GüncelManşet

(foto) Ankara’da kitlesel 18 Mayıs yürüyüşü

Ankara: İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler için düzenlenen anma etkinliklerinin sonuncusu bugün Kızılay’da gerçekleştirildi. Yüksel Caddesi’nden Sakarya’ya gerçekleşen yürüyüşün kitleselliği dikkat çekerken, 18 Mayıs şehitleri kavga sloganlarıyla anıldı. Uzun bir süredir Ankara’da Yüksel-Sakarya arasında gerçekleşen eylemlere saldıran polisin kitlesel olan yürüyüş için barikat kurmaması dikkat çekti.  

Yüksel Caddesi’nde toplanan yüzlerce kişi “Bu çelik aldığı suyu unutmadı! İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler onurumuzdur” ozaliti ve “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” yazılı pankart arkasında yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür”, “Haki Karer ölümsüzdür”, “Dörtler yaşıyor, savaşıyor”, “Katil devlet hesap verecek”, “Şehîd Namirin”, “Ey şehîd rêya te rêyame ye” sloganları haykırılırken, 18 Mayıs şehitlerinin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı.

 

Partizan ve YDG’den kitlesel katılım

Partizan ve YDG kitlesinin kitlesel katılım sağladığı eylemde, YDG’liler tarafından “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Haki Karer ve Dörtler ölümsüzdür”, “Kaypakkaya yaşıyor, savaşıyor” yazılı dövizler taşıdı. Ayrıca HDP’ye dönük saldırılarla ilgili de “Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz! #HDPyalnızdeğildir”, “Baskınız baskılarınız, vız gelir bize vız” dövizleri açıldı.

Sakarya Meydanı’na varılmasıyla anma etkinliği devrim ve komünizm şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. “Diyarbakır’da bir kaya” şiiri kitleyle birlikte okundu.

 

“Kaypakkaya’yı anmak/savunmak onurdur!”

Saygı duruşunun ardından ortak basın açıklaması okundu. Açıklama şu sözlerle başladı; “Başta 18 Mayıs Şehitleri olmak üzere, devrim mücadelesinin en önünden yürüyenlerin bize öğrettiklerini; inatla, sabırla ve kararlılıkla yoksul, emekçi halkımızla buluşturuyoruz.” Kaypakkaya’nın devrim mücadelesine olan katkıları ve onu ayıran özelliklerinin anlatıldığı açıklamada, Kaypakkaya’nın devrim mücadelesinin ülkemiz koşullarındaki esas araçlarına dair teori ve pratiği ile başta 15-16 Haziran işçi direnişi ve köylü yığınlarının mücadelesindeki kitle çizgisinin onun toprağa bıraktığı tohumlar olduğu belirtilerek “İşte tam da bu noktalarda İbrahim Kaypakkaya’yı anmak/savunmak onurdur!” denildi.

Açıklamada Kaypakkaya’yı anan Partizan ve DHF’lilere verilen cezalar da teşhir edildi.

Basın açıklamasına, 1982 yılının 17 Mayıs’ını 18’ine bağlayan gecesinde bedenlerini tutuşturan Dörtlerle devam edildi. Açıklamada Diyarbakır zindanlarındaki teslim alma ve yıldırma politikalarına karşı bedenlerini ateşe vererek Kürt ulusunun özgürlük ateşini tutuşturan Dörtlerin, Kürt özgürlük mücadelesinin; gelişmesinin, yaygınlaşmasının ve halka mal olmasının adı olduğu belirtilerek Dörtlerin Gecesi kitabından alıntı yapıldı.

 

“Haki Karer, 30 yılı aşkındır sürdürülen savaşın mimarlarındandır!

Türk ulusuna mensup bir devrimci olarak Haki KARER’in; zulme karşı direnişin, ezilenin yanında olmanın, sömürüye başkaldırmanın ve fedakârlığın adı olduğu vurgulanarak; “O, Kürt Hareketinin önder kadrolarından birisi olarak bu topraklarda 30 yılı aşkındır sürdürülen savaşın mimarlarından olmuştur.” denildi.

İşçilere, köylülere, gençliğe, kadınlara seslenilen basın açıklaması şu sözlerle sonlandırıldı; “18 Mayıs şehitleri; dağlarda, fabrikalarda, tarlalarda, amfilerdeki direnişlerde, yoksul halkımızın nefes aldığı her yerde kararlılıkla mücadeleyi büyütmeye devam ediyor.”

Eylemi 78’liler Girişimi, DHF, Devrimci 78’liler, EMEP, SDP, ESP, HDP, BDSP, Halevleri ve Partizan örgütlerken Alınteri destek verdi. Ayrıca eyleme çok sayıda HDP milletvekili adayı ve şair Mehmet Özer ile Ahmet Telli de katıldı. 

 

Kitleyi taciz eden sivil polislere müdahale edildi

Basın açıklamasının ardından “Yoldaş seni anacağız” ezgisi kitle tarafından söylenilerek eylem sonlandırıldı. Eylemin sonlanmasıyla kitle, HDP’ye dönük saldırıların protesto edileceği Güvenpark’a doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada kitleyi taciz eden sivil polislere müdahale edilip dövülerek alandan uzaklaştırıldı. Daha sonra Güvenpark’a geçildi.

 [widgetkit id=1191]

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu