Güncel

Erhan Öztürk’e dair

Yusufeli şehitleri

3 Ocak 1994’te Nilüfer Atav’ın şehit düşmesinden sonra gerilla birliği Yusufeli Karakolu’nu basmaya karar verir. Kamulaştırılan bir minibüsle yola çıktıklarında aramaya denk gelirler.

24 Ocak günü TKP/ML TİKKO gerillaları ile TC güçleri arasında çıkan çatışmada Erhan Öztürk, Hasan Özdoğan, İhsan Şimşek ve Muharrem Kaya şehit düşer.

Erhan Öztürk’e dair; Kavgamızda yaşatmaya yeminliyiz!

Büyük bir hızla tekrar okuyoruz haberi; Erhan Öztürk, Muharrem Kaya, Hasan Özdoğan ve İhsan Şimşek… Bıçak gibi bir sessizlik hakim. Zaman donmuş gibi. YŞehitler biri Erhan Öztürk yani birlikte büyüdüğümüz, birlikte mücadeleye atıldığımız Erhan yoldaş.

Onu son gördüğümüzde ihtiyaçları olan birkaç şeyi almak için gelmişti. Halkın öncüyle olan dostluğunu, düşmanın zavallılığını ve atılımları anlatıyordu. Ama ille de Karadeniz’i.

Anlattıkça biraz daha coşuyor ve sanki olanları tekrar tekrar yaşıyordu. Genç yoldaşlarımız yerinde duramıyor, soru üstüne soru soruyor ve ondan ince detaylarına kadar öncüyle ilgili olan her şeyi anlatmasını istiyordu.

Biz zorlu dağ koşullarında zayıflayacağını düşünürken o karşımıza şişmanlamış olarak çıkmıştı. 1.85’lik boyuyla pehlivanı anımsatıyordu. Ama gerçekten de o bir pehlivandı. Uzun süre güreş sporuyla ilgilenmiş, dahası girdiği müsabakalarda İstanbul üçüncülüğü bile elde etmişti. Aynı zamanda siyah kuşak kungfucuydu.

Yakın dövüş sporlarında tam bir profesyoneldi. Ancak buna rağmen bir tek insanla dahi kavga ettiğini, kırıcı davrandığını hatırlamıyoruz. İçimizdeki en sessiz ve en sevilen, cana yakın ve sıcak yoldaşımız oydu. Henüz 16-17’sinde iken ailesinin isteğiyle faşistlerin denetimindeki Fatih Vatan Lisesi’nde okuyor, onlara içten içe öfke besliyordu. Ağabeylerinden birinin devrimci olması onu derinden etkilemiş, ailesinin devrimci olan ağabeyine haksız davranması Erhan’ı da devrimci düşüncelere yönlendirmişti.

gerilla-resimleri-10Yıllar sonra yoldaş olduğu ağabeyi ona devrimci düşünceleri aşılayan ilk insandı. Erhan yoldaş, yine ailesinin baskısı sonucu bir yandan okula giderken diğer yandan da Kuran kurslarına devam etmişti. Zaman zaman yaz tatilini geçirmek için gittiği memleketi Mersin-Anamur’da bir süre gönüllü imamlık bile yapmıştı.

Ailesinin ortaokuldan sonra İmam Hatip Lisesine kaydettirmesi çabalarına ise sert bir şekilde karşı çıkmış ve kayıt olmamıştı. Devrimci mücadeleye atılıncaya kadar yoğun bir şekilde dinle ilgilenmişti. Bazen tebessüm eder “arkamda namaz kılan cemaatin komünist olduğumu öğrenince ne yapacaklarını çok merak ediyorum” derdi.

Doğru bulduğu şeyden asla taviz vermezdi. Çalıştığı fabrikada ustabaşı olmuştu. İşçileri koruyan ve patrona açıkça tavır alan kişiliğiyle öne çıkmıştı.

Mahir Çayan’ın Toplu Yazılarını okuyor, üzerinde sıkı bir çalışma yapıyorduk. Elimize geçen her şeyi inceliyor, asla boş vermiyorduk. THKP/C’ye yönelik çelişkilerimiz her geçen gün biraz daha artıyordu.

Erhan yoldaş bu çelişkileri büyük bir ustalıkla yakalıyor ve sorularıyla bizi terletiyordu. İnatla tartışmaya ve çelişkileri açmaya çalışıyordu.

Hatta bu zorlamalarımız nedeniyle adımız “TİKKOcu”ya çıkmıştı. Böylesi bir sürecin tırmanmasında bize her türlü yardımı esirgemeyen Partizanların rolü büyüktü.

Özellikle Erhan yoldaş İbrahim Kaypakkaya’nın Seçme Yazılarını, TKP/ML’nin merkezi yayın organlarını okuyor ve evden dışarı çıkmıyordu. En temel çelişkilerimiz hararetli tartışmalara dönüşüyor, halk savaşı, KSİ, ittifaklar sorunu, milli mesele, baş ve temel çelişme, Kemalizm, sosyalizmde geriye dönüş sorunları gibi konularda netleşmeye başlıyorduk.

Yine bir tartışma sonrasında bana dönüp: “Yoldaş hatırlıyor musun? Sen bana ‘ince bir çizginin üzerinde duruyorsun. Bu çizginin bir tarafında THKP/C, diğer tarafında ise TKP/ML var. İki taraftan birine düşmek zorundasın. Acele etmeden, doğru bir kararla seçimini yap’ demiştin. Ben seçimimi yaptım” demişti.

Ardından kararlı bir ses tonuyla “En kısa zamanda gidip öncüye katılacağım. Halk Ordusunda savaşmak için can atıyorum” demiştin. Dediğini yapmış 1989’un son aylarında öncüye katılmıştın.

(Bir yoldaşı)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu