız International Womens (BarışveÖzgürlükİçinUluslararası Kadın Ağı), TevÇand-Kadın, Kongra Star, Free Nekane veYeni Kadin ile birlikte organize edildi.

Festival programı akışı içinde katilim sağlayan Eylem Aktaş, Berivan Arin, Grup Medi, Erbana show, Kadin Korosu, violist, Küba dans grubu, SKB’li SHALIMA Dans grubu sahne alarak izleyenlere büyük bir coşku yaşattı.

Festivalde Yeni Kadın, Özgür Politika, SP info-Wilp, Grüne info, Alternatif liste info, Kürt dış ilişkiler info, Aufbau info, Soli-Medico info, Free NEKANE, BASTA info, Erita, Amedspor info, PYD, Hevya Sora Kurdistan, Bellizona Organik ürünler, Winterthur Kadin Kooperatifiotantiktaki ,Ciwanen Azad, FEDA info, Van kardeş kent info, KASAMA info, Kobane dayanişma derneği info, Tev-Cand kurumlarının stantları açıldı.


Festivalde Müziğin yani sıra katılımcılara yönelik çocuk çadırı, boyama, palyaço, Rojava resim sergisi cadiri, Van otantik hali sergisi, ve Dokümanter belgesel film etkinlikleri gösterildi.

Moderatörlügünü Amed- Zürich Kardeşlik köprüsü temsilcisi Maya Häss’in yaptığı “Kadın ve Özsavunma” adli Panelde yapılan konumsalar dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Panelde Kürt Kadin Hareketi temsilcisi Rojda Yıldırım, SKB temsilcisi Leyla Şahin, KASAMA temsilcisi Suzanne Schäfeve Yeni Kadın temsilcisi Zeynep Çalışkan yer aldı.

Panelde ilk sözü alan Leyla Şahin ırkçılık ve Faşizmde göçmen kadınların sorunlarını dile getirerek özetle şunları söyledi. “İkinci dünya savaşından sonra ucuz isçilik ve kendi ülkelerindeki faşist diktatörlerden kaçan göçmenlerin Avrupa’daki sorunlardan en büyüğü entegrasyon ve faşizmdir.

Göç, iltica sorunlarına çare olamayan emperyalist güçler tüm uyumsuzlukların faturasını biz göçmenlere çıkartmaktadır. Rosa Luxembourg, Sakine Cansiz ve bugün Rojava’da savaşan kadın yoldaşlarımız bizlere ışık tutmaktadır.”

İkinci konuşmacı Rojda Yıldırım ise erkek egemen kültür,  savaş, özsavunma, örgütlenme, bilinçlenme ve şiddete karşı durmak konularında bir konumsa yaparak şunları söyledi:“Ekonomik, fiziksel, psikolojik ve devlet şiddetine karşı tüm dünya genelinde mücadele edilmelidir ve bu bizim en doğal en meşru hakkimizdir. Psikolojik ve fiziksel şiddete karşı gelmenin önemi, kendi varlığımıza olan saygı ile orantılıdır. Şiddete hayır demek,  kadınların birlikte hareket etmesi demektir. Lütfen tek bir cephe olalım, birlikte şiddeti hayatımızdan kovmalıyız ve her kim şiddet uyguluyorsa ona tavır koymalıyız. Özgürlük evde baslar,  işyerinde cinsel şiddete hayır demekle baslar, şiddete karşı hep birlikte direnmeli.”

Panelistlerden Zeynep Çalışkan, konuşmasına şiddete uğrayan kadınların anısına şiir okuyarak başladı. Ve özetle şunları söyledi.

Aile içerisinde başlayan eğitimde, cinsiyetçi bakış açısı ile devam edildiğinde ne yazık ki kadın erkek ayrımı çocukken davranışlarımız sekilenmekte ve akabinde emir komuta ile devam etmekteyiz. Bu yerleşen duygu erkekliği yüceltirken kadının sadece evde doğurgan olarak değerlendirmektedir. Ötekileştirilmiş ve hakim gruplar arasında kıyaslanan tüm çatışmalarda yine en fazla biz kadınlar zarar görmektedir.”

Diğer konuşmacı Suzanne Schäfe İsviçre’deki kadınlara yönelik olan şiddetin boyutlarını dile getirdi. Schäfe özetle; “Kadına yönelik şiddet sadece sizin coğrafyanızda değil, demokratik gelişmiş olarak bilinen İsviçre ve Avrupa’da da ve kadına yönelik şiddet gelişmektedir”.

Festival organizasyon temsilcileri sahnede konumsalar yaparak, Sakine Cansiz şahsında dünya kadın mücadelesini selamlayarak uluslararası kadın dayanışmasının daha da arttırılmasını istediler. Konuşmacılardan Sakine Cansiz’in abisi Metin Cansiz, Sakine şahsında yapılan festivali selamlayarak Sakine’nin uluslararası kadın mücadelesinin bir sembolü haline gelmesinde büyük onur duyduklarını dile getirerek “Umarım onun idealleri Kürdistan’da Rojava’da ve dünyanın diğer alanlarında kadınların özgürlüğüne dönüşür” dedi.

Haberimiz yayına hazırlandığı sırada festival, paneller ve müzik esliğinde devam ediyordu.

{gallery}sakinecansizfestival{/gallery}

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu