Manşet

Festival köy çalışmalarından; Zulmün varlığı direnişin mayasıdır!

Dersim’i teslim etmeyeceğiz!

İktidar iddiasında olduğunu söyleyen birçok politik örgüt ve halk gençliğine hitap kaygısı güden birçok gençlik örgütlenmesi yaz “boşluklarını”, “kıyı şeritlerinde” doldururmakla uğraşırken; bizler kırdan kente uzanacak o uzun güzergahın onlarca yılda atılan temeli üzerinde; Dersim’in yüksek rakımlarını, yemyeşil köylerini, yürekleri hala Vartinik Vartinik atan Mazgirtli, Pertekli, Hozatlı… kirvaların sıcaklığıyla arşınlamanın güzelliğini yaşamaktayız.

Festival çalışmaları için gezdiğimiz köylerde Dersim’in yüzlerce yılldır uğratıldığı zulme an be an rastlamamak mümkün değil. Boşaltılan köylerin ve katledilmiş devrimcilerin hikayeleri, devlet tarafından yapılan katliamlar, yakılan vücutlar! 90’lı yılların getirisi olarak 2000’li yıllarda artırılmaya çalışılan ümitsizlik tohumları ve yozlaştırma saldırılarının sonuçları… Eski konsept ve yeni konseptin birlikteliği, yani tek değişmeyen şey zulüm! Ancak bizler biliriz ki, tarih böyle söyler böyle öğretir, zulmün varlığı! direnişin mayasını ölümlerin hazırlığını yapar!

Zulüm var oldukça direniş de sürecek, umut tohumları da kendisine nice topraklarda yer edinecektir. “Uğraşmayın boşuna bir şey olmaz!” diyenlerin sayısının artmış olması değildir aslolan, aslolan ümidini yitirmeyenlerin, her şeye inat yılmayanların varlığı ve onların sayılarını artırma iradesidir. Ki Dersim’in ‘o eski halinden eser kalmadığı’nın beyanı, sistemin saldırılarındaki başarısını, devrimcilerin, komünistlerin eksikliğini gösterse de halkın bizleri karşılarkenki samimiyeti, devletin tüm baskılarına rağmen yerinden yurdundan ayrılmayan köylüler, şehit düşen partizanların isimlerini çocuklarına verenler umudumuzun dirilmesinde, diri tutulmasında en ufak durumlardır.

2000’li yıllarda Dersim üzerinde gelişen yeni konsept saldırıların baraj ve karakol yapımları üzerinden sürdüğü izlenimi birçok köyde, yerleşim alanında kendisini gösteriyor. “Karakollar köyleri hapishaneye çeviriyor” cümlesi sık kullanılan cümlelerden. Ve en önemlisi de halk karakolların gerçek amacının, yani devrimcileri, halkı yıldırma politikasının askeri tarafı olduğunun farkında. Halkın geneli karakolların yapılmaması noktasında ortaklaşsa da karakolların yapılmaması için imza kampanyası planlanan, yapılan ve eylemler örülen köyler de mevcut.

Engellenen, en azından yargıtayın yürütme kararını bozduğu baraj yapımları olmakla birlikte onlarca baraj projesi hala hazırda sırasını beklemekte. Evi, yeni yapılan bir karakolun yanında olan bir köylünün,” karakolu yaptılar barajı da yanına yapacaklar, projeleri var” demesi de boşuna değil.

Köylüler baraj karakol birlikteliğini yaşarken, festivalin şiarı olan barajlar ikinci 38’dir şiarının da ne kadar yerinde olduğunu görmekteyiz.

Karakol, baraj yapımları arasında yaylada hayatını sürdüren köylüler, tüm baskılara rağmen oraları terk etmemekte diretmekte, hatta ev yapacağını belirterek asla yerlerinden ayrılmayacaklarını dile getirmekteler.

Artan bu baskılarda halkın yoğunluklu olarak 90’lı yıllarda terk ettiği köylerine yeniden dönmeleri ve köylerini sahiplenmeleri gerektiği köylüler tarafından sık sık dillendirilen diğer bir durum. Devrimcilerin ve bilhassa komünistlerin Dersim’de yarattıkları boşluğu da sık sık dillendiren köylüler, köylere daha sık gelinmesi gerektiğinini vurgulamaktalar.

Devletin asıl düşman olduğu gerçekliği ne kadar ortaya çıkmışsa devrimci politikaların halkın hayatındaki eksikliği, halkın bu ihtiyaç doğrutulsundaki talepleri de o denli halkın gündeminde ortaya çıkmaktadır. Gençlik üzerindeki yozlaştırma saldırıları sık sık anlatılanlarla ve yaratılmış olan apolitik havayla kendisini göstermektedir.

Bunun yanında bu saldırıları teşhir eden köylü gençlerin varlığı da saldırıları boşa çıkarabilmenin yolunu göstermektedir. Evet, saldırılar önemli oranda halk gençliğini etkisi altına alsa da bu durumdan rahatsız bir kesim de rahatsızlığını dillendirmekten çekinmemekte, bu durum saldırıları göğüsleyebilmenin kanallarını bize göstermektedir.(Bir Partizan)

Fotoğraf Galerisi İçin Tıklayınız: http://www.ozgurgelecek.net/resim-galerisi.html

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu