GençlikGüncel

YDG 13. Konferans | Yeniyi Yaratma Sürecinde Fırtınalar ve Damlalar (II. Oturum)

Yeni Demokrat Gençlik’in Fırtınalar ve Damlalar şiarıyla 13’üncü konferansı Taksim’de bulunan Hill Otel'de devam ediyor. 2'inci Oturum: Fırtınalar ve Damlalar metaforu ışığında yeniyi yaratmak!

2’inci Oturum: Fırtınalar ve Damlalar metaforu ışığında yeniyi yaratmak!

Konferansın 2’inci oturumu YDG’nin sunumuyla başladı. Sunumda esas konu olarak ‘Sanayi 4.0’ olarak belirlendi. Konu ile ilgili olarak sanayi devrimlerinin tarihi anlatılarak ilkinden bu güne işçi sınıfının durumu paylaşıldı. İlk sanayi devrimiyle birlikte Marksizm’in doğumunu hazırlandığı belirtilerek, Endüstri 4.0 ile birlikte de Marksistlerin somut koşulları öğrenmesi gerektiği vurgulandı.

Sunumda Endüstri 4.0’ın gelişmesiyle birlikte işsizliğin daha büyük sorun haline geleceği ve orta sınıfın daha da yoksullaşacağı öngörülerek devrimcilerin bu konu üzerinde yoğunlaşması gerektiği belirtildi.

Sunumda Endüstri 4.0 ile birlikte var olacak işsizlikten en fazla kadınların etkileneceği de belirtildi. Konuyla ilgili şunlar söylendi:

“Kadınlar ise işsizliğin farklı bir boyutunu yaşamaktadır. Ataerki kapitalizmin sömürüsü altında ezilmeye çalışılan,  yok sayılan kadınlar, büyük çoğunlukla vasıfsız işçi olarak değerlendirilmektedir. Cinsiyete dayalı iş bölümünün ve erk zihniyetinin yol açtığı ve günümüzde de yoğun bir şekilde süren kadının bir erkeğe bağımlı olmadan yaşamasının önünü tıkamakta, emeğini hatta varlığını küçümsemekte, kadını erkeğe yedeklemektedir.”

Bunlara ek olarak emperyalistler arası çelişkilerin de son 30 yılın doruk noktasına vardığı vurgulanarak uluslararası dönemin her alanda rekabet halinde olduğu söylendi. Bu rekabetler içerisinde sağcı ve popülist liderlerin ve düşüncelerinin ülkeler üzerinde hakim olduğu söylendi.

Sunumda, bu koşullarda 2019 yılında var olan durumlara karşı isyanların yaşandığı ve son çeyrekte hemen hemen her ülkede isyanların olduğu belirtildi. YDG olarak sürece dair şunlar söylendi:

“Kitleler değişiyor, politikleşiyor. Bizim de bu değişime ayak uydurmaktan başka çıkar yolumuz yoktur. Yoksa; kitlenin gerisinde, dışında, kitleyi eleştiren, tarihin bir noktasına saplanıp kalmış dogmatiklere dönüşmemiz kaçınılmazdır. Kitleler mücadele içerisindeyken tıkandıkları durumlarda yeni yollar yaratma noktasında oldukça girişkendir. Yeni yolların yaratımında bizim alacağımız rol çok önemlidir. Bu açıdan politik bir özne olarak YDG’nin yeniyi yaratma noktasında kitlelerin gücüne yaslanması gerekmektedir.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu