Emek

74. Vicdan ve Adalet Nöbeti: “Kaza da değil, kader de değil cinayet!”

İş cinayetlerine kurban giden işçilerin aileleri Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 74'üncüsü için bugün de Galatasaray Lisesi önündeydiler.

İstanbul: İş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçilerin aileleri ‘Adalet’ aramaya devam ediyor. Her ayın ilk Pazar günü olduğu gibi bugün de Galatasaray Lisesi’nde 74. Kez düzenlenen vicdan ve adalet nöbetindeydiler.

74’üncü kez düzenlenen Vicdan ve Adalet Nöbeti basın açıklamasıyla başladı. Açıklamayı 2008 yılında Davutpaşa Patlaması’nda eşini iş cinayetine kurban veren İdris Çabuk okudu. Sözlerine İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi(İSİG)’in açıkladığı 2018 yılının iş cinayetleri raporuyla başladı. “Türkiye’de 2018 yılının sadece ilk 7 ayında 1103 işçinin hayatını kaybetti. Bu sayılar sadece ulusal basına yansıyan ve ani meydana gelmiş iş cinayetlerini ifade etmekte. Meslek hastalığına yakalanarak zamana yayılmış olarak gerçekleşen iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler dahil değil” denildi.

Çabuk’un konuşmasının ardından söz Soma davası avukatlarından Berrin Demir’e geldi. Geçtiğimiz 11 Temmuz’da karara bağlanan Soma davasıyla ilgili konuşan Berrin Demir, “Bu dosyada toplam 51 sanık vardı. Bu 51 sanıktan sadece 14 tanesi ceza aldı. 14 sanıktan Can Gürkan taksirle adam öldürmek suçundan ceza aldı, ancak bu ceza bilinçli taksir olarak değerlendirilmedi. Gerekçesi Can Gürkan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu ve madende alınması gereken tedbirler konusunda haberdar edilmemiş olması gerekçe gösterildi. Bunun dışında sadece 4 sanık bilinçli taksirden ceza aldı. Bu sanıklardan ise sadece 2 tanesi 22 yıl 6 ay ceza aldı. Bu 2 sanıkta daha önce yine aynı nitelikte sabıkası olduğu için-maden yöneticiliği- ceza aldı. Diğer 2 sanığın ise iyi halden dolayı cezalarında indirim yapıldı. Bu cezaların en büyük anlamı cezasızlık olması aslında” diye konuştu.

Demir’in konuşmasının ardından Soma katliamında hayatını kaybeden işçileri anan Eylem Can, davayla ilgili, “Aslında bu bütün iş cinayeti davalarına verilen bir cevaptır” diyerek ailelerin davalarını takip ederken başka iş cinayetleri olmaması için mücadele ettiklerini belirtti. Daha sonra sözü 2008 Davutpaşa Patlaması’nda eşini iş cinayetine kurban veren İdris Çabuk’a bıraktı. Söze 2008 yılından beri davaları takip ettiğini belirterek başlayan Çabuk, “İnsanlar iş cinayetlerine kurban gitmesinler diye, kimse mağdur olmasın diye mücadele veriyoruz. Fakat biz ne kadar mücadele etsek te karşı tarafta duran hakim, savcı, bilirkişiler devlet kurumuna yakın kişileri, parası ve güçleri olanları koruma yolunu seçiyor. Bu yol seçildiği sürece de insanlar çalışırken hayatları kaybetme de devam edicek” dedi.

İş cinayetleriyle ilgili davalara da değinen Çabuk, “Her yaşanan iş cinayetinden sonra televizyonlara çıkıyorlar, sorumlular yargılanacak diyorlar, ama işin içine güç, para girince hepsi korkup geri adım atıyorlar. Her zaman bunu yapıyorlar, bunu yapmaya da devam edecekler. Çünkü vatandaşlarımız iş cinayeti davalarının arkasında durmuyor, bu işin arkasında duracak sendikalar, siyasi partiler bu işin arkasında durmuyor, çünkü para olduğu zaman varlar, rant olduğu zaman varlar ama adalet istediğimiz zaman ilk kaçan kurumlar bunlar” dedi.

Daha sonra avukat Erbay Yücak Kozlu’da ki iş cinayetine ilişkin AYM kararına dair konuşmasının ardından bu ayki nöbet sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu