Güncel

Efrîn’de 3 yıllık korkunç bilanço: Tecavüz, katliam, insan kaçırma, yağma!

İşgal altındaki bölgelerde çetelerin talan ve yağması da sürüyor

Suriye- Efrîn İnsan Hakları Örgütü, 18 Mart 2018 tarihinden bu yana Efrîn ve Şehba’da işlenen suçların bilançosunu açıkladı. Bilançoda verilen rakamlar ürkütücü. Bunların arasında en çarpıcı olansa 7 bin 754 kişinin kaçırılmış olması. Kadınların kaçırılması, tecavüz edilip öldürülmesi. Efrîn’e ait tarihi yerlerinin adının değiştirilmesi, bölge demografyasının büyük ölçüde değiştirilmesi sonucu Kürtlerin yalnızca yüzde 23 nüfusa sahip olması raporun başlıklarından yalnızca bir kaçı.

300 binden fazla Efrînli’nin Şehba’ya göç etmek zorunda bırakıldığını belirten örgüt, bölgeye çetelerin ailelerinin yerleştirildiğini belirtti. Açıklanan bilançoya göre Efrîn işgali sonrası Efrîn’de kalan Kürtlerin sayısı yüzde 23’ü geçmiyor. 2011’de başlayan Suriye içsavaşının başından bu yana demografik yapının en bariz değiştirildiği bölge Efrîn kantonu olurken, demografik değişimin Türkiye ile uluslararası ve yerel güçlerin anlaşması kapsamında devam ettiği belirtiliyor.

Efrîn’e 400 binden fazla kişi yerleştirildi

Suriye- Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Efrîn’in köy ve ilçelerine 400 binden fazla kişinin yerleştirildiğini bu kişilerin çoğunun Suriye bölgelerinden, özellikle de İdlib’in güneyi, Halep ve Şam’ın Doğu Guta bölgesinden getirildiğini ifade etti. Türkiye’nin Efrîn’de planlı bir şekilde yürüttüğü demografik değişim politikalarına dikkat çeken örgüt, sokak, köy ve kamu alanlarının isimlerinin değiştirildiğini ve resmi kurumlara Türk bayraklarının asıldığını kaydetti.

Azadi Meydanı Atatürk Meydanı olarak değiştirildi

Efrîn merkezinde bulunan Azadi Meydanı’nın ismi Atatürk Meydanı, Newoz Kavşağı Selahattin Kavşağı, Wetani Kavşağı 18 Mart Kavşağı ve Kawayê Hesinkar Kavşağı ise Zeytin dalı olarak değiştirildi. Bununla birlikte Qestela Miqdad köyü Selçuk Obası, Kotana köyü Zafer Obası ve Kurzêlê köyünün adı da Cafer Obası olarak değiştirildi.  İsim değişiklikleri bunlarla da sınırlı kalmazken Efrîn, Osmanlı ve Türkiye bayraklarının yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafları ile donatılıyor. Efrin’de kalan yurttaşlardan Türk kimliği çıkarmaları istendiği de raporda kaydediliyor.

7 bin 754 sivil kaçırıldı

Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü, 3 yıl içinde 7 bin 754 sivilin kaçırıldığını, bunların neredeyse yarısının akıbetinin bilinmediğini bildirdi. Birçok sivilin kaçırıldığı ve serbest bırakılmalarına karşılık fidye istendiği belirtildi. Yine aynı raporda devamla şu veriler de yer aldı; “83 kadın katledildi. 5 kadın intihara sürüklendi. 70 kadın tecavüze uğradı.”

Verilere göre 705 sivil gerçekleşen bombardımanlarda yaralandı. 82 yurttaş işkence ile katledildi. 500 yurttaşın ise gerçekleşen bombardımanlarda yaşamlarını yitirdiği kaydedildi.

327 bin 330 zeytin ağacı kesildi

Sadece Efrînliler değil Efrîn doğasının da büyük zarar gördüğü belirtilen süreç boyunca, 327 bin 330 zeytin ağacı ve farklı ağaç türleri kesildi.  17 binden fazla zeytin ağacı ve diğer ağaç türleri yakıldı. Bununla birlikte tam 11 bin 600 hektarlık ağaçlık alan ateşe verildi. Bilançoda zeytin hasatlarına el konulduğu ve bunlarında Türkiye’ye geçirildiği belirtildi.

Örgütün Efrîn Tarihi Eserler Müdürlüğü’ne dayandırdığı bilgilere göre Efrîn’de 96 tarihi tepe vardı. Bu tepelerin büyük bir kısmında kazı yapıldı ve tepeler talan edildi.

2020 verileri: Katliam, kaçırma, tecavüz, talan…

Bilançoya göre Türkiye 9’u kadın 58’den fazla sivili katletti, 88’i kadın 976 sivili kaçırdı ve 70 binden fazla zeytin ağacını kesti. Bununla birlikte Cindirêsê ile Hatay arasında bir yol yapmak için binlerce ağacı kökünden kesti, çoğunu yaktı. 50 tarihi yerde kazı yapıldı ve tarihi yerler talan edildi. 39 yerde patlama meydana geldi. Patlamalarda 170 sivil yaşamını yitirdi ve birçoğu yaralandı. Göçmenlerin 170’den fazla evi ve mülküne el konuldu.

16 yaşındaki Melek Nebih Halil’i katlettiler

Efrîn kentinde kadınlara dönük suçların bilançosu gittikçe ağırlaşıyor. İslamcı grupların birleştiği SMO içinde yer alan Sultan Murat Tugayı üyelerinin kadınlara yönelik işledikleri suçlar, 25 Mayıs 2020’de Melek Nebih Halil (16) adlı kız çocuğunu kaçırıp, tecavüz ettikten sonra öldürülmesi ile gündem olmuştu.

Çocuklar evliliğe zorlanıyor

Efrîn İnsan Hakları Örgütü üyesi Heyhan Ali 10 Haziran 2020’de Etha’da yayınlanan bir haberde şunları belirtmişti: Çocuklar zorla evlendiriliyor. Evlenmesine karar verilen bir çocuğun ailesi karşı çıkarsa gruplar tarafından ölümle tehdit ediliyor. Efrîn’de çocuk yaşta evlilik oranı arttı. Aileler çocuklarının cihatçı gruplar tarafından kaçırılmasından korktuğu için evlenmelerine izin vermek zorunda kalıyor. İnsan hakları örgütü olarak işledikleri hakaret, işkence, zorla evlendirme gibi bazı suçları belgeledik

Uluslararası kamuoyunun sessizliğine tepki gösteren Ali, şunları söylemişti: “Uluslararası kurumlar tutumlarını raporlarla sınırlı tutmamalıdır. Belgelenen suçların peşine düşülmeli ve hesap sorulmalıdır. İşlenen suçlar karşısında sessiz kalmak suçların devam etmesini sağlamaktır. Türkiye devleti ve destekçi grupları bu sessizlikten cesaret almaktadır.” (Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu