Emek

Suudi Arabistan’daki işçiler için eylem

İstanbul: Suudi Arabistan’da maaşları ödenmeyen ve pasaportları rehin tutulan inşaat işçileri için İnşaat-İş bu gün eylem yaptı.

Beşiktaş’da bulunan Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde bir araya gelen İnşaat-İş Sendikası “İnşaat işçileri köle değildir. Göçmen işçiler köle değildir” yazlı pankart açarak Suudi Arabistan’ın işçilerin hakları vermesi için eylem yaptı.

Polis tarafından konsolosluğun “yoğun” güvenlik önlemleri aldığı bina önünde bir araya gelen İnşaat-İş, Suudi Arabistan’da çalışan işçilerin durumunu, “Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da DSG Yapı firmasına ait şantiyede çalışan yaklaşık 120 işçi pasaportlarına el konulduğu için ülkede rehin tutuluyor. Yaklaşık 9 aydır şantiyede çalışan işçiler 8 aydır maaşlarını alamıyorlar” şeklinde özetledi.

 Halil Çelik tarafından okunan açıklamada, işçilerin maaşları alamadıkları için 1,5 ay önce iş bıraktıkları ve 16-17 aydır maaş alamayan işçilerin de olduğunu vurgulayarak, “İşçiler arasında gözaltına alınıp cezaevine atılanlar oldu. Haklarını almak istedikleri için iş bırakan işçiler, baskıyla, tutuklamalarla susturulmak isteniyor, pasaportlarına el konularak yurt dışında rehin tutuluyorlar” dedi.

“Sistem her yerde aynı”

Çelik, “Biz bu sistemi iyi tanıyoruz: Katar’da 2022 Dünya Kupası inşaatlarında çalıştırılan göçmen işçiler ‘Kefala sistemi’ ile sömürülüyor. Yıllık ortalama iş cinayetlerinin 1.000’i bulduğu bu inşaatlarda da göçmen işçilerin vize ve pasaportları işverenlerce rehin tutuluyor. Milyarlarca dolar kar getiren inşaatlarda göçmen işçiler modern kölelik koşullarında ücret, yemek, barınma ve ulaşım hakları gasp edilerek çalıştırılıyor” şeklinde konuşarak Suudi Arabistan’da çalışan işçilerin yalnız olmadığını belirtti. Çelik, “Taleplerimiz:

* Öncelikli talebimiz: İşçilerin pasaportları iade edilsin, işçilerin ödenmeyen ücretleri iş bıraktıkları günler dâhil olmak üzere ödensin.

* Devletler göçmen işçilerin güvenliği, sağlığı ve tüm hakları için gerekli düzenlemeleri ve denetimleri yapmakla yükümlüdür. Gerekli yasal düzenlemeler ve denetim mekanizmaları taşeronlar, patronlar lehine değil işçiler yararına derhal devreye sokulsun.

* Kefala sistemine son verilsin.

* Göçmen işçilerin temsil hakkı tanınsın.

* Göçmen işçiler için çalışma vizesi alınsın ve güvenceli, sigortalı, sözleşmeli çalışma ortamı sağlansın.

* Bütün işçiler için de geçerli ulusal asgari ücret belirlensin ve toplu sözleşme hakkı tanınsın.

* Düzgün ve adil denetim ve şikâyet mekanizmaları ile işçilerin firmaların insafına bırakılması engellensin” şeklindeki taleplerini sıralayarak açıklamasını sonlandırdı.

“DGS Yapı firması geri adım mı atıyor”

Eylem atılan sloganlarla son bulurken, sendika DSG Yapı firması kendilerine ulaştığını ve işçilerin haklarının ödeneceğini taahhüt ettiğini belirtti.

İnşaat-İş, firmanın somut adım atmadan ve işçiler tüm ücretlerini alıncaya ve güvenlikli bir şekilde ülkeye geri getirilinceye kadar süreci takip edeceklerini sözlerine ekledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu