Gençlik

“Eğitim hakkı engellenemez”

Mersin: Mersin Üniversitesi’nde 2013-2014 eğitim öğretim yılı başından itibaren öğrenciler, yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi için mücadele veriyor. Özellikle Akdeniz Olimpiyatları için inşa edilen öğrenci yurduna yerleştirilen öğrencilerin, barınmadan ulaşıma kadar yaşadıkları bir dizi sorun için yaptıkları görüşme talepleri sonuçsuz kalırken; sene başında Feride Özayağ, geçtiğimiz aylarda da Bahar Salim ihmal sonucu hayatını kaybetti.

Bahar Salim’in yurt önünde yeterli ışıklandırma ve önlem alınmadığı ve yol yapımının tamamlanmadığı için ölümünün üzerine üniversite öğrencileri bir dizi eylem gerçekleştirmişti. Eylemlerin sonucunda rektörün öğrencilerin taleplerini dinememesi ve onları kovması üzerine öğrenciler, taleplerini iletmek üzere rektörlüğü işgal etmişlerdi. Daha sonra rektör yardımcısı Yüksel Özdemir’in imzasıyla taleplerin kabul edildiği açıklanmış ve bu eylemden dolayı kimseye soruşturma açılmayacağı söylenmişti. Fakat ikinci dönem başında 121 öğrenciye üniversite, 67 öğrenciye Valilik ve emniyet tarafından soruşturma açılıp bu öğrencilerin 27’sine de tedbir kararı çıkartıldı.

Konuyla ilgili MEÜ öğrencilerinin soruşturmaların geri çekilmesi için verdikleri mücadele devam ediyor. Üniversite kapısının önüne ‘direniş çadırı’ kuran öğrenciler, içeriye giremeyen arkadaşları için orada her gün eylem yapıyor.

18 Şubat günü öğle saatlerinde gerçekleştirilen eyleme DİSK, TMMOB, TÜRK-İŞ, Emek ve Demokrasi Platformu adına Kemal Göksoy, Eğitim Sen, Adana Demirspor Taraftarları, ÇHD, Mersin Barosu, Ütopya Kültür Merkezi, Tabibler Odası, Eğitim-İş, HDP ve BDP, Mersin Büyükşehir Eşbaşkan adayı Sibel Yiğittekin ve Mezitli Belediye Eşbaşkan adayı Muazzez Araç destek verdi.

İlk olarak üniversite Cumhuriyet Alanı’ndan başlayarak kapının önüne kadar yürüyüş yapıldı. “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Rektör istifa” sloganlarıyla yapılan yürüyüş, üniversite kapısının önünde bekleyen kitleyle birleşti. Burada kitle adına bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı okuyan Ece Güç, süreci başından itibaren özetleyerek özellikle Gezi sürecinden sonra tüm üniversitelerde YÖK, AKP talimatıyla disiplin yönetmeliğini değiştirdiğini belirtti. Dolayısıyla eğitim haklarının engellendiğini dile getiren Güç, tüm demokratik kitle örgütlerini destek vermeye çağırdı.

Açıklamanın ardından Emek ve Demokrasi Platformu adına Kemal Göksoy tarafından bir açıklama yapıldı. “Dünyanın hiçbir yerinde eğitim hakkı engellenmezken, Türkiye’de böylesi hak ihlalleri yaşanıyor. Bizim çocuklarımız geleceğimizdir ve keyfi uygulamalarla hakları engelleniyor”  diyerek mücadelelerinde yanlarında olacaklarını belirtti.

Açıklamanın ardından kitle, rektörlüğe kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Rektörlüğün önünde MMO Öğrenci Üye Komisyonu adına Sevinç Güngör tarafından da bir açıklama yapıldı. Arkadaşlarının bir dizi ihmal yüzünden öldüğünü belirten Sevinç onların hesabını sordukları için kendilerine soruşturmalar açıldığını ve eğitim haklarının engellendiğini belirtti. Mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Sevinç, tüm öğrencileri mücadeleye çağırdı.

Son olarak Mersin Büyükşehir Eşbaşkan adayı Sibel Yiğittekin söz aldı. Öğrencilere sormadan onlar adına hiçbir kararın alınamayacağını belirten Yiğittekin, bu saaten sonra söyleyecek tek sözün “Rektör İstifa” olacağını belirtti.

Yapılan açıklamaların ardından bir heyet rektörle görüşmek üzere rektörlüğe girerken öğrenciler de dışarıda halaylarla eylemlerine devam etti.

Daha sonra görüşmeye giden heyet gelerek rektör ve rektör yardımcısının yerinde olmadıkları için görüşmeyi gerçekleştiremediklerini söyledi. Bunun üzerine öğrenciler sürecin takipçisi olacaklarını tedbirler ve soruşturmalar geri çekilene kadar direneceklerini söyledikten sonra eylem sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu