EmekGüncel

Bornova Belediyesinde grev kapıda

Bornova Belediyesi Personel AŞ'de TİS'te anlaşma sağlanamadı. Genel-İş 7 No'lu Şube grev ilanı asacağını belirtti.

Bornova Belediyesi Personel AŞ’de çalışan yaklaşık 1600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev aşamasına gelindi. Genel-İş Sendikası 7 No’lu Şube ile belediye yönetimi temsilcisi SODEMSEN arasında süren ve 1 Temmuz 2020-30 Haziran 2021 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ücret maddelerinde tıkanmıştı. Ara bulucu görüşmelerinde de anlaşma sağlanamayınca uyuşmazlık zaptı tutuldu. Toplu sözleşme görüşmeleri ve gelinen aşama ile ilgili Genel-İş Sendikası 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Taban ücretleri, ikramiye ve risk primleri, bunlar dışında tüm maddeler işçilerin talepleri doğrultusunda geçti. İlk 60 günlük süre doldu, ara bulucu süreci tamamlandı. Şimdi ikinci 60 günlük sürenin içerisindeyiz. Görüşmelerimiz doğrudan işveren ile devam ediyor. Yakın zamanda anlaşma sağlanamazsa grev ilanını asacağız” dedi.

“İşçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz”

Talepleri üzerine SODEMSEN’in devreden çıkmasıyla ücret maddelerini konuşabilir hale geldiklerini ifade eden Genç, “Belediyede 120 ayrı görev tanımı 40 ayrı ücretlendirme vardı. Yani aynı işi yapan, aynı riski alan aynı sürede çalışan işçiler farklı ücretler alıyordu. Bunu gidermek, eşit işe eşit ücretin yolunu açmak için yaptığımız gruplandırmayı kabul ettiler ancak, size toplam vereceğimiz ücret budur, diyerek bir rakam sundular. Biz bu rakamları gruplarımıza yerleştirdiğimizde hedeflediğimiz, işçileri tatmin edecek, pazar enflasyonunun altına düşürmeyecek bir oran olmadığını gördük. İkramiyeler konusunda henüz kabul edilebilir bir teklif gelmedi. Taban yevmiyeleri konusunda, tekliflerini güncellediler fakat anlaşabileceğimiz bir oran değil” dedi.

Kurumu yıpratmak amacında olmadıklarını söyleyen Genç, “Kriz, pandemi, deprem, enflasyon, vergi kesintileri, zamlardan işçiler hayatını sürdüremez hale geldi. Sözleşme görüşmelerimiz tam da acı reçetenin işçiye çıkarılacağı ilan edildiği dönemde gerçekleşiyor. Biz acı reçeteyi ödemeyeceğimizi zaten söyledik, bunun için de greve hazırız. Krizi biz yaratmadık bedelini biz ödemeyeceğiz” diye konuştu. Toplu iş sözleşmesi taslağını, işçi, işyeri komiteleri ve işyeri temsilcileriyle hazırladıklarını hatırlatan Genç, görüşme sürecini de şeffaf yürüttüklerini, görüşmelere temsilci hatta işçilerin katılım gösterdiğini ve son kararı da yine işçilerin vereceğini söyledi.

“Grev için sabırsızlanıyoruz”

Greve hazır olduklarını ifade eden Temizlik İşleri İşyeri Temsilcisi Cihangir Kına ise “Para yok diyorlar ama nedense işçiye yok. Biz eşitlik istedik. İstediğimiz zam bile değildi. Kadrolulara yüzde 17.5 zammı çok kolay veriyorlar, işçilere verecekleri zam kadrolulara verdiklerinin yanında hiçbir şey. Bedeli ne olursa olsun sonuna kadar gideceğiz. 2005 yılından beri baskı ve sindirmeyle bir yere kadar, bu saatten sonra durmak yok” dedi. Bu dönem taşeron sisteminin sorunlarını temizlediklerini belirten Kına, “Yapacağımız toplu iş sözleşmesinin örnek teşkil etmesini istiyoruz. Buradan geri adım atmayız. Grev için sabırsızlanıyoruz” diye ekledi.

Sodemsen zaman kaybı

“20 yılın verdiği ezilmişlik, ücret adaletsizliği var. Taleplerimiz karşılanmazsa grev hakkımızı kullanacağız” diyen Park Bahçeler İşyeri Temsilcisi Kemal Bülbül, CHP’li belediyelerin işveren sendikası SODEMSEN aracılığıyla TİS masasına oturmasına tepki gösterdi. SODEMSEN ile yapılan görüşmeleri zaman kaybı olarak niteleyen Bülbül, belediyenin sunduğu teklifi de eleştirerek, “15 milyon vereyim dağıtın diyorlar, olmadı 3 milyon daha verdim dağıtın diyorlar. Bu sendikanın yapacağı şey mi? Nasıl paylaştırırsan paylaştır. Bu tavrı da doğru bulmuyoruz” dedi. Çok düşük ücretlerle çalışarak aynı işi yapsalar da farklı ücretler aldıklarını söyleyen Bülbül, “Hadi yevmiyeler farklı, yemek parası farklı yazılabilir mi? Birine çay simit diğerine baklava börek yesin demektir bu. Taşeron sisteminden kalan bu anlayışı ve eşitsizliği kabul etmiyoruz” diye konuştu.  İlk kez özgür toplu iş sözleşmesi yaptıklarını belirten Bülbül, “Bütün sorunlar Mustafa Başkan’ın elinde patladı farkındayız. Ancak biz eşitsizliği gidermek adına bir taslak hazırladık ve tüm işçiler olarak taslağın arkasındayız. Sözleşmenin ileri tarihe atılması belediyenin de yararına değil. Geriye dönük toplu ödemek zorunda kalacaklar sonuçta. Biz işçilerin de insani koşullarda yaşamaya hakkı var. Hakkımızı almaya kararlıyız. Hesaplı davranıp adım atarlarsa ne ala, atmazlarsa grev ilanını asacağız” dedi.

TİS’te geçen maddeler

Şube Başkanı Özgür Genç, toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılan maddeleri de açıkladı. Ücretlerde olduğu gibi yemek ve yol yardımlarında da farklı ücretlendirmeler olduğuna dikkat çeken Genç, “İşçiyi vergi altında ezdirmemek için yan gelirlerin hepsini net ücret üzerinden hesapladık birinci önceliğimiz buydu, ikincisi ise herkese eşit oranda belirlemekti. Yol ve yemek, koruyucu gıda yardımlarını tüm işçilere net ücret üzerinden aldık ve aradaki farkları giderdik. Açık alan işçilerine 3 ayda bir verilen temizlik paketleri vardı. Bu tüm işçi arkadaşlara mevcudun 2 katı olarak geçti. Temizlik malzemelerine açık alanda güneşe maruz kalan işçilere, cilt kanseri riskine karşı yüksek faktörlü güneş kremi verilmesi maddesi eklemiştik ve işçi sağlığı açısından çok önemsiyorduk. Bu da geçti. Yakacak yardımı KHK sözleşmesindeki brüt tutar üzerinden hesaplanıyordu, yılda iki defa olmak üzere net ücret üzerinden ödenmesi maddesinde anlaşmaya vardık ve zamlardan işçilerin etkilenmemesi için var olan maddenin 15 katı oranında net olarak kabul ettirdik. Eğitim yardımları, bayram ücretleri hepsi net ücret üzerinden alındı. Bizim çok önemsediğimiz idari maddelerimiz vardı. Geçen yıl yaptığımız TİS’te kadın işçiler için çok önemli maddeler geçmişti, onları koruduk ve yenilerini ekledik” dedi.

Kadın işçiler için yeni kazanım

Kadın işçiler için, 8 Mart’ta ücretli izin, regl izni gibi maddeler korundu. İstanbul Sözleşmesi’ne atıfla ayrımcılığın önlenmesi ve işe alımlarda kadın işçilere öncelik verilmesi, şiddet ve taciz olaylarında soruşturmanın gizli yürütülmesi ve disiplin kuruluna bir kadın temsilcinin dahil edilmesi, kadına ve çocuğa yönelik her türlü şiddette iş akdi sona erer maddeleri imza altına alındı. Yıllık izin yol yardımı, diğer bayramların yanı sıra 1 Mayıs ve Cumhuriyet Bayramı’nda bayram primi, iş kolu değişikliğiyle Genel-İş 7 No’lu Şube’de yeni örgütlenen güvenlik görevlileri için taslağa eklenen “Gece çalışmasına kalan güvenlik işçileri de gece mesaisi kapsamında değerlendirilir ve ücretleri o oranda ödenir” maddesi gibi çok sayıda maddede anlaşmaya varıldı. (Kaynak: Evrensel)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu