Güncel

“Onlardaki sahici devrimciliği, kararlılığı ve fedakârlığı bize bugün de yol gösteriyor.” 

78'liler Girişimi yaptığı bir açıklama ile 31 Mayıs ve 1 Haziran, Hüseyin Cevahir, Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan'ı ölümsüzler kervanına katılışının yıl dönümlerinde andı.

H. Merkezi: 1971 askeri darbesinden sonra gerçekleştirilen “Balyoz Harekatı”nın ardından yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerini engellemek isteyen 7 Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanı, Nurhak Dağı’nın eteklerinden Malatya Kürecik ABD Radar Üssü’nü basmaya karar verdi.
Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga, eyleme giderken devlet güçlerince katledildiler.Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) kurucularından Hüseyin Cevahir ise, 1 Haziran 1971’de, Mahir Çayan’la birlikte Maltepe’de askerlerle girdikleri çatışmada yaşamını yitirdi.  
78’liler Girişimi yaptığı bir açıklama ile devrim uğruna toprağa düşenleri andı.
“60’lı ve 70’li yıllarda ABD emperyalistlerinin faşist-gerici güçler eliyle Türkiye’ye giydirmek istediği deli gömleğine karşı, canı kanı pahasına direnenler, 68 kuşağı ile onların kardeşleri ve öğrencileri olan 78 kuşağı devrimcileridir” sözlerine yer verilen açıklamada, sınıflar mücadelesinde, emperyalistler ve işbirlikçilerinin kendi saltanatlarına direnen devrimcilere, baskı, işkence ve ölümü reva gördüğünün altı çizildi.
Açıklamada, egemen sınıfların halkın öncülerini yok ederek toplumsal mücadelenin önünü kesmek, onların kişilik ve erdemlerini, mücadele geleneklerini yeni kuşakların öğrenmesini engellemek, toplumun da unutmasını sağlamak için çalıştıklarına dikkat çekildi. Halkın, özgür bir gelecek, sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele edenleri unutmayacağı vurgulanan açıklamada, ideolojide, bilinçlerde, yüreklerde, resmi olmayan tarihte, gençliğin şarkılarında, şiirlerinde, öykülerinde, Kürt ve Türk halklarının emperyalizme, kapitalizme, sömürgeciliğe ve yeni-sömürgeciliğe karşı mücadelesinde yaşamaya devam edecekleri dile getirildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 “Edirne’den Hakkâri’ye, İstanbul’dan Diyarbakır’a, Artvin’e kadar -insanlık suçu kapsamında- son derece ağır insan hakları ihlalleri yaşatılıyorsa, Kürdüyle, Türküyle, işçisiyle, köylüsüyle, kadınıyla, genciyle toplum kesimlerinin derinlerinde açılan yaralar hala kanıyorsa, içeride ve dışarıda savaş kışkırtıcılığı sürdürülüyorsa, OHAL ve KHK’ler tek adam rejimi inşa edilmeye çalışılıyorsa, buna karşı mücadele edebilmenin ışığı, bu öncü devrimcilerin anılarında yatıyor.
Onlardaki sahici devrimciliği, kararlılığı ve fedakârlığı bize bugün de yol gösteriyor.” 
Hüseyin Cevahir arkadaşlarının omuzlarında
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu