GüncelManşet

ÇGD: “Türkiye basın ve gazeteci mezarlığına dönüştürülmüştür”

H. Merkezi: Çağdaş Gazeteciler Derneği(ÇGD) Ankara Şubesi, 2016 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ilişkin “Medya Raporu”nu açıkladı. ÇGD, açıkladığı Medya Raporları’nda yaptığı değerlendirmede “Türkiye basın ve gazeteci mezarlığına dönüştürülmüştür” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi, 3 aylık periyotlarla hazırladığı Medya Raporları’nın 7’ncisini düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleştirilen basın toplantısında ÇGD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Çınar Livane Özer konuştu.

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan rapora ilişkin konuşan Özer, 15 Temmuz darbe girişimini de kapsayan günlerde her boyutuyla Türkiye’nin basın ve gazeteci mezarlığına da dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Özel, “OHAL sürecinde 118 basın kuruluşu kapatıldı, 184 basın emekçisi gözaltına alındı ve bunlardan 56’sı tutuklandı; 886 basın emekçisi işsiz kaldı, 620 gazetecinin basın kartı, 32’sinin de parlamento kartının iptal edildi” dedi.

“Eleştirel habercilik yapan basın organlarına baskılar sistematik hale geldi”

Türkiye’nin basın ve gazeteci mezarlığına dönüştüğünü ifade eden Özel, “Eleştirel habercilik yapan basın organlarına baskılar sistematik hale geldi. Türkiye’de siyasal ve toplumsal hayat bir darbeden kurtulmuştur ama düşünce, basın ve ifade özgürlüğü darbe üzerine darbe yedi. 118 basın kuruluşu AKP iktidarı tarafından kapatılarak, buralarda çalışan basın emekçileri işsiz bırakıldı” diye konuştu.

Özer, hacklenen elektronik postalarda Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın damadı Doğan Yayın Holding Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yalçındağ’ın Erdoğan’ın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a hemen hemen her gün bilgi verdiğinin ortaya çıktığını hatırlatarak, medya grubunun Erdoğan’ın politikaları doğrultusunda yayıncılık yaptığını söyledi.

“3 aylık raporda; 1 gazeteci hayatını kaybetti”

ÇGD’nin, OHAL sürecinin kapsayan 3 aylık raporunda, 1 gazetecinin hayatını kaybettiği, 6 gazetecinin darp ediliği, 3 basın merkezine polis baskını düzenlendiği bilgileri verilerek, basın emekçilerine yönelik zor kullanımı sıralandı. Basın emekçilerine açılan davalarında yer aldığı raporda; 22 dava ve soruşturmanın devam ettiği, bunlara 6 yeni soruşturma ve davanın da eklendiğinin altı çizildi. Basın kuruluşlarına kapatma ve haber engelleri ile 6 haber sitesine erişin engeli, 2’sine kapatma, 24 yayın lisansı iptali, 2 gazeteye yayın durdurma, 116 kuruluşun kapatılması, 8 haber için erişim engeli ve 2 olaya ilişkin de yayın yasağı olarak sıralandı.

Raporda sansür ve baskı başlığında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen cemaatiyle hiç bir bağı olmayan gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklandıklarına dikkat çekildi. İşsiz kalan gazetecilerin sayısı ise CİHAN’dan 60, TRT’den 44, kapatılan radyo, televizyon internet sitelerinden 750 kişi olarak sıralandı. Raporda gazeteci- yazar Aslı Erdoğan ve Evrensel Gazeteci muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat’ın tutuklanmalarına uluslararası basın kuruluşlarından gelen tepkilere de yer verildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu