DünyaGüncel

ÇEVİRİ | “Çin barışçıl maskesini giderek daha fazla çıkarıyor”

Rote Fahne’de (Kızıl Bayrak) yayınlanan bir röportajı Özgür Gelecek okurları için çevirdik.

Kızıl Bayrak, Çin’de yaşayan Profesör Fred Engst(1) ile oradaki durum ve Güney Çin Denizi’nde artan savaş tehdidi hakkında konuşma fırsatı buldu.

Rote Fahne: Güney Çin Denizi’ndeki çelişkilerin yoğunlaştığını görüyoruz. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?

Yoldaş: Çin sermayesi Çin’den tüm dünyaya ihraç edildiğinden, yatırımı her yerde korumak için askeri bir güce ihtiyaç vardır. Aksi takdirde ABD, bu yatırımı kolayca yok edebilir. Çin on yıl önce Libya’da yaşanan savaştan ders aldı. Orada çok büyük yatırımları vardı ve bu yatırımlar yok oldu. Askeri yığınağın nedeni budur.

Güney Çin Denizi bu hedefe ulaşma yolunda atılacak ilk adımdır. Tayvan sorununu çözmek için o kadar da fazla asker gerekmiyor. Tayvan orduyu güçlendirmek için bir bahaneydi ama aslında Tayvan’ı askeri olarak ele geçirmenin hiçbir avantajını görmüyorum. Çin Halk Cumhuriyeti bundan ne kazanacak?

Bir başka bakış açısı da ABD’nin Çin’i Tayvan ile bir savaşa itmeye çalışacağı yönünde…

Bunda doğruluk payı var. Bence eski Başkan Barack Obama’dan başlayarak ABD Asya’yı bir eksen olarak gördü. Muazzam ekonomik güçle, şirketlerle ve ordunun genişlemesiyle Asya’da bir eksen olduğu anlaşıldı. Genel olarak ABD Asya’da hala düşüşte.

Japon kapitalistler kendilerini ABD kontrolünden kurtarmak için umutsuzca daha büyük bir ordu istiyorlar. Ancak ABD, Japonya’yı her şeyden önce askeri üsleri için bir üs olarak istiyor. Asya’daki rekabet giderek şiddetleniyor.

Çin’in resifleri havaalanlarıyla adalara dönüştürmeye başlaması, ABD için Çin’in neyin peşinde olduğunu açıkça ortaya koymuştur. ABD İngilizcesinde “Birini tanımak için birini almak gerekir” diye bir söz vardır. Eğer bir emperyalistseniz, diğerlerini tanırsınız. Ne söylediğiniz önemli değildir, önemli olan ne yaptığınızdır.

Çin kendisini dış dünyaya barışçıl olarak sunuyor, değil mi?

Çin hükümeti o zamandan beri bunu azalttı. Çin’in limanlara ve yollara büyük yatırımlar yaptığı Pakistan’da Çin vatandaşlarına yönelik ölümcül bir saldırı gerçekleşti. Çin Dışişleri Bakanlığı daha sonra şunları söyledi: Eğer siz güvenliği sağlayamıyorsanız, biz sizin için sağlayabiliriz.

Çin ayrıca Myanmar ve Tayland’da da daha agresif hale geliyor. Söylediklerine bakarak hareket edemezsiniz. Her zaman söylüyorum, eğer kapitalist bir ülke sadece ekonomik ve siyasi olarak değil, askeri olarak da tam egemenliğe sahipse, o zaman emperyalist bir ülke haline gelecektir.

Röportaj için çok teşekkür ederim!

(1)Fred Engst Pekin’de profesördür. Anne ve babası Erwin Engst ve Joan Hinton, 1949 yılında sosyalist yeniden yapılanmayı desteklemek üzere genç birer Amerikalı olarak Çin’e gitmişlerdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu