Gençlik

Eskişehir’den Newroz izlenimleri

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde DYG’nin örgütlediği ve YDG’nin içinde olduğu gençlik örgütlerinin desteklediği Newroz saat 12.00’de başladı.

Alana “Mazlumların ateşi Dehakları yakacak, Newroz  pîroz be” pankartı asılırken, yapılan basılan açıklamasında yasaklanan Newroz’un mücadeleyi engelleyemeyeceği ve hapishanelerdeki yoldaşların bedenlerinin açlığa yatırılması selamlanırken Newroz ateşi, “Newroz Pîroz Be” sloganlarıyla yakıldı.

500’ü aşkın öğrencinin katıldığı Newroz, direniş halaylarıyla devam etti.

Bizler de Yeni Demokrat Gençlik olarak Newroz’a katılan öğrencilerle birlikte bir röportaj gerçekleştirdik.

YDG: Nerelisin?

– Urfa.

Newroz’un yasaklanmasıyla ilgili olarak ne düşünüyorsunuz?

– Saldırıyı genel olarak hükümetin Kürtler üzerinde baskı oluşturması ve bir savaş açılımı olarak görüyorum. Bundan sonra mücadelemizin daha içinde olacağız.

(Anadolu Üniversitesi  4.sınıf öğrencisi Newroz’un yasaklamasıyla ilgili olarak şunları belirtti:)

– Bu yıl Newroz’un yasaklamasının sebebi AKP’nin Newroz’u Kürt halkının özgürlüğe vesile olabileceğini düşünmesi. Kapitalist modernite, ayaklanmalar coğrafyasında ciddi zorluklar yaşadı bu dönemde. Kapitalizmin, sermayenin, dikta rejiminin çok güç günler geçirmesine neden oldu. Ortadoğu halklarının ayaklanmasının Newroz’la birlikte pekişeceği ihtimali sistem tarafından tehlike olarak algılanmıştır.

Newroz’la birlikte artık gerillanın sahaya inecek olması, AKP’yi tedirgin etmiş ve bu yüzden de AKP, halkın umudunu kırmayı planlamıştır. Kürtler artık Newroz’ları sadece 21 Mart’tan ibaret görmüyor. Bütün baharı, coşkuyla, bir serhildan havasında kutlamak istiyor. AKP’nin çekindiği nokta budur.

Son olarak da söylemek gerekir ki “Baharın gelişi, karların erimesi, çiçeklerin açması nasıl engellenemiyorsa; Kürt halkının özgürlük yolunda ilerleyişi de engellenemeyecektir!

YDG: Merhaba, kendinizi tanıtır mısınız?

– Anadolu Üniversitesi Fizik bölümü öğrencisiyim.

– Bu sene Newroz’un yasaklanmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

– Yasaklanmasının asimilasyon ve inkar politikasının bir ürünü olarak görüyorum. Bugün valilikler “Nevruz” kutlamayı biliyorlar. Kürt ulusunun yasaklara rağmen “Newroz”u Türkiye’nin dört bir yanında sahiplenip, alanlara çıkıp, kutlaması büyük bir umut verdi.

Ben bir Rum asıllı biri olarak diğer azınlıkların da haklarını savunma ve mücadeleyi birleştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bugün biz Paskalya Bayramı’nı bile kutlayamıyoruz. Anneannemin adı “Katarina” olmasına rağmen asimilasyon politikaları sonucu “Kadriye” demek zorunda kalıyoruz.

YDG: Merhaba, kendinizi tanıtır mısınız?

– Osmangazi Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisiyim.

– Bu sene Newroz’un yasaklanmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

– Bugün Newroz’un yasaklanması, “KCK operasyonları” adı altında tutuklamaların bir yere varamayacağını, devletin tıkandığını gösteriyor. Eyüp’te 18’inde “Nevruz”  kutlanılırken Kürdistan’da polis engeliyle karşılanabiliyor.

Bu bir siyasi karardır. Biz 90-92-2012 Newroz’larını gördük. 2023 Newroz’unu da göreceğiz. Baskılar bizi yıldıramayacak!

– Son olarak ne söylemek istersiniz?

– Bugün hapishanelerdeki yoldaşlarımızın, TKP/ML dava tutsaklarının vermiş olduğu desteği çok anlamlı buluyorum. Bugün alanlarda Kürt ulusuyla birlikte alanlara çıkanları, direnenleri selamlıyoruz. Bugün Kürt ulusunun özgürleşmesi ile Türklerin de özgürleşeceğini düşünüyorum.

Bizler her 8 Mart’ta, 1 Mayıs’ta ve Newroz’da alanlarda olacağız.

Video haber için bakınız:

http://www.youtube.com/watch?v=xVDlXn8sYek&feature=youtu.be

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu