Güncel

(Foto) Gülsuyu’nda Kaypakkaya anması

İstanbul/Gülsuyu: Gülsuyu Mahallesinde katledilişinin 41. yılında komünist önder İbrahim Kaypakkaya ve Soma’da katledilen maden işçileri anıldı.

16 Mayıs Cuma günü Gülensu mahallesi Nurettin Sözen Parkı Umut Çay Bahçesi’nde akşam saatlerinde başlayan anmada öncelik olarak Gezi İsyanı sürecinde Mersin’de ağzına gelen biber gazı ile dil kökü kanserine yakalanarak 13 Mayıs günü yaşamını yitiren 9. gezi şehidi Mehmet İstif ve tüm Gezi şehitleri, Soma’da kömür madeninde katledilen işçiler anısına ve başta Kaypakkaya şahsında tüm devrim ve komünizm şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

 

“Hepsinin hesabını soracağız”

Saygı duruşunun ardından 13 Mayıs’ta somada devlet eliyle göz göre göre katledilen maden işçileri ile ilgi açılış konuşması yapıldı. Konuşmada somada yaşanan katliamın ardından “En yüksek tedbirler alınmasına karşın nasıl böyle bir kaza olduğunu” anlamadığını açıklayan devlet yetkililerinin, katledilen madenci yakınlarına saldıran başbakanın konuşmaları hatırlatıldı.

Özelleştirdikleri, taşeronlaştırdıkları madenlerin sonuçlarını ve suçlarını örtme peşinde olan faşist devlet ve devletin dümenini elinde bulunduran, timsah gözyaşları döken başbakan ve yandaş medya el ele işçi-emekçileri örgütsüzlüğe, insanlık dışı ve güvencesiz çalışma koşullarına nasıl mahkum ettiklerini gerçekleri yansıtmak yerine gizleme derdinde oldukları anlatıldı.

Konuşmanın son bölümünde “Muktedirlerin gücü bu çığlıkların üzerini örtmeye yetmeyecek Çatırdayan her maden duvarı, onların üzerine yıkılacak. Her cenaze, hesabı sorulacak bir çentik olarak hanelerine yazılacak Hesabını soracağız! Hepsinin tek tek” denilerek bitirildi.

 

“Armenak yoldaşı da anmaya devam edeceğiz”

Yapılan açıklamanın ardından program yapılan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Mahalle halkının yoğun katıldığı anma etkinliğinde sinevizyon izlenirken alkışlar eşliğinde “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür” sloganları atılarak, duygusal anlar yaşandı.

Sinevizyonun ardından Partizan adına yapılan konuşmada “Emeğe olan saygının, halka olan büyük sevginin, devrime olan sınırsız bağlılığın, özgür-eşit bir geleceğe olan inancın, adanmış bir yaşamın adı olan ve 18 Mayıs 1973’te Diyarbakır zindanlarında 90 gün işkencede ser verip sır vermeyerek düşmana diz çöktüren komünist önder İbrahim Kaypakkaya’yı anıyoruz.

Onu anmanın savaşmak, onu anlamanın halkını sevmek, ‘ser verip sır vermeme’ geleneğini yaşatmak, onu yaşatmanın düşüncelerini yaşatmak, ileriye taşımak olduğunun bilinciyle Kaypakkaya yoldaşı anıyoruz Kaypakkaya yoldaşı anarken; 13 Mayıs 1978’de önder yoldaşın hesabını sormak için gerçekleştirmeyi kararlaştırdığı eylem sürecinde katledilen Ermeni komünist Armenak Bakırcı yoldaşı da mücadelemizin bir meşalesi olarak anmaya devam edeceğiz” denildi.

 

 

“Şehitlerimizin anılarını direnişle yaşatacağız”

Konuşmanın son bölümünde ise “18 Mayıs 1982′de Diyarbakır 5 No’lu Askeri Hapishane’deki insanlık dışı işkenceleri protesto etmek için bedenleri ateşe vererek yaşamlarını yitiren Dörtler’in de işkenceye karşı suskunluğu parçaladıkları gündür. Özgür yaşamın isyancıları Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık’ı (Dörtler’i) Kürt halkının mücadeleci ruhu ile anıyoruz.

18 Mayıs aynı zamanda 1977’de, Kürt halkının verdiği özgürlük ve eşitlik mücadelesinin simgelerinden biri olan Haki Karer’in de Antep’te katledildiği gündür. Haki Karer’i; bugün Rojava’da verilen mücadelenin coşkusu, Wan’da, Lice’de Kürt köylülerinin kalekollara karşı isyanı ile anıyoruz.

Ve umutları bitti diyenlere inat Gezi İsyanı’yla sokaklara dökülenler, tencere-tava çalanlar, barikat başlarında dövüşenler, daha 15’inde Berkin Elvan gibi, Medeni gibi, Ethem, Ali İsmail, Mehmet, Abdocan, Ahmet gibi coşkuyla özgür bir geleceğe koşarken devletin polisi tarafından katledilenlerin bıraktığı umutların ile şehitlerimizi anıyor ve anılarını direnişle yaşatıyoruz” denildi.

Yapılan son konuşmanın ardından ikinci sinevizyon gösterildi. Sinevizyonda önder İbrahim Kaypakkaya’nın hayatı ve mücadelesi ile şehit düşen ardıllarının resimleri ve Gezi İsyanı anlatıldı.

Anma programının sonunda ise merkezi noktalarda yapılacak anma etkinlerinin durusu yapılarak sloganlar eşliğinde anma sonlandırıldı. Yapılan anmaya Alınteri, ESP ve Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme Derneği katılarak destek verdi.

 

[widgetkit id=679]

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu